به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، هایدی هتسل امروز در هم اندیشی «راهکارهای حفظ حقوق اقلیتهای دینی از منظر ادیان ابراهیمی» که در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، گفت: همان طور که میدانید ایالات متحده توسط گروههای مختلفی از مهاجمین ایجاد شد، البته تا قبل از آن، بومیهای بسیاری در این سرزمین زندگی میکردند.
رئیس مرکز عالی مطالعات هارتفورد آمریکا، با اشاره به اینکه یکی از ایدههایی که امروز مطرح میشود این است که به وجود آمدن اقلیتها به دوره ایجاد ایالات متحده آمریکا باز میگردد، خاطرنشان کرد: این مهاجمین دارای دینهای مختلفی بودند و معمولا به دلیل وضعیت خفقان آلود کشورهایشان به آمریکا فرار کرده بودند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه مهاجمین در کشورهایشان به دلیل در اقلیت بودن، سختیهای بسیاری را تحمل کرده بودند، هنگامی که بر آن شدند قانون آمریکا را بنویسند، مفهوم دین را از مفاهیم اساسی در قانون مطرح کردند و قانونشان را به گونهای نگاشتند که حقوق اقلیتها نیز در نظر گرفته شود.
هتسل تصریح کرد: راهی را که بنیانگذاران اولیه آمریکا برای تامین حقوق اقلیتها در نظر گرفتند این بود که مراسم دینی را از حکومت جدا کردند که این مسئله تاکنون نیز پابرجا مانده است.
رئیس مرکز عالی مطالعات هارتفورد آمریکا با بیان اینکه آمریکا ابتدا خود را به عنوان یک کشور مسیحی و پس از آن به عنوان مسیحی- یهودی معرفی کرد، گفت: از 50 سال پیش، راههای متفاوتی برای مهاجرت به آمریکا فراهم شده و همین امر باعث شده گروههای مختلف دینی در این کشور زندگی کنند؛ به طور مثال هم اکنون مسلمانان بسیاری در آمریکا زندگی میکنند که جزو اقلیتهای دینی این کشور محسوب میشوند.
وی افزود: حدود 40 سال قبل تصور نمیکردیم تعداد مسلمانان در آمریکا افزایش یابد؛ اما امروز مشاهده میکنیم تعداد کسانی که به دین اسلام میگروند رو به افزایش هستند و امروز به دلیل روند رو به رشد اسلام در آمریکا به این مسئله توجه داریم هر چند که میبایست پیش از این به این مسئله توجه میکردیم.
هتسل با بیان اینکه البته تجربه عملی اقلیتهای دینی در آمریکا همیشه یک تجربه خوب نبوده است، یادآور شد: به عنوان یک موسسه دینی بر این سنت پایبندیم که تکثر دین در آمریکا را ارج بنهیم و این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم که چگونه اقلیتهای میتوانند بهتر زندگی کنند.
رئیس مرکز عالی مطالعات هاتفورد آمریکا در پاسخ به این پرسش که این مرکز چه میزان تلاش دارد تا یک منشور حقوق مذهبی در جهان به وجود آورد؟ گفت: معتقدیم که حقوق دینی افراد در بسیاری مواقع مورد تعرض قرار میگیرد، بنابراین مردم باید در این رابطه شروع به اعتراض کنند.
وی افزود: البته ما به عنوان یک موسسه آموزشی نمیتوانیم وارد این مسائل شویم. موسسات آموزشی در آمریکا موضعگیری خاصی انجام نمیدهند، هر چند افراد حاضر در موسسه در موضعگیری آزاد هستند. البته این موسسه 10 سال پیش قوانین خود را در این رابطه بیان کرد و به صورت کامل مخالف خود را با خشونت علیه ادیان اعلام داشته است.
هتسل ضمن تاکید بر اینکه هم در آمریکا و هم در سایر کشورها ادیان مختلف باید بتوانند در کنار هم به خوبی زندگی کنند، در رابطه با اقداماتی که موسسه در ارتباط با تقریب بین مذاهب انجام میدهد، تصریح کرد: از جمله اقدامات موسسه برای اتحاد بین مذاهب انجام میدهد، گذراندان یک درس اجباری برای تمامی دانشجویان کارشناسی ارشد جهت آشنایی با ادیان مختلف است. همچنین ما به آنان میآموزیم چگونه با هم وارد تعامل شوند و سخن بگویند و علاوه بر اینها دانشجویان را به مکانهای مذهبی ادیان مختلف میبریم تا با مراسمات دینی یکدگیر آشنا شوند.