به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از خرم آباد، حدود یک سال است که کانون مهدویت دانشگاه لرستان در اقدامی ابتکاری طرحی را با عنوان گام های کوچک مهربانی به اجرا در می آورد در این طرح دانشجویانی که برای سرو غذا به سلف های سرویس این دانشگاه مراجعه می کنند پیش از شروع صرف غذا به صورت اختیاری بخشی از سهمیه غذای خود را در ظروفی که برای این کار اختصاص یافته است می ریزند تا پس از اتمام زمان توزیع غذا در سلف عوامل کمیته امداد امام خمینی (ره) برای جمع آوری و تقسیم غذاهای جمع آری شده بین نیازمندان و ایتام شهر خرم آباد اقدام کنند.
صرف نظر از اینکه به طور روزانه چه میزان غذا در قالب طرح گام های کوچک مهربانی جمع آوری می شود آنچه که ارزشمند و در خور تحسین است این است که با اجرای این طرح هر روز تعدادی از دانشجویان بخشی از سهمیه غذای خود را که احتمالا قرار بوده است جزو غذاهای دورریز باشند را با نیازمندان و ایتام تقسیم می کنند؛ اگر چه هنوز برخی از دانشجویان نیز بی توجه به جایگاه اختصاص یافته به طرح ترجیح می دهند که به جای تقسیم عذای مازاد خود با نیازمندان آن را روانه کیسه های زباله کنند.
مبشری دبیر کانون فرهنگی مهدویت و مجری طرح گام های کوچک مهربانی در دانشگاه لرستان درخصوص چگونگی اجرای این طرح در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در خرم آباد، گفت: بخشی از افراد جامعه به دلیل شرایط بد اقتصادی حتی توان تامین معاش روزانه خود را ندارند؛ اما با این حال شاهدیم که در برخی سازمان ها، ارگان های نظامی و انتظامی و دانشگاهها با عرضه غذای روزانه بخش قابل توجهی از غذاها به دلایل مختلف دور ریخته می شوند با وجود چنین شرایطی ایده ای از طرف کانون مهدویت دانشگاه لرستان در راستای جمع آوری غذای مازاد دانشجویان برای کمک به ایتام و افراد بی بضاعت از سال گذشته به حوزه معاونت دانشجویی دانشگاه ارائه شد و نهایتا با وجود برخی مخالفت ها و تاخیر در تایید آن طرح گام های کوچک مهربانی در سلف های سرویس دانشگاه لرستان کلید خورد.
وی افزود: زمانی که طرح گام های کوچک مهربانی در دانشگاه مطرح شد نامه درخواست آن حدود یک ماه در دفتر یکی از مسئولان به این بهانه که طرح متاثر از احساسات دانشجویی است تایید نمی شد اما نهایتا با پافشاری کانون و طرح موضوع در شورای تعامل دانشجو و دانشگاه با اجرای آن موافقت شد.
دبیر کانون مهدویت دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه پس از تایید طرح موضوعی که می بایست در خصوص آن به نتیجه رسید این بود که غذاهای مازاد جمع آوری شده چگونه باید به دست نیازمندان واقعی برسد گفت: در این راستا ابتدا هماهنگی هایی با بهزیستی شد اما نهایتا آنها به دلیل اینکه مددجویان این سازمان به خاطر بیماری های خاص نمی توانند از هر غذایی استفاده کنند از مشارکت در اجرای طرح خودداری کردند.
مبشری افزود: در گام بعدی رایزنی ها زمانی که طرح را در کمیته امداد امام خمینی (ره) مطرح کردیم به شدت از آن استقبال شد و در واقع برای اولین بار در سطح کشور توافقی بین یک کانون دانشجویی و کمیته امداد برای جمع آوری و تویع غذاهای مازاد دانشجویی بین نیازمندان و ایتام شکل گرفت.
وی با بیان اینکه بر اساس توافق صورت گرفته، کمیته امداد امام متعهد شد که به طور روزانه پس از سرو غذای ناهار در سلف های سرویس دانشگاه لرستان برای توزیع غذای مازاد جمع آوری شده در قالب طرح گام های کوچک مهربانی اقدام کند اظهار کرد: با این حال یکی از دغدغه های مجریان طرح برای رساندن غذاهای مازاد به دست نیازمندان واقعی رفع شد.
دبیر کانون مهدویت دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه از زمان شروع این طرح روزانه بین 40 تا 100 پرس غذای مازاد جمع آوری شده توسط کمیته امداد بین نیازمندان شهر خرم آباد توزیع می شود گفت: در مجموع تاکنون 1680 پرس غذا از این طریق به دست نیازمندان رسیده است.
