به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مصطفی باقرزاده امروز در اکران مستند «گام نهایی» در پنجمین جشنواره فیلم عمار در دانشگاه فردوسی مشهد در رابطه با آینده مذاکرات هستهای بیان داشت: به رسمیت شناختن حقوق هستهای ایران طبق بند 4 ماده NPT، لغو تحریمها و حفظ دستاوردهای هستهای و تقویت آن اهداف مذاکرات هسته ای بوده اند.
وی ادامه داد: متاسفانه ما در این توافقنامه با مشکلات بسیاری مواجه هستیم به طور مثال در مسئله به رسمیت شناختن حقوق هستهای ایران طبق معاهده NPT باید بگوییم که ما مشمول این معاهده بودهایم؛ اما در این توافق عنوان شده که باید پس از توافق مذاکره کنیم که آیا ایران پس از ۱۵ سال میتواند از این حق برخوردار شود یا خیر.
این کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: نداشتن بازفرآوری پلوتونیوم و نداشتن آب سنگین و غنی سازی از جمله مواردی است که طرف مقابل در این توافق از ما خواسته؛ این در حالی است که ما براساس 10 سال مذاکرهای که تاکنون داشتهایم از این حقوق برخوردار بودهایم.
باقرزاده ادامه داد: یک سال و چهار ماه از آغاز مذاکرات گذشته؛ اما ما هنوز در جزئیات به توافق نرسیدهایم.
وی گفت: براساس برنامه جامع اقدام مشترک مطلقا نباید بازفرآوری داشته باشیم. اراک به طور کامل باید تغییر کاربری دهد، تنها IR1 و IR2M میتوانیم غنی سازی کنیم. تنها میتوانیم روی یک عدد IR6 و IR8 میتوانیم تحقیقات کنیم و فردو باید مطلقا تعطیل شود یا تنها به مرکزی برای تحقیقات علوم هستهای تبدیل شود.
این کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه ابزار فشار ایران غنی سازی و اورانیوم ۲۰ درصد بود و ابزار فشار آمریکا تحریمها بودند، بیان داشت: متاسفانه براساس این توافق این دو ابزار فشار از ما گرفته شد و این درحالی است که طرف مقابل تنها پنج درصد تحریمها را تعلیق کرد. تا دیروز آنان دنبال ما بودند؛ اما امروز ما باید دنبال آنان بدویم چون تحریمها پابرجاست.
باقرزاده با اشاره به اینکه تحریم هستهای، حقوق بشر و دیگر تحریمها از جمله مواردی است که آمریکا میتواند ایران را تحریم کند، بیان داشت: ما طبق این توافق پذیرفتیم سطح، مکان و نوع فعالیتمان را طرف مقابل مشخص کند.
وی در ادامه تصریح کرد: آنان در دو مرحلهای کردن توافقات تاکید دارند، زیرا در رابطه با مسائل مرتبط با خود کلی صحبت میکنند و در مورد مسائل ما ریز میشوند به همین دلیل مقام معظم رهبری بر یک مرحلهای و شفاف و صریح بودن مذاکرات تاکید بسیار داشتند.
این دانشجوی کارشناسی ارشد هستهای ضمن بیان اینکه ما درصدد بودیم ۱۰ مرکز غنی سازی داشته باشیم؛ اما آنان میگویند باید یک مرکز داشته باشید گفت: حدود ۳۰ سال طول کشید تا فعالیت هستهای ژاپن صلح آمیز طلقی شود؛ اما در مورد ما آنان بعد از ۱۵ سال بررسی میکنند که آیا ما میتوانیم جزء NPT باشیم یا خیر؟