به گزارش گروه اجتماعی "خبرگزاری دانشجو"، به نقل از روابط عمومی زندانها و اقدامات تأمینی اردبیل، علیاکبر جهانگیر در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان اردبیل بر ضرورت توسعه برنامههای کاهش جمعیت و استفاده از مجازاتهای جایگزین تأکید و آن را راهکاری برای حمایت از خانوادههای زندانیان عنوان کرد.
وی با اشاره به تراکم جمعیت کیفری، خاطرنشان کرد: تراکم جمعیت کیفری مهمترین مانع در اجرای مطلوب سیاستهای اصلاحی و تربیتی است چرا که وجود تراکم جمعیتی کیفیت ارائه برنامههایی از قبیل آموزش، حرفهآموزی و همچنین سطح بهداشت را در زندانها کاهش میدهد.
مشاور رئیس دستگاه قضا با تأکید بر تلاش قوه قضائیه بر اصلاح قوانین و اجرای مجازاتهای جایگزین حبس، افزود: قوه قضائیه به دنبال راهکارهایی برای اصلاح قوانین و اجرای مجازاتهای جایگزین حبس است و با توجه به تصویب استفاده از پابند الکترونیکی در مجلس شورای اسلامی، سازمان زندانها نیز آمادگی دارد تا در صورت تأمین اعتبار لازم نزدیک به 40 هزار نفر از زندانیان را مشمول استفاده از این قانون کند.
جهانگیر با تاکید مجدد بر حمایت از خانوادههای زندانیان تصریح کرد: با ورود افراد به زندان خانوادههای آنها از دو جهت دچار مشکل میشوند نخست اینکه با دور شدن از سرپرست خود دچار مشکلات مالی و فقر مضاعف میشوند و از جهتی به دلیل شرایط پیش آمده در معرض آسیبهای اجتماعی متعدد قرار میگیرند، پس ضروری است با پیگیری سیاست کاهش جمعیت کیفری، حمایتهای لازم از خانوادههای زندانیان صورت بگیرد.
وی سازمان زندانها را نهادی مهم در عرصه تأمین سلامت جامعه خواند و بیان کرد: سلامت زندان، سلامت جامعه است چرا که اگر در زندان بیماری شیوع پیدا کند و فردی دچار بیماری شود با بازگشت مجدد فرد به جامعه این بیماری نیز با او وارد جامعه میشود و ضروری است که نهادهای مسئول به ویژه وزارت بهداشت و درمان در این زمینه همکاری لازم را با سازمان زندانها داشته باشد.
جهانگیر در ادامه با اشاره به بودجه سازمان زندانها اضافه کرد: بودجه سازمان زندانها با مأموریتها و وظایف این سازمان تناسبی ندارد و علیرغم پایین بودن بودجه این سازمان در سال گذشته، متأسفانه در سال 94 نیز این کسر بودجه وجود دارد که در تلاش هستیم با همکاری نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بتوانیم بخشی از این کسری بودجه را مرتفع کنیم.
محرومیتهای اجتماعی جایگزین مناسب برای زندان
امام جمعه اردبیل نیز در این دیدار با تقدیر از حضور رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی در استان اردبیل گفت: زندان یک فرصت اجباری برای افراد فراهم میکند تا با توجه به برنامههای فرهنگی موجود در زندانها به بازسازی شخصیت خود بپردازند و این یک رسالت پیامبرگونه برای شماست تا با استفاده از فرصت پیش آمده به اصلاح افراد بپردازید.
آیتالله سید حسن عاملی با تاکید بر استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس افزود: محرومیت از فرصتهای اجتماعی میتواند جایگزین مناسب برای زندان و به تبع آن کاهش آسیبهای زندان را در پی داشته باشد و باید سعی شود تا اینگونه مجازات را در جامعه نهادینه کنیم.
خروج کامل زندانها از داخل شهرها نیازمند تأمین اعتبار است
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمین و تربیتی در دیدار با مجید خدابخش استاندار اردبیل نیز با اشاره به الزام قانونی خروج زندانها از داخل شهرها، انجام این اقدام قانونی مهم را مستلزم تمهیدات اعتباری دولت دانست.
علیاکبر جهانگیر با اشاره به دیدار با هیئت دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تشریح مسائل زندانهای کشور خواستار توجه جدی مسئولان به تأمین اعتبارات ضروری زندانها حسب نیازها و مأموریتهای این سازمان شد.
وی زندان را بستر سه بحران اساسی خواند و تصریح کرد: زندانهای ما با بحران جمعیت و کمبود فضای زندانها، مسائل بهداشتی و درمانی خصوصاً در بحث زندانیان دارای بیماریهای پرخطر، واگیردار و بحران امنیتی ناشی از عدم تأمین اعتبارات ملزومات اساسی از جمله غذا و نیروی انسانی روبهرو هستند که تاکنون با تدبیر مهار شدهاند ولی به دلیل بازگشت زندانی به چرخه اجتماع در صورت عدم رسیدگی به این مسائل به ویژه در بحث مهار بیماریها این مسئله دامنگیر جامعه نیز میتواند باشد.
جهانگیر از تفاهمهای به عمل آمده با وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی کشور خبر داد و بیان کرد: در بحث کنترل بیماریهای واگیردار و خطرناک در زندانها با وزیر بهداشت و درمان صحبتهایی شده و قولهایی دادهاند که در صورت اجرایی شدن نگرانی ما در این بخش برطرف میشود.
وی با اشاره به تصویت و یا پیشنهاد تصویب برخی قوانین در مجلس اضافه کرد: باید تلاش کنیم تا نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حل معضلات اجتماعی از طریق زندانی کردن و تصویب قوانین جرمزا تغییر کند، نباید ظرفیتهای قانونی ما جرمزا باشد بلکه باید به سمت جرمزدایی برویم.
استاندار اردبیل نیز در این دیدار خواستار تأمین بخشی از اعتبارات خروج زندانها از داخل محدوده شهری از طریق واگذاری زمینهای زندانهای داخل شهرها به بخش خصوصی در قبال ساخت زندان در خارج از شهرها با استانداردهای لازم شد.
مجید خدابخش بر لزوم استفاده از ظرفیتهای قانونی برای کاهش اثرات حبس بر روی خانوادههای زندانیان اشاره کرد و گفت: زندانی باید صرفاً از حضور در جامعه محروم باشد.