به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، الیاس نادران امشب در جمع دانشجویان و فعالین فرهنگی شهر مشهد، با بیان اینکه مقام معظم رهبری از اواسط دهه ۷۰ اصرار داشتند تا در اقتصاد، بازبینی صورت بگیرد، بیان داشت: از اواسط دهه ۷۰ و ایجاد مشکلات ارزی گسترده در کشور، رهبر انقلاب تأکید بر بازبینی در حوزه اقتصاد داشتند و بر این اساس برنامه دوم اقتصادی را که شامل ۱۲ بند میشد طراحی کردند.
وی ادامه داد: برنامه سوم اقتصادی با ۳۶ بند و برنامه چهارم اقتصادی با ۵۴ بند تلاش دارند درحوزه اقتصادی در جهت اصلاح مشکلات به گشایشی دست پیدا کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه مقام معظم رهبری راهگشایی در مشکلات اقتصادی را در اصل ۴۴ قانون اساسی دچار تحولاتی کردند، افزود: مقام معظم رهبری آزادسازی در حوزه های مختلف اقتصادی را امکان پذیر و اصلاح ساختار را به نحوی اجازه دادند.
نادران طرح سهام عدالت و ایجاد نهادهای ملی را از جمله این آزادسازیها دانست و گفت: نتیجه تمام این سیاستها ختم به ایجاد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی شد که در اواسط بهمن ماه سال گذشته جهت برون رفت ایران از مشکلات اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی دارای ویژگیهای خاص خود میباشد، یادآور شد: یک ویژگی اقتصاد مقاومتی، مردمی بودن آن است و اتکا به منابع عمومی مردم در کل کشور در این اقتصاد نقش تعیین کننده دارد.
نادران ادامه داد: اتکا به ظرفیتهای درونی و تکیه بر ظرفیت داخلی و در نهایت ایجاد ارتباط با جهان براساس صادرات از دیگر ویژگیهای مهم اقتصاد مقاومتی میباشد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متنوع سازی صادرات یکی از مهمترین ویژگیهای اقتصاد مقاومتی است که به ما این اجازه را میدهد فرآوردهای نفتی خود را جایگزین خام فروشی کرده و اگر به همین یک موضوع اتکا کنیم خواهیم دید تمام کشورهای منطقه آرزوی دریافت فرآوردهای نفتی ایران با قیمتهای مناسب را دارند.
زاویه گرفتن از خام فروشی با متنوع سازی صادرات ممکن است
وی با بیان اینکه متأسفانه از هنگام سیاستهای اقتصادی دولت سازندگی، محیط ناسالم و فسادآلود در اقتصاد شکل جدی به خود گرفت خاطرنشان کرد: در حالی که در اقتصاد مقاومتی زاویه گرفتن از خام فروشی با رفتن به سمت متنوع سازی صادرات منجر به نجات اقتصاد کشور خواهد شد؛ اما یک وجهه مهم دیگر را نیز باید در نظر بگیریم و آن داشتن اقتصادی سالم است.
نادران متذکر شد: متأسفانه دولت سازندگی جهت رشد اقتصادی خود با نگاه بی تفاوت نسبت به فسادهای مسئولین جلو رفت و این باعث شد که ریسک رشد فساد اقتصادی در کشور بالا رود و منجر شود تا ما درمقایسه با کشورهای مشابه خود در سرمایه گذاری به تفاوت نرخ ۲۰ درصدی برسیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه توتال برای اولین بار در درخواست خود در عسلویه به سرمایه گذاری با بازگشت سود ۲۴ درصدی در ایران اقدام کرد گفت: این در حالی است که نرخ بازگشت سرمایه در کشورهای مختلف برای شرکتهای سرمایه گذار نهایتا پنج درصد است.