مبشری با اشاره به اینکه کشورمان یکی از اسراف کارترین کشورهای دنیا است تصریح کرد: یکی از مسائلی که متاسفانه نسبت به آن بی توجهیم اسراف در غذا است به گونه ای که اگر باقیمانده غذاها در مهمانی ها، سلف های سرویس و یا رستوران ها در مراسمات عروسی و عزا و حتی نذورات نگاهی بیندازیم با پشته ای از غذاهای دورریز تلمبار شده بر روی هم مواجه می شویم غافل از اینکه چه منابعی برای تامین این مواد غذایی هدر رفته است و یا اینکه چند نفر انسان گرسنه نیز می توانسته اند با این غذاها سیر شوند اما به دلیل اسراف بیش از حد این امر اتفاق نیفتاده است.
وی با بیان اینکه درست مصرف کردن در کشورمان نیازمند فرهنگ سازی است و در واقع اجرای طرح گام های کوچک آسمانی نیز در همین راستا در دانشگاه لرستان برای جلوگیری از هدر رفت منابع در دست اجرا است افزود: در کنار این مساله اثر مهمی که این طرح دارد این است که روحیه انفاق، نوعدوستی و دستگیری از مستمندان و نیازمندان را در بین دانشجویان تقویت می کند.
دبیر کانون مهدویت دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه خداوند اسراف کاران را برادران شیطان می داند گفت: در واقع طرح گام های کوچک آسمانی با هدف کسب رضایت قلبی امام زمان (عج) اجرا می شود.
مبشری از پیگیری های صورت گرفته برای تسری طرح گام های کوچک مهربانی در سطح دانشگاههای لرستان و کشور خبر داد و افزود: تاکنون رایزنی هایی از طریق کانون های مهدویت و دیگر کانون های فرهنگی با دانشگاه علوم پزشکی لرستان و دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی صورت گرفته است که امیدواریم این دانشگاهها نیز برای انجام این کار خداپسندانه وارد عمل شوند.
وی اضافه کرد: انتظاری که از مسئولین دانشگاه لرستان داریم این است که طرح گام های کوچک آسمانی را به عنوان یک طرح دائمی جهت اجرا در سلف های سرویس دانشگاه مصوب کنند تا اجرای آن به صورت مقطعی نباشد.
بدون شک اجرای طرحی مانند طرح گام های کوچک مهربانی زمانی می تواند به عنوان یک طرح موفق در سطح دیگر دانشگاهها به عنوان یک الگو مطرح شود که دانشجویان نهایت مشارکت و همراهی را با آن داشته باشند.
شاید اگر دانشجویانی که برای صرف غذا به سلف سرویس مراجعه می کنند خود را مقید به پرهیز از اسراف و همچنین کمک به همنوع بدانند شاید بتوان از هدر رفت حجم بیشتری از غذا جلوگیری کرد.
یکی از دانشجویان شرکت کننده در طرح گام های کوچک آسمانی با اشاره به اینکه هر گاه مجاب می شوم که بخشی از سهمیه غذای خود را داخل ظرف های جمع آور غذا برای کمک به نیازمندان بریزم آن روز با حس بهتری غذا را صرف می کنم گفت: شاید در حال حاضر تنها کاری که از دستم برای کمک به نیازمندان برمی آید همین باشد که بخشی از غذای خود هر چند ناچیز را به نیازمندان اختصاص دهم.
وی با بیان اینکه از زمان آشنایی با طرح گام های کوچک آسمانی با حساسیت بیشتر به مساله اسراف و هدر رفت منابع فکر می کنم اضافه کرد: واقعا بی انصافی است که اجازه دهیم با وجود انسان های نیازمند و کسانی که حتی برای تامین اصلی ترین نیاز خود یعنی غذای روزانه با مشکل مواجه هستند اجازه دهیم حجم زیادی از غذا در مهمانی ها و سلف های سرویس هدر رود.
اثرگذاری این طرح به ظاهر کوچک به حدی بوده است که متولیان کمیته امداد امام خمینی (ره) را به عنوان کسانی که از اهمیت اجرای چنین طرح هایی در راستای کمک به محرومین و فقرزدایی شناخت دارند به قدردانی و تجلیل از متولیان اجرای طرح گام های کوچک مهربانی در دانشگاه لرستان وا داشت.
مهدی عبدشاهی مسئول طرح اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خرم آباد نیز در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه در حوزه شهری شهرستان خرم آباد 9 هزار مددجوی تحت پوشش و 1700 کودک یتیم زندگی می کننند که 50 درصد آنها از لحاظ معیشتی در وضعیت مناسبی قرار ندارند گفت: طرحی که کانون مهدویت دانشگاه لرستان بانی آن است اگر چه در ظاهر طرح کوچکی به شمار می رود اما برای ما که به عنوان متولی در کمیته امداد به مددجویان خدمت رسانی می کنیم می دانیم که این طرح چه کمکی به مددجویان تحت پوشش می کند.
