به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سال 93 برای وزارت ارشاد و بالاخص معاونت فرهنگی این وزارتخانه که متولی اصلی فرهنگ و هنر کشور به شمار می رود، یکی از پرچالش ترین سال ها از عمر دو ساله این معاونت به شمار می رود.
پاییز 93 برای معاونت فرهنگی و به تبع حوزه کتاب و نشر به خاطر برگزاری گران ترین جایزه سال و اتفاقات خانه کتاب فصل پرکار و طبیعتا پرحاشیه ای بوده است.
گرانترین جایزه ادبی سال با همکاری شهرداری همچنان گرانترین جایزه باقی ماند
فصل پاییز برای معاونت فرهنگی شاید یکی از پرهزینه ترین فصل های سال به شمار می رود؛ چرا که در آبان ماه با برگزاری جایزه جلال آل احمد که گران ترین جایزه جمهوری اسلامی به شمار می رود، همزمان شده است. البته این دوره از جایزه با برگزاری آن در سال های گذشته با حواشی بیشتری همراه بود؛ چرا که وزارت ارشاد تعداد سکه های گران ترین جایزه ادبی کشور را به 30 سکه تقلیل داد.
وزارت ارشاد دلیل این کار خود را اینگونه عنوان کرد که متوازن نبودن میزان جایزه این رویداد مهم فرهنگی با سایر جوایز باعث ایجاد تردید و گمانه زنی های مختلف در چگونگی انتخاب اثر برگزیده شده بود .به گونه ای که در شش دوره گذشته این جایزه تنها یک اثر بعنوان اثر برگزیده انتخاب شده بود .
با تمامی حواشی ای که برای این جایزه ایجاد شد، ولی در نهایت باهمکاری شهرداری جایزه جلال آل احمد با همان 110 سکه همیشگی ای در آذرماه به ایستگاه پایانی خود رسید. هفتمین دوره این جایزه با اهدای 385 سکه به برگزیدگان به کار خود پایان داد.
ارشاد استان تهران متولی برگزاری هفته کتاب شد
یکی دیگر از اتفاقاتی که معاونت فرهنگی هر ساله در پاییز با آن مواجه است، برگزاری هفته کتاب بوده که از 24 تا اول آذر ماه برگزار شد؛ البته امسال مجری برگزاری هفته کتاب اداره کل ارشاد استان تهران بود که به گفته برزین ضرغامی، مدیر این اداره: در بیست و دومین دوره هفته کتاب، نسبت به سنوات گذشته، ما کمترین بودجه را داشتهایم و رقم آن اصلا قابل ذکر نیست. ما در این راستا تلاش کردیم از ظرفیت سایر سازمانها و نهادها استفاده کنیم.
پای بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان به حوزه شعری کشور باز شد
واگذاری مسئولیت شعری کشور و همچنین برگزاری جشنواره شعر فجر از سوی بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان یکی از دیگر اتفاقات این فصل است.
همایون امیرزاده، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پاسخ به این پرسش که برخی اخبار از پیوستن حوزه شعر و جشنواره شعر فجر به بنیاد ادبیات داستانی حکایت دارند، گفت: بله، این طرح اولیه است و البته هنوز شکل قطعی آن تعیین نشده است، به هر صورت به عنوان یک پیشنهاد در سطح معاونت مطرح شد و قرار است با بحثهای کارشناسی، برنامهریزی و مطالعات بیشتری بررسی شود. ما در این زمینه دستور کاری از معاون فرهنگی دریافت کردیم، تا نظرات تخصصی را جمعبندی کرده و با نگاهی به اساسنامه بنیاد ادبیات داستانی، به یک مدل اجرایی در این زمینه دست پیدا کنیم.
وی ادامه داد: معاونت فرهنگی ارشاد، در حوزه سیاستگذاری برای شعر اهمیت ویژهای قائل است، شعر نیز مانند سایر پدیدههای فرهنگی و هنری که در سطح وزارتخانه تعبیه شده، در سیاستگذاریها مورد توجه است، همان طور که قبلاً نیز به اطلاع رسید، وزیر ارشاد دستور بازگشت جشنواره شعر فجر به معاونت فرهنگی را صادر کرد و پس از آن با استفسار معاونت فرهنگی کلیه فعالیتهای حوزه شعر به معاونت فرهنگی بازگشت، این قدم نخست بود.
امیرزاده تصریح کرد: همچنین در معاونت فرهنگی دبیرخانهای به نام «گسترش زبان فارسی» داشتیم، که با توجه به تشابه اسمی این دبیرخانه با شورای گسترش زبان فارسی از مجموعه بنیاد سعدی پیشنهادی از سوی معاونت فرهنگی تبیین شد تا نام این دبیرخانه به «دفتر شعر و ادب» وزارت ارشاد تغییر کند و این دفتر با طرح وظایف مشخص زیر نظر معاونت فرهنگی به فعالیت بپردازد. تا ما بتوانیم امور سیاستگذاری حوزه شعر را به خوبی دنبال کنیم.همچنین این دفتر سیاستگذاری جشنواره شعر فجر را نیز بر عهده خواهد داشت.
وی گفت: از طرف دیگر همچنانکه در بخش اجرایی نمایشگاه کتاب سیاستگذاری با معاونت و اجرا با موسسه نمایشگاههای فرهنگی است، با توجه به اهمیت و تاکیداتی که در حوزه شعر وجود دارد، به این نتیجه رسیدیم که در دو مجموعه به سیاستگذاری و اجرا دستپیدا کنیم، در حوزه سیاستگذاری همان دفتر شعر و ادب وزارت ارشاد وارد شده و در حوزه اجرا بنیاد ادبیات داستانی فعالیت کند.بنابراین بنیاد ادبایت داستانی اجرای جشنواره شعر فجر را نیز برعهده خواهد داشت.
امیرزاده با اشاره به تغییر و تحولات بنیاد ادبیات داستانی گفت: بنابراین با تغییر و بازنگری در مفاد اساسنامه بنیاد ادبیات داستانی شعر نیز به وظایف این بنیاد افزوده شده و بنیاد ادبیات داستانی در بخش اجرا در حوزه شعر فعال میشود. البته این نافی سیاستگذاریهای معاونت فرهنگی در حوزه شعر نخواهد بود.
مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره گمانه زنی برخی منابع آگاه در این بنیاد مبنی بر مطرح شدن اسامی برخی افراد برای مدیرعاملی بنیاد ادبیات داستانی گفت: این نامها گمانهزنیهایی خارج از حوزه معاونت فرهنگی است و هیچ کدام مورد تأیید ما نیستند.
برکناریای که در رسانهها استعفا معرفی شد
استعفای صوری مدیرعامل خانه کتاب نیز یکی دیگر از حواشی این فصل به شمار می رود؛ چرا که نجفعلی میرزایی که با تصمیمات تند و بعضا غیر اصولی خود گلایه رسانه ها و به تبع آن فشار به روی معاونت فرهنگی را ایجاد کرده بود، برکنار شد؛ اما این برکناری در رسانه ها با عنوان استعفای وی مطرح شد. بعد از این مسئله غلامی جلیسه به عنوان سرپرست خانه کتاب معرفی شد تا در نهایت با حکم رسمی به سمت مدیرعاملی رسید.