فساد منجر به رشد ریسکهای اقتصادی میشود
نادران در ادامه با بیان اینکه مجموع این عوامل موجب شد شاخصهای بسیار تأثیرگذاری در اقتصاد مقاومتی به عنوان یک روند تغییر اقتصاد در کشور از سوی رهبری ابلاغ شوند، افزود: حال باید این سوال را از خود بپرسید که در ایجاد اقتصاد مقاومتی موفق بوده اید یا خیر؟
وی ادامه داد: ایجاد فساد در اقتصاد، ریسکهایی را به کشور تحمیل میکند که پروسه سرمایه گذاری را در کشور محدود و شرکتهای جهانی را نسبت به سرمایه گذاری در چنین کشورهایی دچار تردید میکند.
نادران به مذاکرات هسته ای اشاره کرد و افزود: سوال مهمتری که باید از خود بپرسیم این است که چرا در هنگام مذاکرات هسته ای سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی مقام ولایت اعلام شد؟
سیاستهای اقتصاد مقاومتی جهت اقتدار تیم مذاکره کننده بود
نادران در بخش دوم سخنان خود با بیان اینکه سیاستهای اقتصادی جهت ایجاد مقاومت و حمایت از تیم مذاکره کننده اعلام شد، بیان کرد: این سیاست ها تلاش دارند به تیم مذاکره کننده این روحیه را ایجاد کنند که میتوانند با یک عقبه قوی اقتصادی وارد مذاکرات با کشورهای جهان شوند.
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم مانند همان اتفاقی که در خصوص بنزین در سال ۸۶ در کشور افتاد در خصوص اقتصاد نیز عمل کنیم موفق خواهیم بود؛ آنچنان که در سال ۱۳۸۶ به اصرار مجلس دولت سهمیه بنزین را با کد کارت خوان در سیستمهای آفلاین توزیع کرد و کشور را به لحاظ مدیریت تقاضا بنزین به نقطه مطلوب رساند به نحوی که ۴۲ میلیون لیتر بنزین در روز در کشور تولید و این در حالی بود که مصرف کشور در روز هفت میلیون لیتر بنزین بیشتر نبود.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: استراتژی دولت روحانی پس از استقرار براساس یک مدیریت نقدینگی جلو میرود.
برآورد عمومی نشان میدهدشاخص قیمتها کاهش پیدا کرده است
نادران با بیان اینکه روحانی اخیرا اعلام کرده است نسبت به ماه قبل رشد شاخص قیمتها با کاهش روبه رو شده است، افزود: برآورد عمومی نشان میدهد که در کشور رشد شاخص قیمتها نسبت به سال های ۹۲-۹۱ کاهش دارد.
وی ادامه داد: البته این سیاست انقباضی پولی از طریق کنترل نقدینگی به دست آمده است و چون از لحاظ تقاضا درنهادها و کالاها به نحوی مدیریت دارد کشور را دچار یک عارضه بزرگ خواهد کرد و آن ایجاد یک رکود جدی است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کشور ما به دلیل تحریم بانک مرکزی و تحریمهای همزمان نفتی و کشتیرانی در سال ۹۱ وارد یک چالش جدی شده است، خاطرنشان کرد: این اتفاق موجب شد که قیمتها در یک دوره کوتاه مدت سه برابر شده و برای اینکه ما بتوانیم در حوزه تولید به تطبیق مورد نظر برسیم وارد یک رکود بسیار سخت خواهیم شد متأسفانه به دلیل عدم سیاستهای خنثی کننده از سوی دولت در حال حاضر آن رکود تجدید شده است.
یک میلیون نفر از بازار کار خارج شدند
نادران با بیان اینکه جهت تشخیص رکود موجود دو شاخص عمده وجود دارد گفت: اولین شاخص شاغلین و نیروی کار ما در بازار هستند که تغییرات موجود نشان میدهد فعالیتهای تولیدی و خدماتی در طول ۱۸ ماه گذشته به طور خالص موجب خارج شدن یک میلیون نفر از بازار کار در کشور شده است.
وی ادامه داد: این رقم براساس برآورد افرادی است که یا بازنشسته شده اند یا از کار اخراج گردیده و یا شخصا نخواسته اند که ادامه کار دهند که حاصل جمع خالص این افراد نشان میدهد منهای یک میلیون نفر از حوزه تولید در کشور در طول کار دولت یازدهم تا به امروز خارج شده اند.
