به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان؛ عصر امروز همزمان با اولین روز از طرح ملی «ایران شناسی و ایران گردی» که به میزبانی دانشگاه فرهنگیان گلستان در این استان در حال برگزاری است دانشجویان استانهای مهمان از «کاخ موزه گرگان» دیدن کردند.
محمد تقی امیری راهنمای بافت تاریخی گرگان در کارگاهی که در حاشیه این بازدید برگزار شده بود قسمتی از تاریخچه شهر کهن گرگان را شرح داد و گفت: نام قدیم گرگان «اَستر آباد» به معنای محلی برای نگه داشتن اَسترها و یا همان چارپایان اهلی بود که در سال 1316 توسط پهلوی اول «استرآباد» به «گرگان» تغییر نام پیدا کرد اما هنوز هم مردم مناطق ییلاقی، گرگان را به این نام میشناسند.
امیری با اشاره به قدمت بالای این شهر، ابراز داشت: در زمان اشکانیان و ساسانیان بزرگ ترین دیوار آجری جهان از نظر طول و مصالح به عنوان یک دیوار دفاعی در گرگان ساخته شد.
راهنمای برتر بافت تاریخی کشور در سال جاری تصریح کرد: طبق مطالعه دادههای فرهنگی، قدیمی ترین اثر استان گلستان مربوط به دوره پارینه سنگی یعنی 65هزار سال پیش است که شهر گرگان آن 7هزار و 343 سال قدمت دارد.
گرگان؛ دارالمومنین/ تبرک محلههای ابتدایی گرگان با 12 امام معصوم (ع)
وی افزود: گرگان در ابتدا با سه محله و 9 گذر شکل گرفت ولی از آنجاییکه این دیار از ابتدا دارالمومنین بوده مردم آن به نیت 12 امام محلههای این شهر را به 12 محله افزایش دادند که از اصلیترین آنان که هم اکنون نیز به همان نام شناسایی میشوند می توان به «نعلبندان»، «عباسعلی» و «سبزه مشهد» اشاره کرد.
«امامزاده نور، مسجد جامع، مدرسه عمادیه و آب انبار میرکریم» بناهای تاریخی قابل رویت گرگان
امیری در رابطه با بناهای قابل رویت گرگان در سالهای معاصر به بنای امامزاده نور و مناره مسجد جامع مربوط به دوره سلجوقیان، مدرسه عمادیه مربوط به دوره صفویان و آب انبار میرکریم مربوط به دوره آقا محمد خان قاجار اشاره کرد و عنوان کرد: بخش اعظمی از بافت قدیمی گرگان مربوط به دوره آقامحمدخان قاجار است.
رتبه 41 بافت تاریخی گرگان در میان 78000 اثر ثبتی در ایران
راهنمای برتر بافت تاریخی کشور در سال جاری اضافه کرد: 78هزار اثر ثبتی در کشور وجود دارد که بافت تاریخی گرگان در سال 1310 به عنوان 41 اثر از این میان است که همین امر نشان از قدمت بالا و متمدن بودن این شهر کهن دارد.
وی در ادامه به توضیحاتی پیرامون کاخ موزه گرگان پرداخت و بیان کرد: فنداسیون این کاخ در دوران صفویه ساخته شده است که در سال 1341 توسط محمدرضا پهلوی مرمت و بازسازی شده و به عنوان اولین کاخ موزه شمال کشور ثبت میشود.
امیری خاطرنشان کرد: تمام سفرهای خانواده پهلوی به این کاخ سفرهای کاری بوده و تیمسار مزین به عنوان نماینده در آن سکنی داشت، در مجموع هفت بار فره پهلوی، 9 بار مادر فره، سه بار محمدرضا و پنج بار نیز رضا شاه به این مکان سفر کردند.
راهنمای بافت تاریخی گرگان یادآور شد: این کاخ موزه به مدت 20 سال به عنوان کتابخانه عمومی شهر گرگان بود و از سال 1388 به بعد دوباره به عنوان کاخ موزه شروع به فعالیت کرد که در طبقه همکف آن مجسمه های 67 ادیب، فیلسوف، دانشمند، طبیب و دیگر مشاهیر گرگان قرار گرفته اند که از آن میان دو تن مربوط به عصر معاصر بودند که استادمحمدرضا لطفی سال گذشته دار فانی را وداع گفت و استاد شکیبا هنوز در قید حیات هستند.