کد خبر:۴۶۱۲۱۰
کارشناس اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی:

آلودگی محیط زیست تبعات اجتماعی دارد/تخریب جنگل‌ها و مراتع باعث به وجود آمدن ریزگردها است

کارشناس اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: تخریب جنگل‌ها و مراتع باعث ازبین رفتن گونه‌ها گیاهی و به وجود آمدن ریزگردها خواهد شد، ریزگردهایی که در کشور وجود دارد مربوط به عوامل تخریبی منابع طبیعی داخل کشور است واین‌ها از دیگر کشورهای خارجی نمی‌آیند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مهری رضایی دیروز در مراسم نگاه نو به بحران محیط زیست در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: بحران در محیط زیست به ۵۰۰ نسل گذشته انسان بازمی‌گردد و مربوط به اتفاقات صورت گرفته مانند تخریب جنگل وآلودگی آب است.

 

وی افزود: تاریخ تمدان بشری نشان می‌دهد که تمدن‌های به دلیل بحران محیط زیستی نابود شده‌اند، اگر برای مشکلات محیط زیست اقدامی صورت نگیرد باعث نابودی تمدن انسانی می‌شود.

 

این کارشناس مسائل زیست محیطی ادامه داد: هفت نوع بحران محیط زیستی شناسی جهان و ایران را تحت‌الشعاع خود قرار داده است که جمعیت یک نمونه از آنها است.

 

رضایی با تاکید بر این مطلب که ظرفیت جمعیت کشور  حدود ۲۵ میلیون نفر برای برداشت از منابع طبیعی است، گفت: افزایش جمعیت باعث می‌شود که از منابع طبیعی کشور بیش از حد ظرفیت برداشته شود.

 

این کارشناس مسائل زیستی در ادامه در خصوص مشکلات افزایش جمعیت بیان داشت: جمعیت در طبقه فقیر نشین افزایش خواهد یافت و کاهش کیفیت زندگی در نتیجه ایجاد شرایط بد اجتماعی می‌شود.

 

کارشناس اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ایران بر طبقه شاخص فلاکت رتبه دو را دارا ست، این شاخص بر اساسی مبانی مانند قدرت خرید مردم و تورم محاسبه می‌شود.

 

این کارشناس محیط‌ زیستی خاطرنشان کرد: در زمان دولت سابق ما شاهد کاهش قدرت خرید مردم بودیم، دلیل آن افزایش قیمت کالا ها بود.

 

رضایی با بیان این مطلب که ترویج زادو ولد بدون برنامه ریزی مناسب باعث می‌شود که دو میلیون کودک از تحصیل بازبماند، گفت: در حال حاضر حدود ۱.۳ درصد جمعیت مشهد حاشیه نشین می‌باشند، افزایش جمعیت بدون برنامه‌ریزی درست نیست.

 

وی تصریح کرد: در حال حاضر از منابع طبیعی کشور سه برابر بیشتر از ظرفیت زیستی منابع استفاده می‌کنیم. قبل از انقلاب به دلیل این‌که منابع طبیعی ماند جنگل‌ها زیر نظر حکومت سلطنتی بود، برداشت از آنها کمتر بود؛ اما بعد از انقلاب اسلامی به دلیل این‌که گفته شد این منابع عمومی است، شکار و برداشته‌های بی رویه شروع شد.

 

این کارشناس مسائل زیستی افزود: بعد از انقلاب نظارتی در چارچوب قانون بر مسئله شکار وجود نداشت.

 

وی در ادامه به بحران دوم تخریب جنگل‌ها  اشاره کرد و گفت: سالانه ۱۳ میلیون هتکار جنگل در دنیا ازبین می‌رود، بر طبق آمار محیط زیست کشور در  ایران سالانه ۱۲۵ هزار هکتار جنگل از بین می‌رود که با همین روند شاید تا ۴۵ سال آینده  بیشتر جنگل‌ها از بین بروند؛ باید توجه داشت که مشکلات محیط زیستی در آینده تبدیل به معضلات اجتماعی خواهد شد.

 

رضایی با بیان این مطلب که در حال حاضر سهم هر نفر ایرانی از جنگل یک چهارم است و این کمتر از مقداری که هر شهروند باید از آن برخوردار باشد، گفت: اگر روند تخریب جنگل‌ها ادامه داشته باشد، در آینده نزدیک سهم هر ایرانی به کمتر از این مقدار خواهد رسید.

 

این کارشناس مسائل زیستی بیان کرد: تخریب جنگل‌ها و مراتع باعث ازبین رفتن گونه‌ها گیاهی و به وجود آمدن ریزگردها خواهد شد، ریزگردهایی که در کشور وجود دارد مربوط به عوامل تخریبی منابع طبیعی داخل کشور است واین‌ها از دیگر کشورهای خارجی نمی‌آیند.

 

کارشناس اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی افزود: ایجاد ریزگردها و از بین رفتن جنگل‌‌ها و مراتع فقط  ۴۵ درصدش مربوط به عوامل بیان‌زایی است و ۳۹ درصد دیگر مربوط به مدیریت نامعقول است.

 

کارشناس مسائل زیستی با تاکید بر این مطلب که متاسفانه ما در مسائل مدیریتی محیط زیستی ضعیف هستیم، خاطرنشان کرد: یکی دیگر ازبحران‌های  ما انتشار کربن است که ایران در این زمینه رتبه اول را دارد.

 

رضایی با اشاره به گرم شدن کره زمین با بیان این مطلب که افزایش دمای هوا در ایران دو درجه است، گفت:  افزایش دما در استان خراسان حدود چهار درجه بیشتر است.

