به گزارش خبرنگار دانشگاه«خبرگزاری دانشجو»؛ هنگامي كه در ۱۳۱۳ دانشگاه تهران تأسيس شد آنچه دانشكده حقوق و علوم سياسي و اقتصادي نام گرفت در واقع نهادي شكل گرفته از ادغام سه مدرسه سياسي(تاسیس:۱۲۷۸)، مدرسه حقوق (تاسیس :۱۲۹۸) و مدرسه عالی تجارت(تاسیس:۱۳۰۴) بود.
این دانشکده طی صد و ده سال گذشته (یعنی از تاسیس مدرسه سیاسی تاکنون)تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است.از جمله این تحولات جدا شدن رشته اقتصاد و بوجود آمدن دانشکده اقتصاد در سال ۱۳۴۶ و سپس منفک شدن رشته مدیریت و بوجود آمدن دانشکده مدیریت می باشد
این دانشکده دارای رشته های جزا و جرم شناسی،حقوق خصوصی و اسلامی،حقوق عمومی،روابط بین المللی،علوم سیاسی،مطالعات منطقه ای می باشد. در ادامه ضمن تعریف کلی از رشته های دانشکده حقوق و علوم سیاسی، گرایش های موجود در این دانشکده معرفی می شود.
رشته روابط بینالملل همانند علوم سیاسی مواد فکری خود را از رشتههای مهندسی، اقتصاد، تاریخ و حقوق بینالملل، فلسفه، جغرافیا، جامعهشناسی، انسانشناسی و جرم شناسی، روانشناسی و مطالعات جنسیت، مطالعات فرهنگی و فرهنگشناسی، میگیرد. هدف روابط بینالملل، درک مسائلی همچون جهانی شدن، کشور مستقل، و امنیت بینالمللی، پایداری زیست محیطی، گسترش سلاحهای هستهای، ملی گرایی، توسعه اقتصادی و مالیه جهانی، تروریسم و جرایم سازمان یافته، امنیت انسانی، مداخله خارجی و حقوق بشر، میباشد
حقوق جزاي عمومي به مطالعه قواعد کلي و مشترک جرايم و مجازات ها مي پردازد. در حقوق جزاي اختصاصي مطالعه روي جرايم به صورت خاص و شرايط اختصاصي حاکم و مجازات هاي آنها صورت مي گيرد. آيين دادرسي کيفري مجموعه قوانيني است که براي کشف جرم، تعقيب متهمان و تحقيق از آنها، تعيين مراجع صلاحيت دار، شيوه هاي اعتراض به آراء، بيان تکاليف مسئولان قضايي و انتظامي در طول رسيدگي به دعواي کيفري و اجراي احکام از يک سو و حقوق آزادي هاي متهمان از سوي ديگر وضع شده است .
علوم سیاسی به بررسی اندیشه ها و نظریه های سیاسی و کارکرد آنها در عرصه جامعه می پردازد و به عبارت دیگر رشته علوم سیاسی یعنی ارائه یکسری نظریه ها و یا یکسری ابزارها و راهکارهایی که بر اساس آنها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا برمی دارد و برای حرکتها و اقدامات بعدی یعنی ترسیم فضا برای مسیر آینده برنامه ریزی می کند و همچنین از تجارب و دستاوردهای بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره می برد
مطالعات منطقه ای به عنوان یک رشته مستقل دانشگاهی که در پی شناخت و بررسی اختصاصی یک منطقه از مناطق دنیا و متمرکز نمودن مطالعات در آن است، ریشه در تحولات مربوط به جنگ جهانی دوم دارد.. .در طول سالیان گذشته دانشکده حقوق و علوم سیاسی و مدارس سه گانه سلف آن همواره در جهت پرورش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز جامعه فعالیت داشته است،که بخش عمده این افتخار را مرهون اساتید بزرگ و برجسته ای است که در این دانشکده به تدریس اشتغال داشته اند .
در پایان خاطر نشان می شود چهار مرکز و موسسه تحقیقاتی وابسته به دانشکده حقوق و علوم سیاسی طیف وسیعی از پروژههای تحقیقاتی پایهای و عملی در زمینههای مختلف حقوق و سازمان بینالملل، مطالعات مربوط به صلح، مطالعات منطقهای، مسائل مربوط به بزه، مطالعات تطبیقی نظامهای مختلف قانونی در کشورهای مختلف، حقوق بشر و دیگر مسائل و مشکلات اساسی جهانی را در بر میگیرد.