به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، ضیاء هاشمی ظهر امروز در آیین آغاز به کار اتاق فکر خراسان رضوی در دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه دانشگاه باید در عرصههای اجتماعی ورود پیدا کند، گفت: نقشی که ما در اتاق فکر میتوانیم ایفا کنیم این است که مسئولیت اجتماعی نهاد علم را به دست بگیریم.
وی افزود: متاسفانه گاهی مشاهده میشود سرمایه سرشار دانشگاه مورد توجه جامعه قرار نمیگیرد که این امر باعث میشود هم جامعه از دانش دانشگاه محروم شود و هم دانشگاه از پیوند صحیح با جامعه باز بماند.
معاون فرهنگی وزارت علوم با بیان اینکه چنانچه قرار است علمی تولید شود باید در جامعه نشر یابد، تاکید کرد: باید مسیر پیوند بین دانشگاه و جامعه را تسهیل کنیم که چنانچه این مسیر تسهیل نشود دانشگاه از جامعه بریده میشود، این در حالی است که دانشگاه و جامعه با یکدیگر پیوند ارگانیک دارند.
هاشمی خاطرنشان کرد: اتاقهای فکر حافظ مرجعیت علمی دانشگاهها هستند و چنانچه این اتاق های فکر ایجاد نشوند علم دچار مرکزیت زایی میشود.
وی ادامه داد: چنانچه این اتفاق نیفتد تصمیم گیریها و سیاست گذاری ها از پشتوانه علمی محروم میمانند همچنین دانشگاه نیز از شناخت جامعه محروم میشود.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ضمن اشاره به اینکه پیوند دانش و جامعه موجب ارتقاء این دو خواهد شد گفت: اتاق فکر خراسان رضوی کانون پیوند دانشگاه، جامعه و مدیریت است گمان داریم که دانشگاه میتواند مقدرات جامعه را فراهم کند، البته مدعی نیستیم که علم تنها منحصر به دانشگاه ست؛ اما معتقدیم که دانشگاه باید بستر حضور و نقش آفرینی عمومی نخبگان باشد.
هاشمی پیوند جامعه، دانشگاه و مدیریت را پیوندی مبارک دانست و تصریح کرد: چنانچه علم و فناوری محصولی اجتماعی هستند باید پاسخگوی مسائل اجتماعی هر جامعه نیز باشند.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: اقتضائات شهری ما یکی نیستند به طور مثال مشهد مشکل ریزگرد ندارد و یا استان اصفهان مانند شهر مشهد درگیر بحران آب نمیباشند.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم در یک کانون واحد بنشینیم و برای کانونهای مختلف تحلیل ارائه دهیم بلکه هر استان نیازمند کانون فکری جداگانهای است، بنابراین اتاق فکر دانشگاه فردوسی مشهد یعنی اتاق فکر خراسان رضوی و رسالتی که دارد منحصر به همین استان است.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم یادآور شد: چنانچه دانشگاه در خدمت دولت باشد رشد میکند، همچنین دولت نیز باید به دانشگاه تکیه کند چرا امروز دانشگاه نتوانسته جایگاه خود را بیابد و در معرض بی مهری قرار میگیرد و چرا پنجه در چهره دانشگاه زده میشود جز اینکه برخی گمان می کنند بدون بهره گیری از علم میتوانند جامعه را اداره کنند!!
هاشمی گفت: امروز دانشگاه فردوسی یکی از کانون های مهم علمی ایران است، چنانچه نقاط مهم و تأثیرگذار خراسان را برشماریم دانشگاهها یکی ازآنان خواهد بود و دانشگاه فردوسی سردمدار همه آنها است.
وی خاطرنشان کرد: امام جمعه محترم مشهد به ما گفت ما امروز دغدغه کمتری در رابطه با دانشگاه داریم، زیرا دانشگاه بهتر از قبل اداره میشود چنانچه این گونه است پس چه خبر از حول و حوش دانشگاه؟
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: شخصیت برجسته ای که سالها در جبهه خدمت کرده و پس از آن نیز در عرصه فرهنگ و اجتماع خدمات بسیاری داشته است و امروز نیز به عنوان معاون فرهنگی دانشگاه در حال خدمت میباشد چرا به جایگاهش تعرض میشود؟ به ساحت استادان تسلیت عرض میکنم به دلیل تعرضی که بر دانشگاهیان این دانشگاه انجام شده و امید است عبرتی باشد که تکرار نشود.
وی تأکید کرد: توقع داریم مجریان قانون خود پاسخگوی قانون باشند و این حق را برای دانشگاه میدانم که اقامه دعوا کنند و رفتارهای نسنجیده را به چالش بکشانند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم افزود: ما کم تجربه نداریم که وقتی احساساتی جریحه دار میشود همه ضرر میبینند، عقلانیت و تدبیر اقتضاء میکند همه دست به دست هم دهند و اجازه ندهند به این سمت و سو گرایش یابیم.
وی ضمن بیان اینکه افتخار میکنم که یوسفی و کافی با ما همکاری میکنند، تصریح کرد: خوشبختانه در رابطه با اتفاقی که اخیرا در دانشگاه فردوسی مشهد رخ داد استاندار و معاونان وی تلاش بسیاری انجام دادند و بر خود لازم میدانم که از امام جمعه مشهد سپاسگزاری کنم که در این موضوع ورود یافته و مانع ایجاد تعارض بین دانشگاه و قوه قضائیه شدند.
هاشمی ضمن بیان اینکه از نهاد رهبری در دانشگاه تقاضا دارم بیشتر ایفای نقش کنند و نگذارند سوءتفاهمات به اینجا برسد، گفت: توقع داریم مجریان قانون در برابر قانون سرخم کنند، افکار عمومی را نمیتوان نادیده گرفت، مهم این است که درچارچوب قانون را فراموش نکنیم.
وی یادآور شد: خوشحالیم که دانشجویان ما به بلوغ رسیده اند و واکنشهای آنان در چارچوب ادب و اخلاق و قانون مندی است و باید گفت همین مسئله راه پیشرفت را هموار میکند.
وی تأکید کرد: به ظاهر عرصه موسیقی حرام است به فتوای کدام یک از علما؟ از دیدگاه امام و مقام معظم رهبری موسیقی حرام نیست، مگر آن موسیقی لهو و لعب که برگزاری آن در شأن دانشگاه نمیباشد. آیا برگزاری موسیقی با حرمت رضوی در تناقض است؟ جای بحث دارد حوزه و حریم حرم کجاست؟ این هم جای بحث دارد؛ البته باید گفت حفظ حریم حرم واجب است.
هاشمی ضمن بیان اینکه حفظ حرمت اساتید و دانشگاه مانند حفظ حریم کعبه است و مگر میشود حرمت یک انسان مومن واجب نباشد، گفت: باید در این مسائل وارد صحبت شویم تا همین مسئله در مشهد پیگیری شود و به چناران و گلبهار نرسد.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم افزود: ما نیازمند جریان آزاداندیشی هستیم همان آزاداندیشی که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید دارند متأسفانه امروز گفتگوهایی که در صداوسیما و نماز جمعه رخ می دهد را برخی نمیپسندند که در دانشگاه به وجود آید.
وی در پایان گفت: به اساتید و دانشجویان پیشنهاد میدهم به طور جدی به این حوزه ها وارد شوند و به جای اینکه مشاجره راه بیندازند به طور منطقی گفتگو کنند.