به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری با اشاره به فرمایشات روز پنجشنبه مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «اگرطرف مقابل ازکج تابیهای معمولش دست برداشت، تجربه میشود که درموارد دیگرهم میشود با آنها مذاکره کرد» آن را به عرصه آزمایش اراده سیاسی آمریکا تعبیر کرد.
حمید ابوطالبی در صفحه شخصی خود در توئیتر با بیان اینکه رییس جمهورروحانی نیز تاکید کرده است که هیچ توافقی را امضا نخواهیم کرد مگرآنکه از روزاول تمام تحریمهای اقتصادی لغو شود، نوشت: اکنون هردوکشورایران و آمریکا درآستانه دیپلماسی وسیاست ورزی ایستادهاند.
او در ادامه به اظهار نظر طرف آمریکایی نیز اشاره کرده و مینویسد: از آنجا که اوباما نیز گفته است «اگر دوطرف به این توافق دیپلماتیک دست یابند نوید بخش عصر تازهای در روابط آمریکا و ایران است» لذا این آخرین گزینه برای آغازتعامل است؛ چراکه هردو کشور براین امرتوافق دارند که به موضوع هستهای به عنوان آزمایش اراده بپردازند.
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری در ادامه راه حل مشکل هستهای را به واقع بینی آمریکاییها مبتنی کرده و نوشته است: برای حل مشکل هستهای، آمریکا باید واقع بینی پیشه کند و با عبور از ادعاها وبا لغو تحریمها به تدریج اعتماد بیافریند؛ تا سخن گفتن آغازشود.
ابوطالبی با استناد به اظهارات خود اوباما که گفته است «این فرصتی است که تنها یک بار در زندگی پیش میآید» مینویسد: اگردراین مرحله دیپلماسی شکست بخورد، ازتاریخ درس گرفته نشده وگفتگو، به جای خصومت ورزی نخواهد نشست.
او در ادامه برخی دیگر از مواضع رئیس جمهوری آمریکا را که نشان از بروز تغییراتی در نگاه این کشور نسبت به ایران دارد باز بینی کرده نوشته است: اوباما پیشتر در باره ایران گفته است که «ایران کشوری پیچیده است، درست مثل کشورخودماوباتوجه به تاریخ روابط دوکشور، بیاعتمادی عمیقی وجودداردکه فورا ازمیان نمیرود. ایران کشوری است که در برابر یک جنگ هشت ساله مقاومت کرده و یک میلیون کشته داده است. به نظرم آنهانشان دادهاند مایلند در ارتباط با این برنامه که آن را مایه غرور ملی و در مواردی بقای ملی میدانند، سختیها را تحمل کنند. در ایران هیچ جناح سیاسی نیست که به خواستههای آقای نتانیاهو دایر بر جمع آوری کامل برنامه غنی سازی اورانیوم تن دهد. دکترین من (دکترین اوباما) این است که ما تعامل خواهیم کرد، اما همه قابلیتهای خود را نیز حفظ میکنیم. آمریکا به اندازه کافی قدرتمند هست که بتواند بدون آنکه خود را به خطر بیاندازد، امکان تعامل با کشوری مثل ایران را آزمایش کند. هیچ فرمول و گزینه موثرتری به جز مسیر دیپلماتیک و چارچوب پیشنهادی وجود ندارد و این مسئله قابل اثبات است. اما من بسیار قاطعانه میگویم که حتی اگر اطمینان حاصل کنیم که ایران سلاح هستهای ندارد، اختلافات ما با این کشور تغییری نمیکند.»
ابوطالبی با یادآوری اینکه آمریکا درروابط با ایران ازکودتا وسرکوب دموکراسی وجنگ وتحریم و... اینک به گفتگوی دیپلماتیک رسیده است؛ مینویسد: برهمین اساس اوباما در روانشناسی خود از ایران میگوید: «این موضوع ریشه در تجارب گذشته این کشور (ایران) دارد، این برداشت که کشورشان تضعیف شده است. اینکه آمریکا وغرب، اول دردموکراسی آنهادخالت کردند وبعد در قالب حمایت ازشاه و بعد درحمایت ازعراق وصدام درآن جنگ به نهایت خشن دخالت کردند.
ملت ایران هم دررابطه با آمریکا با مبارزه و انقلاب و مقابله ومقاومت رو در رو بودهاند واکنون به سخن گفتن سیاسی روی آوردهاند؛ لذا اوباما میگوید: «درنامههایی که آیت الله خامنهای فرستاده، معمولا یادآوری از آنچه نارضایتیهای گذشته ایران میداند، وجود دارد.» یا آنکه میگوید: «فعالیتهایی که ایران انجام میدهد، شعارهایش، هم شعارهای ضد آمریکایی و هم شعارهای ضد اسرائیلی، عمیقا آزار دهنده است.»
از نظر معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری اگر دوکشوردر این موضوع که میتوانند باهم گفتگوکرده و به توافق برسند، شکست خورده و نتوانند تفاهم کنند؛ آن وقت چگونه میتوانند برسر موضوعات چالشی دیگر گفتگو کرده و به توافق برسند؟
ابوطالبی سپس شرایط پدید آمده را صحنه آزمایش سیاست اندراج دانسته و یاد آور شده است: این سخنان رهبری واوباما خطاب به کلیت آمریکا است، ونه احزاب و یا دولت ومجلسین آن و به نظرمن ارزش آغازتعامل ایران و آمریکا، بیش از موضوع پرونده هستهای است؛ آنرا آسان ازدست ندهیم.