گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال 1352 با موافقت شوراي گسترش با عنوان مدرسه عالي تربيت دبير فني آغاز به کار کرد و بر همين اساس در رشته هاي ساختمان، برق و مکانيک اقدام به پذيرش دانشجو به عنوان ليسانس دبير فني جهت همکاري با آموزش و پرورش نمود.
در سال 1371 دانشکده فني و مهندسي نوشيرواني دانشگاه مازندران به عنوان تنها دانشکده فني و مهندسي در استان مازندران و گلستان در دوره هاي کارشناسي مهندسي عمران، برق، شيمي و مکانيک و در مقاطع کارشناسي ارشد و دکترا اقدام به پذيرش دانشجو کرد.
در سال 1383 مجتمع آموزش عالي فني و مهندسي نوشيرواني با چهار دانشکده عمران، برق و کامپيوتر، شيمي، مکانيک و يک گروه علوم پايه در مقاطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا اقدام به پذيرش دانشجو کرد.
در سال 1385 همراه با سفر رئيس جمهور و با تائيد شوراي وزيران اين مجتمع به دانشگاه صنعتي نوشيرواني بابل ارتقا يافت.
در سال 1376 به دستور و تاکيد آيت الله روحاني، نماينده معظم ولي فقيه در استان مازندران و با انتخاب هيات امناي مردمي و دولتي موسسه مشارکتهاي مردمي جهت توسعه دانشگاه تاسيس شد. مشارکتهاي مردمي با تبديل شدن اين مجموعه به مجتمع فني و مهندسي نشاط و اشتياق خاصي گرفته است. اين پشتيباني با تبديل اين مجتمع به دانشگاه، تا سقف يکصد ميليارد ريال ادامه يافت.
زنده ياد سيد حسين فلاح نوشيرواني با اهداء شانزده هکتار زمين و يازده هزار متر مربع فضاي آموزشي اين مجموعه را تاسيس کرد. از وی بيش از 44 اثر اعم از انستيتو تکنولوژي، هنرستان، زايشگاه، محل نگهداري کودکان بي سرپرست، آسايشگاه معلولين، پارک، حمام و غیره به يادگار مانده است. بزرگترين آرزوي آن مرحوم ايجاد دانشگاه صنعتي در بابل بود.
این دانشگاه در زمینی به مساحت 17 هکتار توسط مرحوم سیدحسین فلاح نوشیروانی در سال 1348 تأسیس و در سال 1352 تحت عنوان انستیتو تکنولوژی اقدام به جذب دانشجو کرد.
به برکت نیت خیرخواهانه واقف، این دانشگاه پلههای ترقی را یکی پس از دیگری با سرعت و شتاب زیاد طی نمود و تحت عنوان دانشکده تربیت دبیر فنی در سال 1373 و دانشکده فنی و مهندسی در سال 1378 و مجتمع آموزش عالی در سال 1385 در رشتههای مهندسی عمران، مکانیک، برق ادامه فعالیت آموزشی و تحقیقاتی داده است.
در سال 1385 و در تاریخ 16 اذر 85 با تشکیل اولین جلسه هیأت دولت استانی نقطه عطفی در ادامه فعالیتهای تحقیقاتی و آموزشی دانشگاه بوجود آمد، بهطوریکه براساس یکی از مصوبات این هیأت دولت در استان مازندران، مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی نوشیروانی بابل از پیکره اصلی خود یعنی دانشگاه مازندران جدا شده و به دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ارتقاء یافت.
نکته قابل توجه در این مصوبه، مشروط بودن آن به تأیید شورای گسترش آموزش عالی بوده است که بلافاصله پس از یک ماه از مصوبه هیأت دولت استان و براساس شاخصهای علمی، آموزشی و تحقیقاتی به تأیید شورای گسترش رسید که همزمان نیز مجلس شورای اسلامی در بودجه سال 1386، با ردیف بوجهای مستقل آن موافقت نموده است.
در ادامه تکمیل روند مستقلسازی در سال 1387 این دانشگاه دارای سرپرست دانشگاه از طرف وزیر محترم علوم شد و در حقیقت پس از آن، این مجموعه به عنوان یک دانشگاه صنعتی مستقل و تنها دانشگاه صنعتی در خطه سرسبز شمال محسوب گشته است.
هماکنون این دانشگاه دارای پنج دانشکده به نامهای دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، دانشکده مهندسی عمران، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی شیمی و دانشکده علوم پایه میباشد که حدود چهار هزار نفر دانشجو میباشد که یک چهارم دانشجویان آن در مقطع تحصیلات تکمیلی و بقیه دانشجویان در مقطع کارشناسی مشغول تحصیل میباشند.
