به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، از مشهد سعید احدیان عصر امروز در پرسش و پاسخ در مورد توافق هسته ای با عنوان آنچه داده ایم آنچه گرفته ایم در تالار ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در زمینه توافق هسته ای باید نگاه کلان بر پایه نکات جزئی داشته باشیم.
مدیر مسئول روزنامه خراسان به بیان دستاوردهای ایران در توافق هسته ای پرداخت و به آنچه که ایران در این توافق به طرف غربی داده اشاره کرد.
وی رسمی شدن غنی سازی ایران و پذیرش ایران هسته ای را از موارد آنچه گرفته ایم در توافق هسته ای دانست و تاکید کرد: این مهم مسئله کوچکی نیست رسمی شدن غنی سازی ایران و پذیرش ایران هسته ای مهمترین مسئله ای است که ما در طول 12 سال بر آن ایستادیم و برای به دست آوردن آن جنگیدیم.
احدیان با اشاره به توافق ایران و برزیل و ترکیه که با هماهنگی آمریکا صورت گرفت گفت: در این توافق ما 1200 کیلو اورانیوم خود را به ترکیه به امانت دادیم و آنها قول دادند که به مدت یک سال اورانیوم بیست درصد برای راکتور تهران به ما بدهد آنچه که ما در این توافق جدی گرفتیم این است که ایران می تواند چرخه کامل سوخت هسته ای داشته باشد هر چند که طرف مقابل نیز زیر این مسئله زد.
وی پذیرش چرخیدن چند هزار سانتریفیوژ، پذیرش صریح ایران هسته ای در برجام و پذیرش صریح ایران هسته ای در قطعنامه سازمان ملل را از دیگر نکات پذیرش ایران هسته ای عنوان کرد.
این فعال رسانه با اشاره به اینکه غنی سازی صنعتی همراه با تحقیق و توسعه از دیگر مواردی است که در توافق هسته ای گرفته ایم تاکید کرد: بدون تحقیق و توسعه صنعت هسته ای وجود نخواهد داشت.
وی ادامه داد: محدودیت های پذیرفته شده متناسب با توان و برنامه هسته ای فعلی ماست. اگر محدود نبودیم برنامه ایران فرق مهمی نمی کرد و مهم اینجاست که بعد از یک دوره زمانی ده ساله کاملا آزاد هستیم.
این کارشناس سیاسی به رفع تحریم های مهم پولی، مالی و بانکی اشاره کرد و افزود: ما مذاکره کردیم برای اینکه این تحریم ها لغو شود، شرایط اقتصادی کشور بهتر و گشایشی در کار مردم حاصل شود و به نوعی از بهانه گیری دولت جلوگیری شود و دولت نسبت به مردم پاسخگو باشد البته از رفع تحریم ها نگرانی نیز داریم که آن اجرایی شدن و به ثمر رسیدن رفع تحریم هاست و بازگشت به اقتصاد وابسته است.
احدیان عادی شدن پرونده ایران و شکست نظام سلطه در برابر ایران با پذیرش ایران هسته ای را از دیگر گرفته های ایران در توافق هسته ای دانست و خاطر نشان کرد: البته نقدی که به منتقدان با این مدلی که جلو می روند وارد است این است که با این مدل تلاش دوازده ساله و استقامت مردم را کم رنگ می کنند. ما صنعت هسته ای خود را تحمیل کردیم آب سنگین و فردو را حفظ کردیم و آمریکا را مجبور به عقب نشینی ها کردیم که ما باید تصویری شکست خورده از توافق را به دنیا نشان ندهیم و روحیه استکبارستیزی خود را حفظ کنیم.
وی در ادامه به تاثیرات این دستاوردها اشاره کرد و گفت: تغییر هنجارهای بین المللی در جهت عادلانه تر شدن نظام بین الملل، گرفتن سهمی در شان ایران در نظم نوین جهانی، تقویت گفتمان استکبار ستیزی در جهان اسلام و آزادی خواهان دنیا و بیشتر شدن قدرت منطقه ای ایران از جمله موارد این دستاوردهاست.
احدیان تثبیت بیشتر نظام با افزایش اعتبار و جایگاه رهبری انقلاب در طیف خاکستری که خود را در سازوکارهای نظام جمهوری اسلامی تعریف خواهد کرد را از دیگر گرفته های توافق هسته ای دانست و با بیان اینکه ستانده های ما از درجه اهمیت مختلف برخوردار است ادامه داد: در قطعنامه جدید تفاوتی را با قطعنامه قدیم شاهد هستیم و همچنین وعده کمک های فنی در استانداردسازی سوخت و توسعه صنعت هسته ای را نیز به ما داده اند.
مدیر مسئول روزنامه خراسان در خصوص آنچه داده ایم در توافق هسته ای سخن گفت و بیان داشت: اولین مورد محدودیت غنی سازی است که سطح غنی سازی تا 15 سال محدود به 3.67 درصد است، ظرفیت غنی سازی محدود به 5060 سانتریفیوژ تا 10 سال ست محدودیت 15 ساله در راکتور آب سنگین داریم که نمی توانیم راکتور آب سنگین بسازیم و محدودیت هایی که در سایت فردو داریم شامل می شود.