وی با بیان اینکه با توزیع هر پرس غذای جمع آری شده در قالب طرح گام های کوچک آسمانی به وضوح حس رضایت و شادمانی را در چهره نیازمندان و ایتام می بینیم افزود: سعی ما بر این است که در درجه اول بسته های غذایی را در بین مددجویانی که بیشترین مشکلات معیشتی دارند توزیع کنیم.
مسئول طرح اکرام ایتام شهرستان خرم آباد با اشاره به اینکه در بین مددجویان تحت پوشش کسانی هستند که حتی در طول سال به سختی می توانند یک وعده غذایی حاوی گوشت سفید و قرمز را برای فرزندان خود تامین کنند گفت: مددجویان نیازمندی که بسته های غذایی به دست آنها می رسد در چنان شرایط قرار دارند که حتی اگر این بسته ها هفتگی در اختیار آنها قرار بگیرد باز هم رضایت دارند.
مهد عبد شاهی با اشاره به اینکه برای اولین بار است که در کشور با هماهنگی کمیته امداد و یک کانون دانشجویی طرحی با عنوان گام های کوچک مهربانی در راستای جمع آوری غذای مازاد دانشجویی جهت توزیع بین نیازمندان اجرا می شود اضافه کرد: در جلسه ای که اخیرا با حوزه فرهنگی دانشگاه لرستان برگزار شد علاوه بر تجلیل از مجریان طرح گام های کوچک آسمانی راههای گسترش این طرح در دیگر دانشگاهها مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: قرار بر این شده است که در راستای تبلیغ طرح مستندی نیز توسط بسیج دانشجویی دانشگاه لرستان ساخته و در اختیار دیگر دانشگاهها قرار بگیرد.
مسئول طرح اکرام ایتام کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خرم آباد با بیان اینکه قرار است که طرح گام های کوچک آسمانی در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان هم اجرا شود گفت: این طرح به صورت آزمایشی نیز در دانشکده فنی خرم آباد اجرا شد و خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفت؛ از این رو قرار است که استمرار یابد.
عبدشاهی افزود: امیداریم که بتوانیم با پشتوانه طرح گام های کوچک آسمانی دیگر دانشگاهها و نهادهایی که روزانه غذا در آنها طبخ و متاسفانه حجم زیادی نیز از غذاها دور ریز می شوند را در این طرح سهیم کنیم.
کاهش حجم دورریز غذا در دانشگاه لرستان
مرتضی قربانی رئیس اداره تغذیه دانشگاه لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به اثرات مثبت کاهش دورریز غذا در سلف های سرویس دانشگاه لرستان همزمان با اجرای طرح گام های کوچک آسمانی گفت: پیش از این سه درصد غذای عرضه شده در وعده ناهار دانشگاه به عنوان غذای دورریز هدر می رفت؛ اما با اجرای این طرح حجم دورریز به یک درصد کاهش یافته است.
وی افزود: اگر تبلیغات طرح در وسعت بیشتری انجام شود و تنها محدود به سلف های سرویس نباشد قطعا با مشارکت دانشجویان نه تنها حجم دور رریز غذا به صفر کاهش می یابد؛ بلکه دانشجویان بیشتری با تقسیم غذای خود با نیازمندان در این امر خداپسندانه شرکت می کنند.
رئیس اداره تغذیه دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه روزانه برای تهیه سه وعده صبحانه، ناهار و شام بین 25 تا 30 میلیون تومان اعتبار صرف می شود گفت: هر پرس غذایی که بعضا با سهل انگاری بخشی از آن از چرخه مصرف خارج می شود بین چهار تا هفت هزار تومان هزینه برای دانشگاه در بردارد اما دانشجو بین 700 تا 1150 تومان بسته به نوع غذا هزینه پرداخت می کند.
قربانی با بیان اینکه امسال از محل اعتبارات خدمات رفاهی دانشگاه 4.5 میلیارد تومان به امورات تغذیه اختصاص می یابد تصریح کرد: در مجموع حدود 300 میلیون تومان از این اعتبار از محل فروش غذا به دانشجویان عودت داده می شود.
وی با اشاره به اینکه به غیر از دانشگاه لرستان روزانه در 21 دانشگاه دیگر به مانند دانشگاه لرستان غذای دانشجویی عرضه می شود بیان کرد: مسلما اجرای طرح گام های کوچک اسمانی در این دانشگاه ها نیز نه تنها می تواند گامی در مسیر اقتصاد مقاومتی باشد؛ بلکه با مشارکت بیشتر دانشجویان حجم بیشتری از غذای مازاد برای کمک به نیازمندان جمع آوری می شود.