دانشکدهها و رشتهها
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل شامل پنج دانشکده است. دانشکده مهندسی مکانیک (رشتههای مهندسی مکانیک، مهندسی و علم مواد و مهندسی صنایع)، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر (رشتههای مهندسی برق، پزشکی و کامپیوتر)، دانشکده مهندسی شیمی (گرایش های طراحی فرایندهای صنایع نفت و گاز، صنایع غذایی)، دانشکده مهندسی عمران (رشتههای مهندسی عمران و نقشهبرداری) و دانشکده علوم پایه (رشتههای ریاضی، شیمی و فیزیک). بیشتر رشتهها در مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشوند؛ اما برخی در مقطع کارشناسی و برخی تا مقطع دکترا ارائه میشوند.
دانشکده مهندسی مکانیک
اين دانشكده در حال حاضر در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري بطور پيوسته اقدام به پذيرش دانشجو ميکند. دوره كارشناسي مشتمل بر پنج گرايش حرارت و سيالات، طراحي جامدات، ساخت و توليد، مواد و صنایع و دوره هاي كارشناسي ارشد و دكتري اين دانشكده مشتمل بر چهار گرايش تبديل انرژي، طراحي كاربردي و ساخت و توليد ميباشد.
همچنين دوره كارشناسي ارشد مهندسي مواد گرايش شناسايي و انتخاب مواد در اين دانشكده داير است.
كادر اعضای هيات علمي اين دانشكده مشتمل بر ۴۰ عضو ثابت (۷ استاد، ۷ دانشيار، ۲۴ استاديار و 2 مربي) است.
دانشکده شیمی
هدف از ایجاد دوره مهندسی شیمی که مهندسی فرآیندهای شیمیایی نیز به آن اطلاق میشود، تربیت متخصصان مسلط به فرآیندهای شیمیایی، صنایع نفت و گاز، پالایشگاهها و علومزیستی بطور عام است.
این دانشکده در سال 1373، فعالیت خود را با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی در گرایش فرآیندهای نفت و گاز آغاز کرد و هم اکنون دارای مهندسی شیمی بدون گرایش و دو گرایش فرآیندهای نفت و گاز و صنایع غذایی در مقطع کارشناسی اشت. در دوره کارشناسی ارشد نیز از سال 1380 پذیرش دانشجو را در رشته مهندسی شیمی آغاز کرده است. همچنین این دانشکده در ابتدا دوره دکترای خود را در سال 1384 با دکترای مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی با اولویت های تحقیقاتی نانوبیوتکنولوژی آغاز کرد و در حال حاضر علاوه بر گرایش بیوتکنولوژی در مقطع دکتری، در دکترای مهندسی شیمی جامع(پیشرفته) نیز دانشجو می پذیرد.
کادر هیات علمی این دانشکده متشکل از 12 عضو ثابت است که شامل یک استاد، چهار دانشیار، شش استادیار و یک مربی است.
دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر
در این دانشکده رشتههای مهندسی برق (گرایشهای الکترونیک، قدرت، کنترل و مخابرات) و مهندسی پزشکی تا مقطع دکترا و رشته مهندسی کامپیوتر تا مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشود.
کادر اعضای هیات علمی این دانشکده مشتمل بر 37 عضو ثابت (یک استاد، شش دانشیار، 24 استادیار، سه دانشجوی دکتری و سه مربی) است.
دانشکده مهندسی عمران
دانشکده مهندسی عمران یکی از دانشکده های دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است که از سال 1386 تحت عنوان دانشکده فعالیت خود را آغاز کرده است. این دانشکده دارای دو رشته مهندسی عمران و مهندسی نقشه برداری است. مهندسی عمران در حال حاضر در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و مهندسی نقشه برداری در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد.
گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی عمران شامل سازه، خاک و پی، زلزله، راه و ترابری، سازه های هیدرولیکی و محیط زیست بوده و در دوره دکتری دارای گرایش مهندسی عمران است.
این دانشکده دارای 32 عضو هیأت علمی (6 دانشیار، 20 استادیار و 6 مربی) و 10 بورسیه دوره دکتری است، همچنین دارای آزمایشگاه ها و کارگاههای مجهزی در رشته های مهندسی عمران و مهندسی نقشه برداری می باشد.
