به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، جلال غفاری، استاد مدیریت رسانه و مدرس سومین دوره تربیت مدرس جنگ نرمِ سازمان بسیج اساتید در کارگاه بررسی تهدیدات نرم در فضای مجازی که امروز در مجتمع رفاهی لاله برگزار شد، گفت: پس از سال ها، مطالعه و پژوهش های گسترده در حوزه مباحث فضای مجازی، این پژوهش ها کماکان تحقیقی هستند و به نظریات علمی متقن و قطعی تبدیل نشده اند، ابعاد تهدیدات تلفن همراه، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی، مخاطرات و تهدیدات شبکه های ماهواره ای را به حاشیه برده است.
وی با بیان اینکه صاحبان شبکه جهانی اینترنت به هیچ وجه اجازه ورود محتوای رمزگذاری شده ای که نتوانند آن را رصد کنند به فضای مذکور نمی دهند، افزود: سئوال ما این است که چرا دستورات چهل گانه رهبری درباره فضای مجازی اجرا نمی شود؟ چهل درصد محتوای ورودی به کشور ما رمزگذاری شده اند و بر مبنای پروتکل https می باشد، دوستان ما در وزارت ارتباطات برای این مسئله راهکاری ارائه نداده اند، ولی در مورد محتوای فایل ها و مطالب سایتها و شبکه های مجازی، ادعای اعمال فیلترینگ هوشمند را دارند که به نظر می رسد بیشتر برای راضی کردن قوه قضائیه و جلوگیری از دخالت های قانونی آنان در حوزه جرائم سایبری مطرح شده است؛ زیرا فیلترینگ هوشمند عملا ممکن نیست.
رئیس پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی ادامه داد: دو اصل مهم در بررسی مباحث فضای مجازی و نگاه به این حوزه موضوعیت دارد، اول اینکه ضمن حفظ نگاه تخصصی به موضوعات، کلیت فضای مجازی به عنوان امری بین رشته ای، در هم تنیده و ترکیبی نگاه شود و از تقلیل آن به یک یا چند ساحت خاص پرهیز گردد؛ دوم آنکه با توجه به رویکرد ها در راه اندازی برنامه های عملیاتی در حوزه جنگ نرم، چالش ها، فرصت ها و خطرات برآمده از آن نسبت به موضوعیت با جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گیرد.
غفاری تصریح کرد: بر خلاف نظر رهبری که تاکید بر اصلاح و سالم سازی فضای مجازی داشتند و گسترش خدمات نسل بالاتر، افزایش سرعت اینترنت را پیش از سالم سازی آن نهی کرده بودند، دوستان ما در وزارت ارتباطات صرفا به دنبال توسعه نسل های بالاتر ارتباطی چون ۳g و ۴g هستند، پهنای باند شبکه و افزایش حجم اطلاعات ورودی بدون پالایش و نظارت چه معنایی دارد؟ دعوای ما وزارت ارتباطات این است که چرا پروژه شبکه ملی اطلاعات چهار سال است که معطل مانده؟ چرا به جلسات شورای عالی فضای مجازی توجه کافی نمی شود؟ و فرمایشات رهبری در این شورا اولویت ندارند؟
وی سپس به ذکر تهدیدات مجازی در چندین حوزه کلان پرداخت و ادامه داد: عدم تناسب محتوای تولیدی داخل با نیاز کشور، عدم وجود درگاه های کنترل بر محتوا و نبود اراده برای ساخت آنها، افزایش پهنای باند خارجی به جای توسعه شبکه ملی اطلاعات، ناتوانی در کنترل و هدایت ۱۸ میلیون کاربر کودک و نوجوان و غیره از مهمترین موارد تهدیدات و مخاطرات در حوزه فضای مجازی هستند.
دبیر کمیسیون فرهنگ شورای عالی عتف با ذکر نقل قولی از رهبری از زبان دبیر شورای عالی فضای مجازی بیان داشت: مدتی پیش رهبری به آقای انتظاری فرمودند در فضای مجازی سونامی دارد اتفاق می افتد و جلوی آن باید سد زده شود، تمام بهره برداری که از اینترنت می شود اگر به بهانه گناه بیشتر باشد، نمی ارزد؛ زیرا ما جمهوری اسلامی هستیم.
غفاری وجود ۸۹ درصدی محتواهای غیراخلاقی در فضای اینترنت و تاثیر در ۶۸ درصد طلاق ها را از ابعاد کوچک آسیب های فضای مجازی بدون کنترل دانست و با یادآور شدن سخنان یک ژنرال آمریکایی درباره اینترنت در افغانستان گفت: ژنرال جیمز هاس مهمترین میراث حضور بیش از یک دهه ای آمریکا در افغانستان را شبکه نسل چهارم همراه و گوشی های هوشمند خوانده بود، چرا که از نظر وی بیشترین تاثیر را در طولانی مدت بر فرهنگ افغانستان می گذارد، ژنرال هاس گفته بود: رایج ساختن استفاده از شبکه نسل چهار و گوشی های هوشمند، ماندگارترین و موثرترین فعالیتی است که آمریکا در افغانستان انجام داده است.
وی تاکید کرد: زمانی بزرگترین جریان مقابله با ماهواره در ایران شکل گرفت که به تعبیر رهبری میزان نفوذ این رسانه را حداقل برای چند سالی در کشور به عقب انداخت، امروز هم به کمک همان مردمی که با این آسیب ها و تهدیدات در فضای مجازی دست و پنجه نرم می کنند، می توان موج بزرگی راه انداخت؛ چرا که این مردم همان تشییع کنندگان شهدای غواص هستند.