این کارشناس رسانه کاهش ذخایز اورانیوم به 300 کیلو تا سقف 10 سال، نظارت ها و دسترسی که یکسری از نظارت ها زیر نظر پروتکل الحاقی و برخی نظارت ها فراتر از پروتکل الحاقی است را از دیگر موارد آنچه داده ایم بیان کرد و افزود: پروتکل الحاقی اجازه می دهد آژانس به جایی که مشکوک شود حتی در مراکز غیرهسته ای که می تواند مراکز نظامی ما را هم شامل شود اجازه دسترسی دهد کشوری که پروتکل را امضا کرده می تواند دسترسی را بپذیرد را راهکار جایگزین بدهد آنچه در برجام پذیرفته ایم این است که اگر راهکار مشترکی در دسترسی پیدا نکردیم این اختلاف به کمیسیون مشترک متشکل از 1+5، ایران و نماینده اتحادیه اروپا ارجاع داده شود و اگر 5 عضو از 8 عضو حکم دادند باید قبول کنیم.
وی در ادامه امتیازات داده شده دارای درجه اهمیت متفاوت برخوردار دانست و افزود: محدودیت های مربوط به غنی سازی با برنامه هسته ای ایران تضاد ندارد و حداکثری تفاوتی قابل چشم پوشی دارد.
این فعال رسانه با بیان اینکه در سایت نطنز ظرفیت 40 هزار سو را داریم و اگر بخواهیم با IR1 را بوشهر را پوشش دهیم به 190 هزار سو نیاز داریم 18 هزار سو تولید شده صرفا بری امتیاز گیری بوده است.
احدیان ادامه داد: ما تا 15 سال غنی سازی 3.67 درصد نیاز نداریم بلکه برای راکتور تهران نیازمند غنی سازی 20 درصد هستیم که این امر در برجام دیده شده است.
وی با بیان اینکه راکتور های آب سنگین صنعتی نیستند گفت: محدودیت در این راکتور ها که فقط باری بمب اتمی است برای ما مسئله خاصی نیست.
این کارشناس سیاسی بیان داشت: کاهش ذخایر نیز با توجه به نیاز ایران و کیفیت فعلی اورانیوم ایران که باید به سطح استاندارد برای استفاده برسد از اهمیت کمتری برخوردار است.
وی در خصوص نظارت ها و دسترسی ها گفت: نظارت های پروتکلی نظارتی متعارف است و نظارت های بیست ساله بر روتورها و بیست و پنج ساله بر معادن برای ما اهمیت فنی ندارد اما برای طرف مقابل برای اطمینان از عدم انحراف ایران مهم است.
احدیان در خصوص نگرانی در مورد دسترسی های تعریف شده گفت: دسترسی های تعریف شده برای زمان اختلافات جای نگرانی جدی دارد و ممکن است پاشنه آشیل تعهدات ایران شود.
وی در خصوص این نگرانی ها بیان داشت: اگر آژانس سیاسی رفتار کند و اگر هفت کشور از کمیسیون مشترک به دنبال سوء استفاده باشند که احتمالش نیز وجود دارد ما مجبوریم به دلیل متناقض دانستن تصمیم کمیسیون مشترک از اجرای آن سر باز زنیم که با این کار برجام را نقض کرده ایم که در بدترین حالت اجماع دوباره علیه ما تصویب و اصل برگشت گذاری اعمال می شود.
وی تاکید کرد: تضمین عدم تولید بمب اتمی باعث شده که در مقابل داده های کم ما ستاده های مهمی را از طرف مقابل بگیریم ساخت بمب اتم برای طرف مقابل بسیار حائز اهمیت بود و این در حالی است که ایران اسلامی طبق فتوای رهبری این کار را انجام نمی دهد و ساخت بمب اتم برای ما بی اهمیت است.
این فعال رسانه قدرت نظامی و دفاعی، پیشرفت صنعت هسته ای، مدیریت هوشمندانه رهبر انقلاب، قدرت روزافزون منطقه ای، استقامت مردم در برابر فشار تحریم ها و دیپلماسی هوشمندانه و خلاقانه تیم هسته ای را از دستاوردهای به دست آمده از نتیجه 12 سال مذاکره دانست.
احدیان به فرصت ها و تهدیدهای پسا توافق اشاره کرد و بیان داشت: نگرانی از تلاش برای عادی سازی رابطه با آمریکا و حل شدن در نظام بین الملل، نگرانی از عدم مدیریت متوازن و برنامه ریزی با اعضای 1+5 متناسب با امکان ایجاد منافع استراتژیک، نگرانی از بازگشت اقتصاد وابسته و نگرانی از عدم پاسخگویی به توقعات بالا برده شده مردم از جمله فرصت ها و تهدیدهای پس از این توافق می باشد.
وی تاکید کرد: ما نباید توقع مردم را بالا ببریم و این توقعات بالای مردم را همچون چماق بر سر دولت بزنیم ما نباید نگاه مان جناحی باشد چرا که تضعیف دولت باعث تضعیف نظام می شود.
احدیان تاکید کرد: رویکرد استکبارستیزی یک آرمان ایدئولوژیک و منفعت استراتژیک است ما مسلمانیم و قرآن را قبول دارم در باور دینی و شیعی استکبارستیزی بسیار حائز اهمیت است اگر منفعت استراتژیک استکبارستیزی را مورد توجه قرار دهیم متوجه می شویم اگر ما در غائله غیراستکبارستیزی حل شده بودیم دیگر نمی توانستیم در نظم نوین جهانی جایگاهی داشته باشیم البته استکبارستیزی نیز منفعت اقتصادی نیز دارد ایران استکبارستیز توانسته به اینجا برسد و منافع ملی ما با این مهم پیوند خورده است.