به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، پس از روی کار آمدن دولت یازدهم با شعار اعتدال و با محور قرار دادن مذاکرات هسته ای از همان ابتدا توجه رسانه ها و مردم بیشتر بر روی وزارت خارجه متمرکز شد و با توافق سال گذشته ایران و 5+1 در ژنو محمد جواد ظریف عملا به یکی از مورد توجه ترین اعضای دولت یازدهم تبدیل گشت.
از همان ابتدای توافق هسته ای در ژنو انتقادات زیادی به تیم مذاکره کننده هسته ای وارد شد؛ انتقاداتی که بیشتر متوجه نحوه رفتار دیپلماتیک تیم مذاکره کننده هسته ای با طرف غربی و از طرفی واکنشهای نه چندان مناسب با منتقدین داخلی بود.
جدید ترین انتقادات وارده به وزیر امور خارجه به قدم زدن وی با جان کری همتای آمریکایی خود و همچنین سفر وی به فرانسه پس از اهانت نشریه فرانسوی «شارلی ابدو» بر می گردد. حرکتی که سر صدای زیادی به پا کرد و افراد زیادی به انتقاد از این حرکت وزیر امور خارجه پرداختند.
واکنشها به قدم زدن با شیطان بزرگ و دیدار با فابیوس در بحبوحه توهین شارلی ابدو
حسین شریعتمداری در سرمقاله خود نوشت: «آیا تعجبآور نیست که نماینده جمهوری اسلامی ایران با نماینده کشوری که اهانت به رسول خدا(ص) را «آزادی بیان» و «ضروری» دانسته است رو در رو بنشیند؟! و انگار نه انگار که طرف مقابل او نه فقط همه هویت و موجودیت ایشان - به عنوان یک مسلمان معتقد - بلکه جانمایه همه مسلمانان جهان را به اهانت و سخره گرفته است!»
سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین نیز گفت: تصور میکردم وی فرد فرهیخته، باوقار و دیپلمات کارکشتهای است اما ناشی گریهای اخیر اثبات کرد که اگر بخواهیم با خوشبینی اظهار نظر کنیم، باید بگوییم وی متاسفانه الفبای دیپلماسی را هم رعایت نمیکند.
نمایندگان مجلس نیز از این رفتار وزیر امورخارجه به شدت انتقاد کردند و سوال 21 نماینده مجلس از ظریف در همین رابطه تقدیم هیات رئیسه مجلس شد.
در بین کاربران فضای مجازی هم این حرکت ظریف بازتاب های فروانی داشت.
برخی به دید مثبت و حل و فصل منازعات دو طرف به این موضوع نگریسته اند برخی نیز با انتقاد از وزیر امور خارجه این رفتار را خارج از اصول دیپلماسی کشور خواندند.
البته گروهی هم که همواره به دنبال مقابله به مثل و پیگیری منافع شخصی در موضوعات ملی دارند، بلافاصله در سفسطه وارد شدند و این دیدارهای ظریف در این سطح و در این زمان را با ملاقات های جلیلی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و شرایط چند سال گذشته مقایسه کرده و حکم به تبرئه وزیر روحانی دادند.
مسئولان دولتی به جای آسمان ریسمان کردن از مردم عذرخواهی کنند
حسین روحانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان در این باره به خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان، گفت: در خصوص این حرکت، قضاوتهای زیادی صورت گرفته، ولی آنچه که به دانشجویان انقلابی ما مربوط می شود؛ معیاری است که ما در مواجه با آمریکا داریم و این معیار سخنان و سیره امام و رهبر معظم انقلاب است. رهبری بارها تاکید کرده اند که به فرجام این مذاکرات خوشبین نیستند و نباید سیاستمداران ما زلف حکومت مداری خود را به زلف غربی هایی که نشان داده اند به هیچ یک از وعده های خود پایبند نیستند گره بزنند.
روحانی در ادامه اینطور تاکید میکند: این حرکت اخیر نیز حرکتی نابه جا و ناصحیح بود که جا دارد مسئولان دولتی به جای آسمان و ریسمان کردن حتی اگر به سهو این عمل صورت گرفته است از مردم عذرخواهی کنند.
حرکت اخیر وزیر امور خارجه کج سلیقگی بود
در همین رابطه مهرداد اسدی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان، می گوید: به نظر بنده این حرکت در شرایط فعلی می توانست بهتر مدیریت شود. قطعا شرایط و فضای دیپلماسی عرف خاص خودش را دارد، هیچکس هم منکر این قضیه نیست اما اینکه در هر شرایطی این عرف دیپلماسی چگونه عملی شود، نیاز به یک خوش سلیقگی و تدبیر خاص دارد که به اعتقاد بنده وزیر خارجه در این قضیه اخیر مقداری کج سلیقگی کردند.
اسدی تصریح کرد: این عرف دیپلماتیک می توانست در شرایطی بهتر و منطقی تر رغم بخورد به شیوه ای که اصول خدشه ناپذیر نظام مقدس جمهوری اسلامی رعایت شود. و در مقابل توهینی که به پیامبر عظیم شان اسلام انجام شده بود پیام خاص خودش را داشته باشد. به هر شکل باید ما اولویت های خود را مشخص کنیم و پس از آن خود را ملزم به رعایت عرف های موجود در عرصه دیپلماتیک کنیم.