دانشکده علوم پایه
گروه علوم پایه از سال 1388 پس از استقلال دانشگاه با داشتن سه رشته ریاضی، فیزیک و شیمی فعالیت خود را در قالب دانشکده علوم پایه آغاز کرد. این دانشکده در حال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش های ریاضی محض، جبر، ریاضیات کاربردی، فیزیک اتمی و مولکولی، فیزیک بنیادی، شیمی آلی و شیمی تجزیه اقدام به پذیرش دانشجو می نماید. در حال حاضر نیز دارای 25 عضو هیئت علمی (2 دانشیار و 23 استادیار) است. همچنین دارای آزمایشگاه هایی در رشته های نروفیزیک- بیوفتونیک- شیمی آلی- شیمی تجزیه می باشد.
ساخت پهباد و صاحب نظر در رباتیک
یکی از کارویژه های دانشگاه صنعتی بابل در صنعت هوایی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین یا همان پهباد می باشد که البته با حضور اساتید برتر و مجرب توانسته است تاکنون 2 فروند پهباد را با موفقیت به پرواز درآورده و مورد امتحان قرار دهد.
البته دانشگاه صنعتی بابل در زمینه رباتیک نیز در جایگاه خوبی قرار دارد و هر ساله علاوه بر مسابقات رباتیک درون دانشگاهی، تیم های رباتیک دانشگاه صنعتی بابل همواره در مسابقات رباتیک کشوری حضور می یابند و موفق به کسب مدال می شوند.
پژوهشکده فناوری نانو
در سال 1385 آزمایشگاه تحقیقاتی نانو بیوتکنولوژی در دانشگاه صنعتی (نوشیروانی) بابل تاسیس شد. با انجام فعالیت های علمی و تحقیقاتی، این گروه تحقیقاتی در تاریخ 12 اسفندماه 87 به گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی تبدیل شد. با تداوم و استمرار فعالیتهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی در این مرکز، گروه پژوهشی نانوبیوتکنولوژی در سال 1389 یکبار دیگر ارتقا پیدا کرده و به پژوهشکده فناوری نانو تبدیل شد.
در این پژوهشکده، گروههای نانوبیوتکنولوژی، نانو غشاء و نانو محاسباتی وجود دارد که مجهز به آزمایشگاههای مختلفی در این زمینه هستند. از جمله اهداف و زمینههای تحقیقاتی این پژوهشکده میتوان به شناسایی پتانسیلهای کاربردی مواد نانوساختار، ابزارهای نانویی و نانوسامانهها (نانوسیستمها) در صنایع مختلف کشور از قبیل پزشکی، دارویی، دفاعی، محیط زیست و پتروشیمی اشاره کرد. کادر علمی این پژوهشکده مشتمل بر 37 عضو ثابت (پنج استاد، هفت دانشیار، شش استادیار و 19 دانشجوی تحصیلات تکمیلی) است.
از جمله فعالیتهای این پژوهشکده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* سنتز نانولولههای کربنی به روشهای مختلف
* عاملدار کردن نانو لولههای کربنی به روشهای مختلف
* تولید نانوذرات مختلف به روشهای زیستی و شیمیایی
* تولید و کاربرد نانوحسگرهای مایع و گاز
* خالصسازی و جداسازی نانو محصولات زیستی
* تولید نانوذرات پلیمری و نانوکامپوزیتها
* بارگذاری دارو بر روی نانوذرات
* کاربرد بسترهای جذب سیال و استخراج مایع-مایع برای نانو محصولات زیستی
* کاربرد نانو (بیو) ذرات مختلف در مهندسی پزشکی
* سنتز و کاربرد نانولولههای طبیعی در صنایع غذایی و دارویی
* ساخت نسل جدید غشاهای نانوفیلتر در تصفیه آب و پساب صنعتی
* کاربرد انواع نانولولههای کربنی در جذب و جداسازی گازهای مختلف
* بهبود عملکرد مجموعه الکترود غشا در پیل سوختی با استفاده از فناوری نانو
* ساخت نانوبیوحسگرها برای استفاده پزشکی
* تولید صنعتی غشاهای نانو فیلتراسیون
گروه های پژوهشی :
کتابخانه تخصصی دانشگاه صنعتی بابل
بخش مرجع داراي فضاي 90 متري، 730 عنوان پايان نامه،1200 عنوان كتب لاتين و فارسي، 500 فارسي و 600 لاتين است.
بخش مجلات
داراي فضاي 68 متري، 60 عنوان نشريات جاري، 100عنوان نشريات فارسي گذشته نگر، 10 عنوان روزنامه روز و 160 عنوان نشريه لاتين گذشته نگر مي باشد.
لازم به ذکر است که به دلیل حجم زیاد اطلاعات در خصوص دانشگاه صنعتی بابل، فعالیت های آن و همچنین افتخارات دانشگاه، آوردن تمامی مطالب امکان پذیر نبود و داوطلبان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت nit.ac.ir مراجعه کنند.