به گزارش گروه اجتماعي «شبکه خبر دانشجو»، رويکرد نويسنده در اين کتاب، توصيفي، تحليلي و تطبيقي است که نهادها و ساختارهاي نظام جمهوري اسلامي ايران با برخي کشورهايي که به شيوه ليبرال دموکراسي اداره مي شوند، مقايسه شده است که در بخش تطبيقي مهمترين منبع مورد استفاده، قانون اساسي کشورهاي مقايسه شده است.
اين کتاب در هشت فصل تهيه شده است؛ فصل اول شامل کليات است که در آن تعريف و ويژگي هاي قانون، تعريف قانون اساسي و انواع و ويژگي هاي قانون اساسي مشخص شده و در پايان هم اشاره اي به پيشينه قانون اساسي در قبل و بعد از انقلاب اسلامي شده است.
فصل دوم شامل کليات نظام جمهوري اسلامي است؛ در اين فصل به مباحثي مانند نوع حکومت، اصول و مباني اعتقادي ، وظايف دولت، دين، مذهب، زبان، خط، تاريخ، پرچم، استقلال، آزادي، نظام اقتصادي، حاکميت و منشأ آن و اصل تفکيک قوا اشاره شده است.
فصل سوم به حقوق و آزادي هاي اساسي مردم در قانون اساسي پرداخته است؛ در اين فصل، حقوق و آزادي هاي مردم به سه بخش يعني حقوق و آزادي هاي قضايي و امنيتي، حقوق و آزادي هاي سياسي و حقوق و آزادي هاي رفاهي، آموزشي و تربيتي به شکل ابتکاري تقسيم شده و مورد بحث و بررسي قرار گرفته و با حقوق بشر نيز مقايسه شده است.
در فصل چهارم با عنوان رهبري در قانون اساسي نيز به شرايط و ويژگي هاي رهبري، وظايف و اختيارات و مسئوليت هاي آن اشاره شده و در هر بخش هر کدام از موارد ياد شده با رؤساي دولت هايي که به شيوه ليبرال دموکراسي اداره مي شوند نيز مقايسه شده است.
در فصل پنجم، قوه مجريه در نظام جمهوري اسلامي ايران مورد بحث و بررسي قرار گرفته است؛ قوه مجريه در ايران شامل رئيس جمهور و همکاران او (يعني هيئت وزيران، وزيران، معاونان، نماينده يا نمايندگان ويژه رئيس جمهور) به تفصيل توضيح داده شده است.
در فصل ششم ابتدا به انواع قوه مقننه در دنيا و سپس به قوه مقننه در جمهوري اسلامي ايران اشاره شده است.
فصل هفتم درباره قوه قضاييه در نظام جمهوري اسلامي است؛ در اين فصل استقلال قوه قضاييه و چگونگي تضمين آن، وظايف قوه قضاييه و ساختار آن مورد بررسي قرار گرفته است؛ علاوه بر اين، مقايسه بين قوه قضاييه جمهوري اسلامي ايران با قوه قضاييه بعضي از کشورها انجام شده است.
فصل هشتم شامل سازمان ها، نهادها و ارگان هاي است که به تنهايي زيرمجموعه هيچ يک از ساختارهاي نظام جمهوري اسلامي، يعني رهبري و قواي سه گانه قرار نمي گيرند؛ اين نهادها شامل شوراي عالي امنيت ملي، مجمع تشخيص مصلحت نظام، شوراي بازنگري قانون اساسي سازمان صداوسيما، مجلس خبرگان رهبري و شوراهاي اسلامي شهر و روستا مي باشد.
علاقه مندان براي تهيه اين کتاب ميتوانند از طريق سايت دفتر مطالعات و توسعه کتابخواني دفتر نشر معارف به نام پاتوق کتاب (www.ketabroom.ir) و فروشگاه هاي دفتر نشر معارف (تهران 88911212-021) و (قم 7735451-0251) و (دفتر مرکزي 7744616-0251) اقدام کنند./انتهاي پيام/