این نماینده مجلس شواری اسلامی با بیان اینکه اگر این اتفاق همراه با تحولات تکنولوژی در کشور باشد مشکل ساز نخواهد بود؛ اما این نشان میدهد که خارج شدن این افراد به دلیل کاهش پیدا کردن میزان سرمایه در کشور است.
وی ادامه داد: بهترین شاخص ما برای اینکه بگویم رکود در کشور ایجاد شده است و دومین دلیل من نشان دادن شاخص بورس کشور است آنچنان که امروز شاخص بورس کشور از ۸۹ هزار به ۶۴ هزار کاهش پیدا کرده است و این یعنی سودآوری در واحدهای موجود در بورس کاهش شدیدی پیدا کرده اند.
نادران با بیان اینکه کاهش ارزش سهام به معنای تنزل سرمایه در بخشهای واحدهای تولیدی است بیان کرد: در این شرایط دولت تنها کاری که میتواند کند تکیه بر سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است و اکنون در بخش سوم از سخنان خود به این مسئله میپردازم که آیا دولت به سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی توجه کرده است یا خیر?
اعتماد به دشمن باعث سنگینی وزن او میشود
نادران در بخش چهارم سخنان خود با بیان اینکه متأسفانه دولت به جای اتکا به توانمندیهای داخلی امید به گشایش در بحث هسته ای دارد، افزود: اعتماد به دشمن با امید به گشایشهای ارزی باعث فشار بیشتر دشمنان بر گرده شما میشود و بر این اساس من تحلیلی از مذاکرات هسته ای را ارائه میدهم.
وی با بیان اینکه قرار بود در مذاکرات هستهای ما به دو دستاورد دست پیدا کنیم، گفت: بنا بود در مذاکرات هسته ای در ابتدا تحریمها لغو و در نهایت ماهیانه ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای کشور آزاد شود در حالی که نه تنها تحریمها لغو نشد بلکه هیچ گاه این مبلغ به صورت دلار به کشور بازگردانده نشد و اکثرا به صورت پوند، درهم و یا ارزهای محلی کشورهای منطقه در اختیار ما قرار گرفت که متأسفانه هزینهای که جهت نقل و انتقال، هزینه به صرافها پرداخت کردیم فشار بیشتری را به کشور وارد کرد.
این نماینده مجلس ادامه داد: آنچه که در مالزی اتفاق افتاد امروز باید در اقتصاد ایران شکل بگیرد،آنچنان که مهاتمیر محمد هنگامی که در مالزی قدرت را در دست گرفت مشاهده کرد ۳۰ درصد مردم مالزی چینی تبار و ۷۰ درصدمسلمان هستند و این در حالی بود که ثروت در اختیار چینیها و مسلمانان وضعیت متوسط به پایین داشتند، او قانونی گذاشت که براساس آن هر چینی که میخواست شرکت بزند حتما باید یک شریک مسلمان در کنار خود داشته باشد و این چنین شد که قدرت مالی مسلمانان نیز افزایش پیدا کرد و در این هنگام امریکا احساس خطر کرد و پدر کودتاهای خود را به جان مالزی انداخت به نحوی که سروروس یک شب هر آنچه سهام در مالزی داشت فروخت و بورس این کشور را با بحران مالی بزرگی روبه رو کرد. ماهتمیر محمد در آن هنگام با مردم خود صحبت کرد و گفت اگر میخواهید از این شرایط سربلند بیرون بیاید همه با هم سرمایه گذاری کرده و مبلغی را که از بورس کشور خارج شده بازگردانید تا رشد کافی را به دست آوریم و این اتحاد مردمی موجب شد زنان طلاهای خود را فروخته و به هر نحو پول کاهش پیدا کرده در سرمایه گذاری بورس مالزی به جایگاه خود بازگشت.
بودجه یکی از ابزارهای کمک کننده به اقتصاد است
نادران در بخش پنجم سخنان خود با بیان اینکه اتحاد شکل گرفته در مالزی در مردم کشور ما نیز وجود دارد گفت: نگاه ما به بودجه باید تغییر کند زیرا یکی از راه های که می تواند به دشمن علامت بدهد که ایران در چه شرایطی است گردش بودجه کشور است.
