به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»،وحید احمدی در نشست روسای پارکهای علم و فناوری که امروز در ساختمان وزارت علوم در حال برگزاری است ضمن تاکید بر سخنان مقام معظم رهبری گفت: رهبری توصیه اکید بر نقش پارکها و کم رنگ بودن نقش بخش خصوصی در نظام توسعه فناوری و نوآوری در کشور داشتهاند از چالشهای اساسی این است که بخش خصوصی بتواند در فناوری نقش فعال داشته باشد.
وی به همکاریهای بین المللی اشاره کرد و گفت: بحث همکاریهای بین المللی بسیار مهم است چون برای عرضه محصول و حضور در تجاری سازی باید با بازارهای بین المللی در رقابت بود و سرمایهها را به این بازار جلب کرد به خصوص با فضایی که پس از توافق ایجاد شده است باید به این مهم توجه کرد.
معاون پژوهشی وزارت علوم در ادامه بیان داشت: عدم وجود نگاه سیستمی به تدوین سیاستها و تناقضات میان سیستمها یک چالش محسوب میشود باید در برنامه ششم توسعه این تعاملات را لحاظ کنیم ما در پیاده سازی و اجرای سیاستها ضعف داریم و لایههای پایینی در اجرای این سیاستها مشکل دارند.
وی تاکید کرد: فقدان فضای رقابتی، شفاف نبودن جایگاه فناوری و نوآوری در سیاست گذاریهای کلان از جمله مشکلات ماست البته این یک گفتمان جدیدی است و برای نهادینه شدن زمان زیادی میبرد.
احمدی در ادامه بیان داشت: ناهماهنگی و موازی کاری نهادهای متولی که در دولتهای قبلی کاملا مشهود بوده در این دولت با هماهنگی انجام میشود و مجوزها صادر میشود اما مشکل دیگری که با آن مواجه هستیم ضعف در سیاست گذاری توسعه فناوری است عدم یک پارچگی میان سیاستهای توسعه فناوری و سایر سیاستها، ضعف مراکز دانشگاهی در خلق سیاستها، ارتباط نامناسب میان آنها، کمبود نیروی انسانی متخصص، پایین بودن ظرفیتها و زیرساختها، ضعف در جذب سرمایه گذاری سیستم خارجی و ضعف در کارآفرینی شرکتهای کوچک از جمله مشکلات ماست.
وی در ادامه به اهداف و راهبردها اشاره کرد و گفت: افزایش کارآفرینی مبتنی بر فناوری و بهبود تجاری سازی فناوری، تشویق صنایع و دستگاههای اجرایی، حمایت از کارآفرینی فناورانه، توسعه صندوقهای سرمایه گذاری، پرورش نیروی انسانی نوآور و کارآفرین کارهایی است که ما میتوانیم انجام دهیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به بهبود زیرساختها گفت: افزایش صادرات محصولات و خدمات مبتنی بر فناوریهای توسعه یافته به خصوص در حوزههای اولویت، بهبود زیرساختهای انتقال و انتشار دانش و فناوری، افزایش جریان دانش و فناوری درون مرزهای ملی و در تعاملات بین المللی، بهبود عملکرد در حوزه مدیریت و سیاست گذاری و افزایش توان خلق فناوری و فرهنگ سازی و توسعه سرمایه انسانی نیز در برنامههای مورد توجه قرار میگیرد.
وی به تشریح چالشهای موجود در پارکهای علم و فناوری پرداخت و افزود: کمبود فضا و مشکلات اقتصادی کشور اعم از وابستگی به نفت، رکود تورمی، فضای کسب و کار، کمبود اعتبارات و چالش اقتصادی و پیچیدگی روند اعطای تسهیلات تجاری سازی از جمله چالشهای ماست.
احمدی تاکید کرد: عملیاتی نشدن ابلاغ رئیس جمهور مبنی بر انعقاد قرارداد دستگاههای اجرایی با شرکتهای دانش بنیان، عدم وجود اطلاعات درست و به روز از فناوری، ضعف قوانین مربوط به پارکهای علم و فناوری از جمله مواردی است که باید به آن اشاره کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: وجود موازی کاریها در حوزه فناوری هم از دیگر چالشهای ماست و از برنامههای آینده ما ارزیابی و پایش تمام پارک، ترویج فرهنگ کارآفرینی و ایجاد پارکهای فناوری تخصصی با همکاری دستگاههای اجرایی و فراهم نمودن زیرساختهای توسعه میباشد.