به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، اشکان یوسفی در رابطه با وضعیت نشریات دانشجویی گفت: طبق دستوالعمل اجرایی ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، کلیه دانشجویان، اعضای هیئت علمی، تشکلها، انجمنها، کانونها، نهادها و بخشهای دانشگاه میتوانند در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی، اقتصادی، ادبی و هنری برای نشریات خود درخواست مجوز کنند و درصورت داشتن شرایط قانونی، در این حوزهها فعالیت کنند.
وی افزود : انتخاب زمینه فعالیت نشریه برعهده صاحب امتیاز است و دانشگاه حق تحمیل به وی را ندارد و صاحب امتیاز به فراخور علاقه میتواند تا هفت زمینه را هم انتخاب نماید اما نکته قابل توجه برای نشریات حقوقی مانند انجمنهای علمی این است که مطابق دستورالعمل، اجازه فعایت خارج از چارچوب اساسنامه را ندارند.
یوسفی اضافه کرد : شاید بتوان گفت که نشریات دانشجویی مهمترین خروجی و دستاورد فعالیت دانشجویان است که در قالب مکتوب و مجلد دراختیار سایرین قرار میگیرد و نمود سطح رشد و تعالی جمعی است. تقویت نشریات برابر تقویت فعالیتهای فرهنگی است و بدون شک تضعیف این ابزار هم، کمسو شدن فعالیتهای فرهنگی را در پی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: در میان این نشریات، نشریات صنفی نقش بسزایی در پیشرفت دانشگاه و جامعه دانشگاهی برعهده دارند که تاکید میکنم علاقمندان این نوع نشریات را در دانشگاه خود تقویت کنند و تریبون دانشجویان برای بیان انتقادات و رسیدن حرفها به گوش مسوولین قرار دهند و تا محقق شدن کامل حقوق دانشجویان دست از کار نکشند چراکه این وظیفه یک دانشجوی مطالبه گر و فرهنگی است.
عضو سابق شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی با تاکید بر نقش ویژه نشریات صنفی در دانشگاهها خاطرنشان کرد: برخی دانشگاهها از وجود نشریات صنفی و سیاسی بیم دارند؛ نه برای آنکه به دانشجویان اعتماد ندارند بلکه بیشتر نگران میز و منصب خود هستند که مبادا با قلم ِ حق یک دانشجوی مطالبه گر، از دست برود و این خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری در باب مطالبه گری دانشجویان و دانش سیاسی ایشان است. کمیتههای ناظر بر نشریات دانشگاهها باید بدون سوگیری و با بصیرت کامل نسبت به صدور مجوز نشریات در زمینههای مختلف اقدام کنند و قطعاً خلاف این موضوع، عملی غیرقانونی است.
وی با بیان اینکه برخی دانشگاهها برخلاف قوانین صریح و دستورالعمل مصوب وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی، اقدام به نظارت پیش از چاپ و ممیزی نشریات میکنند تصریح کرد : متاسفانه برخی دانشگاهها عمداً علیرغم تذکرات پی در پی اقدام به عمل خلاف قانون و غیرمنطقی نظارت پیش از چاپ میکنند که تاثیر بسزایی در تضعیف نشریات و کمرنگ شدن فضای نقد و آزاداندیشی که شاکله و پایه ی شکل گیری نشریات دانشگاهی است خواهد داشت که البته بارها این مورد از سوی رییس و دبیر محترم شورای مرکزی ناظر در جلسات مختلف گوشزد گردیده اما متاسفانه هنوز هم در برخی دانشگاهها رواج دارد.
یوسفی حمایت از نشریات را وظیفه دانشگاه و کمیتههای ناظر بر نشریات دانشگاهی دانست و عنوان کرد : مطابق ماده 28 دستورالعمل اجرایی و تبصره آن، دانشگاهها موظفند بخشی از بودجه فرهنگی خود را به حمایت از نشریات دانشگاهی اختصاص دهند و باید در چارچوب قوانین، اختیارات و امکانات از نشریات حمایت کنند.
این فعال حوزه نشریات دانشجویی اضافه کرد : رویکرد شورای ناظر درحال حاضر سمت و سوی حمایتی به خود گرفته و در صدد است از روش های گوناگون نسبت به تحقق این مهم دست یابد. تسریع در روند رسیدگی به شکایات و اعتراضات، حمایتهای مادی و معنوی از نشریات، تدوین دستورالعملهای جدید، رونمایی از سامانه نشریات و تلاش در بکارگیری آن، تسریع در روند صدور مجوزها توسط کمیتههای ناظر، برگزاری همایشها و برنامههای آموزشی و... از جمله فعالیتهایی است که اخیراً شورای مرکزی ناظر بیش از پیش به آن توجه میکند.
وی گفت : نشریات دانشجویی عملاً اصحاب رسانه و مطبوعات دانشگاهی هستند و مطابق ماده 27 دستورالعمل از کلیه حقوق مصرح در قانون مطبوعات جمهوری اسلامی ایران برخوردارند و رعایت احترام و حقوق کامل آنها، وظیفه کمیته های ناظر بر نشریات است.
اشکان یوسفی افزود: شاید یکی از مواردی که در نشریات دانشجویی باید پررنگ شود، حضور اعضای هیئت علمی در نشریات علمی و همچنین ایجاد بستر مناسب برای فعالیتهای جناح های مختلف سیاسی در نشریات غیر علمی است. اگرچه رویکرد وزارت علوم کاملاً منطبق بر همین اساس است و تلاش میشود تا همه جناحهای سیاسی از حقوق برابر برخوردار باشند، اما متاسفانه هنوز هم برخی از دانشگاهها بصورت سلیقهای عمل کرده و به قول معروف چوب لای چرخ فعالیتهای سیاسی و فرهنگی میکنند که دقیقا نقطه مقابل فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکیدات معظمله در حوزه مطالبه گری دانشجویی است.