وی ادامه داد: ما باید وابستگی به نفت را کاهش بدهیم و این حرف را از روی کاغذ به عمل برسانیم آنچنان که دولت باید در تعیین بودجه کشور به جای اتکا به نفت در صادرات غیرنفتی و تولید داخل اتکا داشته باشد.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت بودجه را با نفت بشکه ای ۷۲ دلار بست افزود: این در حالی است که بودجه زمانی که به مجلس رسید که نفت به بشکه ای ۴۲ دلار رسیده بود و کمیسیون برنامه و بودجه بر این اساس بودجه را بانفت بشکه ای ۴۰ دلار با قیمت ۴۰ هزار میلیارد تومان بست.
وی ادامه داد: در حالی که دولت بودجه ۷۲ هزار میلیارد تومانی را به مجلس تقدیم کرده بود؛ اما کمیسیون تصمیم گرفت براساس نفت بشکه ای ۴۰ دلار این بودجه را به ۴۰ هزار میلیارد تومان کاهش دهد و البته تخمین زدیم در صورتی که ۱۴ هزار میلیارد تومان از طریق بخشهای دیگر از منابع نفتی به دست آوردیم جهت جبران این کاهش به بودجه اضافه کنیم و بر این اساس بودجه را با ۵۴ هزار میلیارد تومان ببندیم.
نادران با بیان اینکه دولت براساس یک استثنا از ما خواسته است در صورتی که درآمدهای نفتی اضافه کرد، ۱۶ هزار میلیارد تومان را دریافت کند و در هر کجا لازم دید به کار ببرد گفت: براین اساس آن ۱۵ هزار میلیارد تومان و این ۱۶ هزار میلیارد تومان به عنوان متمم بودجه به کار میرود و در صورتی که شرایط ایجاد شود در اختیار دولت قرار خواهد گرفت و این یعنی در نهایت بودجه ۹۴ را با بشکه ای ۸۵ دلار بسته ایم و این در حالی است که نفت اکنون بشکه ای ۴۰ دلار است.
وی با بیان اینکه درست است که متمم بودجه براساس اما و اگرها بسته شده است؛ اما پیمانکار، مجری طرح و تولیدکننده بر مبنای بودجه بسته شده برنامه ریزی میکند و این موضوع را درک نخواهد کرد، براین اساس در آینده برای فعالان اقتصادی مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
وابستگی بودجه به نفت چراغ خطری برای کشور است
نادران با بیان اینکه ساختار بودجه نویسی در کشور معیوب است گفت: من این را قبول دارم تفکیک کردن بودجه از نفت کار آسانی نیست؛ اما با تمام این وجود اگر اراده وجود داشته باشد و تفاهم سیاسی میان مجلس و دولت شکل بگیرد و همه مسئولین زیر بار یک فشار تغییر بزرگ قرار بگیرند این اتفاق خواهد افتاد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: در بودجه ۹۴ اتفاقات مثبتی افتاده است از جمله اینکه در حوزه دفاعی بودجه به خوبی نوشته شده است و در حوزه سلامت هزینه خوبی اختصاص یافته است به نحوی که بیش از 10 درصد بودجه کشور به بخش سلامت اختصاص پیدا کرده و این ما را در میان کشورهای منطقه در رتبه اول قرار میدهد.
وی ادامه داد: در سایر حوزه ها اتفاق خاصی نیفتاده است و بودجه به شکل سابق بسته شده است.
نادران در پایان با بیان اینکه من به دنبال مقصر نمیگردم گفت: آنچه که در نهایت میتوان از بودجه سال ۹۴ تحلیل کرد این است که نه تنها اتکا بودجه به نفت کاهش پیدا نکرده است بلکه با برنامه ریزی دولت اتکا ما به نفت نسبت به سابق افزایش داشته و دولت نتوانسته است آن گونه که باید در حوزه اقتصاد مقاومتی رفتار کند.