وی در پایان تاکید می کند: در این میان برخی می خواهند این موضوع را بیش از حد مخفی کنند و به هیچ انگارند و می گویند «همه مشکلات حل شده و قدم زدن مانده است؟» این سبک برخورد از جانب هر کسی که باشد غلط است و هر مشکلی را در هر سطحی که هست باید دید تا ان شا الله حل شود.
محمد افشاری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان نیز در این مورد گفت: این موضوع که دولت یازدهم در مدت فعالیت خودش تمام ظرفیت های موجود را برای سیاست خارجی و به قولی تعامل با دنیا خرج کرده است نشان از ضعف اساسی و ساختاری دولت است. دولت باید به ظرفیت های داخلی کشور نیز نگاه و توجه کافی داشته باشد و سعی کند با تکیه بر توان داخلی مشکلات را حل و فصل کند.
وی تصریح کرد: تاثیر سیاست خارجی بر مشکلات داخلی همچون مشکلات اقتصادی فقط یک شوک و مسکن کوتاه مدت است و اگر رئیس جمهور در پی کاری اساسی برای رفع مشکلات هستند باید جهت نگاه خود را تغییر دهند. در مورد نحوه تشکیل مذاکرات نیز مسئولان باید دقت لازم را به خرج دهند و در چارچوب ارزش ها مذاکرات را پیش ببرند و نباید هر مدل و شیوه ای توسط تیم مذاکره کننده هسته ای امتحان شود.
مسئولان باید موضوع تحریم را به طریق دیگری حل کنند
مقام معظم رهبری، اردیبهشت ماه امسال در بازدید از توانایی های موشکی سپاه پاسداران بیان داشتند: «من همواره طرفدار ابتکار در سیاست خارجی و مذاکره بوده و هستم و توصیه همیشگی من به مسئولان این بوده که در سیاست خارجی و مبادلات بین المللی هرچه تلاش و ابتکار وجود دارد به کار بندند اما نباید نیازمندی های کشور و برخی مسائل همچون تحریم ها، به مذاکره گره زده شود. مسئولان باید موضوع تحریم را به طریق دیگری حل کنند»
هر جا شما ضعیف باشید، بد اَدایی آنها بیشتر می شود
حضرت آیت الله خامنه ای در شرایط فشار برای نتیجه بخش شدن مذاکرات در بازه زمانی پایان مرحله اول شش ماهه در دیدار های هدفمند خود از دستاوردهای اقتصادی و دفاعی ایران در بازدید از شرکت مپنا در اردیبهشت ماه سال جاری تاکید کردند: فشار دنیا، بد اَداییهای قدرتهای گوناگون بزرگ و کوچک دنیا در مقابل نظام جمهوری اسلامی و هر نظام مستقلّی، تابع ضعف و قوّت این نظام است؛ هر جا شما ضعیف باشید، بداَدایی آنها بیشتر می شود؛ هر جا شما قوی بودید، توانا بودید، روی پای خودتان توانستید بایستید، آنها مجبور می شوند مؤدّبانهتر با شما رفتار کنند، منطقیتر با شما رفتار کنند؛ این کلید حلّ همه مشکلات کشور است.
چشم امیدمان به دستان گرگ ها نباشد
طبق فرمایشات رهبری هر جا ضعفی بروز کرد یا دستانمان خالی شد، تحریم ها سر بر می آورد و بسیار ساده لوحانه است که ما بخواهیم مشکلات ناشی از این زورگویی و ظلم آشکار را با دستان ظالمان و بانیان آن رفع کنیم. چشم امیدمان نباید به دستان گرگی باشد که در تلاش برای نابودی آرزو هایمان است.
بچه های انقلاب و تیم مذاکره کننده ایرانی باید بدانند که پیام این دیدارها و بیانات چیزی جز حفظ عزتمندی، استقلال ملی و سرعت گرفتن مسیر پیشرفت در کشور نیست و تکیه به توانایی های داخلی و قطع امید از خارج راه رسیدن به این اهداف است.
تکرار عبارتی نظیر قدرت درون زای، پیشرفت های علمی داخلی، ظرفیت های بومی، ما می توانیم و تحسین پیشرفت های اخیر که ما در زمره ۲۰ کشور قدرتمند علمی و اقتصادی جهان قرار داده است، همه و همه موید این موضوع است که نباید مشکلات داخلی و مساله تحریم ها را به مذاکرات گره بزنیم.
البته امیدواریم مذاکرات طولانی، توافقات نیم بندی عمل نشده و اقدامات پیرو آن به مسئولان تجربیات خوبی داده باشد. چرا که همه دشمنان این کشور، می دانند که همه ملت ایران، به دنبال منافع ملی همراه با اقتدار هستند. قرار نیست منافع ملی را در شرایط ضعف دنبال کنیم، اقتدار و منافع دو سویه است و همزمان باید تامین شود.