به گزارش «خبرگزاری دانشجو»- زهرا سالارینژاد؛ انقلاب اسلامی ایران از همان ابتدای شکل گیری خود از پشتوانه محکم مردمی برخوردار بوده و این نقطه قوت باعث شد تا انقلاب از آسیبها و خطرات محفوظ و در مقابل توطئهها مقاوم شود.
تاکنون نیز بیش از ۳۵ انتخابات در انقلاب اسلامی ایران برگزار شده و همه شخصیتها و مقامهای کشوری و نظامی به واسطه و یا بدون واسطه با رای و نظر مردم انتخاب شدهاند.
در این میان طرح جدید استانی شدن انتخابات در کشور که به تازگی در مجلس مطرح و بررسی شده است قاعده ۳۵ ساله برگزاری انتخابات را در کشور شکسته و به دنبال اجرای طرحی جدید در برگزاری انتخابات در کشور است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی بعد از تصویب کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس مقرر کردند که این طرح برای بررسی و رفع اشکالات به کمیسیون شوراها ارجاع شود و در نهایت به صورت دو شورا در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
طرح استانی شدن انتخابات تاکنون اظهارنظرهای موافق و مخالف زیادی را به دنبال و بایدها و نبایدهای زیادی را نیز به همراه داشته است.
کلیات این طرح در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و جزئیات آن نیز در کمیسیون شوراها و امور داخلی در دست بررسی است.
اما در این میان عدهای معتقدند اجرای این طرح نیازمند کار و تحقیق کارشناسانه بیشتر و پرهیز از فکر و نظر سیاسی است و پیچیدگیهای خاص خود را دارد.
محمد علیپور نماینده مردم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: استانی شدن انتخابات طرحی پیچیده و ناشناخته بوده و زیرساختهای لازم برای اجرایی شدن آن در کشور آماده نیست.
وی معایب این طرح را بیشتر از محاسن آن دانست و افزود: در این طرح تعداد نمایندگان استان ثابت بوده و ۱۵ درصد رای موافق هر نماینده از شهر حوزه انتخابیه خود بوده و ۸۵ درصد آرا از دیگر شهرهای استان خواهد بود.
این طرح دسترسی مردم به نمایندگانشان را کم میکند
در میان اظهارنظرهای موافق و مخالف توسط نمایندگان مجلس بر روی اجرای این طرح مطرح شد، مخالفان معتقدند با اجرای این طرح امکان دسترسی مردم به نمایندگانشان کم میشود و این طرح باعث قطع شدن دسترسی مردم به مسئولان نظام و در واقع قطع پل ارتباطی میان مردم و نظام میشود.
این موضوع در حالی توسط مخالفان طرح در مجلس مطرح شده است که در شرایط کنونی که احزاب در کشور فعالیت خاصی نداشته و به صورت واقعی در صحنه سیاست و حل مشکلات اجتماعی نقش افرینی نمیکنند. وجود نمایندگان مجالس در هر استان به صورت پل ارتباطی مردم و مسئولین نظام محسوب میشود و مردم مشکلات و کمبودهای منطقه خاص خود را از طریق نمایندگان به گوش مسئولین اجرایی میرسانند.
مهدی دواتگری نماینده مردم مراغه در مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی در مخالفت این طرح گفت: قطعاً طرح مذکور جامع و کامل نیست و یقیناً تبعات بسیاری به دنبال دارد.
از طرف دیگر با توجه به اینکه در شرایط کنونی ما احزاب فعال در کشور نداریم، اجرای این طرح موجب میشود که مردم نامزدهای استان خود را به هیچ وجه نشناسند.
انقلاب اسلامی ایران از همان ابتدای شکل گیری به دنبال برپایی عدالت و توجه به محرومان و مستضعفان بود. انقلابی که با جان فشانی و ایثار پا برهنهها در کشور شکل گرفت و به دنبال حل مشکلات مردم مستضف و نیازمند در کشور بود و تاکنون نیز اقدامات زیادی برای آبادسازی و حل مشکلات مناطق محروم و روستاها برداشته شده است.
اما عدهای معتقدند طرح استانی شدن انتخابات روستاها و مناطق دورافتاده را برای تصمیمات کشوری به حاشیه میراند و توجه به این مناطق را کم و حضور نمایندگان در این مناطق را کاهش میدهد.
محمدرضا سادات ابراهیمی نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس نهم در مخالفت با این طرح گفت: با اجرای طرح استانی شدن انتخابات مجلس مردم شهرهای کوچک و محروم فراموش میشوند و جا برای افراد قدرتمند و ثروتمند و ورود پولهای کثیف به این عرصه باز میشود.
در این میان عدهای نیز بر طبل موافقت این طرح میکوبند و معتقد هستند طرح استانی شدن انتخابات از خرید و فروش احتمالی آرا جلوگیری میکند و به نمایندگان فرصت برای قانون گذاری مطلوب میدهد.
احمدعلی مقیمی نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی در موافقت با طرح استانی شدن انتخابات مجلس گفت: استانی شدن انتخابات باعث محروم شدن حوزه انتخابیه از داشتن نماینده نمیشود و اگر اصلاحی نیز باشد، باید در جزئیات مطرح شود، نباید فراموش کرد طرح مذکور از مجلس پنجم تا نهم مورد بررسی قرار گرفته است.
نکته این است که در حال حاضر دیگر نگاه مجلس خبرگانی به این طرح نمیشود و نماینده شهرستان با تصویب طرح مذکور همچنان باقی میماند.
وی افزود: نمایندگان باید به بررسی بیشتر مسائل امور ملی اهتمام ورزند و از صرف اوقات نمایندگی خود در موضوعات جزئی پرهیز کنند و به سمت برنامهمحوری بروند.
مقیمی گفت: رهبر معظم انقلاب فرمودند «نباید فکر کنید چون نماینده فلان شهرستان یا استان هستید، باید برای آن شهر امتیاز بگیرید، شما نمایندگان همه ملت ایران هستید.»
وی با تاکید بر ضرورت داشتن حزب در کشور گفت: در حال حاضر به دلیل عدم وجود احزاب، نمایندگان مجبور به دادن وعدههای محلی میشوند و بعداً نیز باید این وعدهها را پیگیری کنند، بنابراین با استانی شدن انتخابات فرصت برای تقویت احزاب بهوجود میآید و نکته دیگر اینکه این طرح باعث فاصله بین مردم و نمایندگان نخواهد شد.