به گزارش «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، یکی از ویژگیهای رفتاری رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای که از سالهای دور و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شده و در تمام سالیان مبارزه و خدمت در سنگرهای مختلف همچنان ادامه یافته، ارتباط با مردم و به ویژه نسل جوان و مخصوصاً دانشجویان و طلاب است.
در همین راستا و مطابق رسم هرساله در ایام ماه مبارک رمضان، دیدار دانشجویان با مقام معظم رهبری عصر امروز در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار میشود.
در این دیدار که با حضور نماینده دانشجویان، نخبگان علمی و فعالین تشکلهای دانشجویی کشور برگزار میشود، دانشجویان ضمن شنیدن بیانات رهبری، به بیان دغدغههای خود در حوزه دانشگاهی و امور اساسی کشور خواهند پرداخت.
به نظر میرسد برخی از مطالبات دانشجویی این روزها در فضای دانشگاهی و در سایه درگیری با برخی سیاسی بازی ها و پرداختن به مطالب فرعی فراموش شده است. مطالبات اصلی که درون مایه جنبش نرم افزاری و نهضت پیشرفت علمی است و برای تداوم دستاوردهای علمی کشور ضروری به نظر میرسد.
پیادهسازی تفکر ترجمهای در ایده پردازیها و موانع پیشروی پژوهش
در متن ایده های پژوهشی، الزام برای ارائه ی منابع و مراجع وجود دارد که این مطلب، سبب بروز ۲ نکته میشود، یا بومی سازی طرح های انجام شده در سایر کشورها یا ادامه دادن کار آن ها بدون توجه به نیازهای اولویت دار کشور و در نتیجه تنها تهیه ماده خام برای برای پیشرفت و استفاده در فضای علمی سایر کشورها.
دانشجویان نسل سوم، فرزندان این سرزمین، تحریم ها و کمبود در تجهیزات را با تلاش شبانه روزی خود جبران کرده و ورای عبور از چنین موانعی از جان خود مایه می گذارند اما وقت گیری و بی نظمی چرخه های اداری، بروکراسی در تصویب و اجرای طرح های پژوهشی، عدم تخصیص« به موقع» منابع مالی در عین کم بودن این منابع جزو تلف گاه های بزرگ وقت و از جمله دست اندازهای پیش رو در امر پژوهش است؛
دانشجویان به وظیفه خود عمل میکنند اما انتظار هم ندارند این موانع، خستگی را بر جان و روح آنها و کشور باقی گذارد.
معاونتهای پژوهشی گاهاً اولویت های پژوهشی را مشخص می کنند، اما تا رسیدن به نتیجه مطلوب و آنچه که در این زمینه انتظار است، فاصله ی زیادی وجود دارد. اولویت دهی بیشتر به کارهایی که منجر به رفع موانع پیش رو در صنعت شده و باعث جلوگیری از موازی کاری خواهد شد.
بی توجهی به نظرات دانشجویان در تدوین برنامههای کشوری
برگزاری نشستهای مشترک با مسئولان و به ویژه وزیر علوم و وزیر آموزش و پرورش، برای آگاهی از روند عملیاتی شدن برنامههای پنج ساله توسعه در حوزه آموزش و روند اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور، اطلاع رسانی در باب برنامههای این وزارت خانه ها مساله ای است که باید در برنامه کاری برخی مدیران قرار گیرد. تا در صورت لزوم آگاهی دانشجویان از مشکلات موجود افزایش یافته و هم افزایی از بالا و پایین برای رفع این موانع صورت گیرد.
مشاورانی از همه رشتهها برای مدیریت بهتر دانشگاه
اختصاص دادن مشاوران یا معاونان از تمامی رشته ها در کنار رئیس دانشگاهها به صورت دائمی در دانشگاه های مادر به منظور تخصیص درست منابع مالی و جلوگیری از شکاف مابین فعالیت های پژوهشی رشته های مختلف با درک و برداشت رئیس دانشگاه یکی دیگر از راهکارهای مدیریت بهینه منابع است.
لزوم فرهنگ سازی رسانه ملی در حوزه های پر اهمیت
با توجه به اینکه دانشجو، مؤذن جامعه است و اگر مؤذن خواب بماند نماز جامعه قضا می شود و اینکه فضای فرهنگی جامعه در بعضی زمینه ها روز به روز از جامعه منتظر فاصله می گیرد، نیاز به بعضی حرکت های ایجابی و سلبی توسط بخش هایی از جمله رسانه ی ملی وجود دارد به ویژه در زمینه ی الگوسازی پوششی، رفتاری، نوع زندگی که جهت فیلم های رسانه ملی در بسیاری از موارد عکس آن را طی می کنند.
تحلیلی نبودن دانشجویان
لزوم توجه به توانایی اساتید در انتقال مفاهیم قبل از قراردادن آنان در جایگاه تعلیم و مناسب بودن بعضی اساتید برای انجام فعالیت های پژوهشی نه تدریس یکی از الزامات اساسی برای دستیابی به نقاط موفقیت در حوزه پژوهش است. اتفاقی که اگر صورت نپذیرد در نتیجه تحلیلی پرورش ندادن دانشجویان را منجر خواهد شد.
خواب طولانی امر به معروف و آزاد اندیشی در دانشگاه
توجه به مراتب امر به معروف و نهی از منکر مخصوصا در فضای دانشگاهی در مباحثی مثل مبحث حجاب و استفاده از روشهای تاثیر گزار دانشجویی و عدم اقدام ضربتی و نابخردانه توسط مسئولین نامناسب در دانشگاه ها و لزوم برخورد توسط بهترین و با اخلاق ترین افراد برای این کار یکی دیگر از موضوعاتی است که نگاه خردمندانه رهبر انقلاب را نیاز دارد.
و البته نبود فضای آزاد اندیشی حقیقی و آزاد فکری – عملی در بین بسیاری از مسئولین دانشگاهی به شکلی که فضای آرام و آتش زیر خاکستر را ترجیح می دهند.
مطالبه گری چگونه و تا کجا؟
از محوری ترین نیازهای امروز دانشجویان تبیین خط مشی مطالبه گری و انتقادگری از نهادهای نظام توسط امام خامنه ای به جهت جلوگیری از تندروی ها و بی عدالتی های صورت گرفته در این فضاهای چالشی است.
اتفاقی که باعث روشن شدن فضا و محدوده ی وظیفه دانشجویان در امر اصلاح آسیب های کشور و حد و مرز اظهار نظر ها و محدوده ی تلاش فعالیت های دانشجویی در سراسر کشور خواهد شد.
یک سوزن به خودمان
تعیین موارد لازم جهت هماهنگی مواضع بین تشکل های دانشجویی بویژه پس از تاکیدات ایشان در سال های قبل و عدم اهتمام کافی دانشجویان و مسئولین نسبت به اجرایی کردن این موضوع از دیگر عناوینی است که شاید این روزها برخی از دانشجویان و فعالین از یاد برده اند.
در شرایط فعلی کشور یادآوری و تذکر وظایف فراموش شده ی دانشجویان که در فضای هیجانی مطالبه گریها مورد توجه قرار نگرفته است، امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد.
دیدار با رهبر انقلاب برای دیده بانان انقلاب اسلامی فرصتی است بسیار مغتنم و تشکلهای دانشجویی و نخبگان علمی باید تمام تلاش و جدیت خود را بکار گیرند تا بتوانند مطالباتی را که قرار است در اندک زمانی مطرح شود با تمام حدود و جزئیات و ایجاز و اختصار و البته در نظر گرفتن نیازهای اساسی دانشگاه های کشور بیان کنند.
علی صالحی