 

وی در ادامه به مضرات گرمای هوا اشاره و  خاطرنشان کرد: گرمای هوا باعث سفید شدن مرجا‌نها و مرگ آنها می‌شود.

 

رضایی با بیان این مطلب که گرمای هوا باعث از بین رفتن اشتغال و مهاجرت می‌شود، تصریح کرد: این عامل باعث ایجاد تبعات اجتماعی در کشور می‌شود، که متاسفانه ما هنوز در این رابطه برنامه ریزی مشخصی نداریم.

 

این کارشناس مسائل زیستی با یادآوری این مطلب که دلیل عدم توجه به منابع طبیعی از جمله جنگل‌ها این است که در این افراد حس تعلق به این منابع وجود ندارد، بیان کرد: گرمای هوا باعث مهاجرات گیاهان و حیوانات به مناطق سردتر می‌شود.

 

رضایی با بیان این که این اتفاق باعث کاهش مواد غذایی در دنیا می‌شود، گفت: در حال حاضر با وجود ۱.۳ حاشیه نشین در ایران حدود ۲۵ میلیون نفر نیازمند مواد غذایی سالم هستند.

 

وی سومین عامل محیط زیستی را آلودگی آب دریاها دانست وگفت: این عامل باعث مرگ گیاهان و آب زیان دریایی، پرندگان دریای و  پستانداران دریایی می‌شود.

 

این کارشناس زیستی محیطی تصریح کرد: چهارمین انحراف محیط زیستی  کاهش باروری خاک در اثر فرسایش شدید در دنیا است. کشور ما در این زمینه در دنیا رتبه یکم را دارد، ۱۴ در صد درآمد ناخالص ایران به دلیل فرسایش خاک از بین می‌رود.

 

وی با بیان این مطلب که در مسائل مربوط به محیط زیست متاسفانه کشور ما زیاد موفق نبوده، خاطرنشان کرد: در زمینه محیط زیست ما دشمن خودمان هستیم و نیازی هم به دشمن دیگر مانند اسرائیل و آمریکا نداریم.

 

رضایی یکی دیگر عوامل انحرافی محیط زیستی را کاهش و آلودگی منابع آب دانست و خاطرنشان کرد: کشور ما در خصوص مصرف آب دو برابر جهان آب مصرف می‌کند. کشور ما به هم اندازه که آب مصرف می‌کنیم به همان میزان هم فاضلاب تولید می‌کنیم .

 

این فعال محیط زیست با بیان این مطلب که متاسفانه بازیافت آب در ایران بیشتر از دو مرتبه نیست، بیان داشت: در کشور ژاپن ۲۵ مرتبه از آب بازیافت دارند.

 

رضایی به سدهای ایران نیز اشاره کرد و گفت: عمر متوسط سد در ایران ۵۰ سال است،و ۲.۱ بودجه عمرانی کشور صرف ساخت سد می‌شود.

 

وی با بیان این مطلب که منابع آبی در ایران وجود ندارد تصریح کرد: بیشترین  بخش مصرف‌کننده آب در کشاروزی است؛ اما ما در رسانه ملی می‌بینیم که بیشتر بر صرفه جویی خانگی تاکید می‌شود.

 

این کارشناس محیط زیست افزود: اگردر بخش خانگی صرفه جویی آب صورت بگیرد و فقط یک درصد از مصرف بی‌رویه آب جلوگیری شود این امر تاثیر زیادی در کاهش آب کشور ندارد ما باید برای آب کشاورزی اندیشه‌ای داشته باشیم.

 

رضایی با اشاره به این مطلب که کاهش اب در آینده باعث ایجاد تشنج بین کشاورزان خواهد شد، خاطرنشان کرد: ما باید در زمینه منابع طبیعی از خودمان شروع کنیم ومنتظر کسی دیگر نباشیم .

 

این کارشناس مسائل زیستی تصریح کرد: در کشور حدود ۸۰درصد از آب زیرزمینی برداشته می‌شود که این باعث نشست زمین می‌شود.

 

کارشناس اداره حفاظت محیط زیست خراسان رضوی به آلودگی آب شهر مشهد اشاره کرد وگفت: این آلودگی را برای جلوگیری از ایجاد نگرانی در بین مردم اعلام نمی‌کنند، ۶۰ درصد آب مرکز شهر نیترات است که منشاء آن چاه‌های فاضلاب است.

 

رضایی نابودی تنوع زیستی را ششمین بحران زیستی دانست و خاطرنشان کرد: یکی دیگر از  مشکلات زیستی ذوب شدن یخ‌های قطبی است که این برای کشور ما نیز معضلاتی را ایجاد خواهد کرد.

 

این کارشناس زیست محیطی با بیان این مطلب که در مجموع ایران در زمینه محیط زیست بسیار ضعیف است، گفت: اخرین بحران زیست محیطی پسماند است، دنیا این بحران را حل کرده؛ اما در ایران هنوز این مسائل برطرف نشده است.

 

وی با بیان اینکه در ایران بیش از یک میلیون تن پسماند تولید می‌شود، تصریح کرد: این مشکل در تمام شهرهای کشور وجود دارد،  پسمانده خانگی حدود ۸۰ درصد پسماندها است.

 

این کارشناس زیستی با یادآوری این مطلب که برطبق سامانه بهداشت جهانی  حدود ۸۰ بیماری از محل دفن زباله‌ها به وجود می‌آید، گفت: در ایران این عدد به دلیل دفع نامناسب آنها به ۱۱۸ رسیده است.

 

رضایی با بیان این مطلب که آلودگی زباله وآتس زدن آن باعث ایجاد آنواع بیماریها از جمله سرطان و شکاف دهان در کودکان می‌‌شود، خاطرنشان کرد: این آلودگی‌ها تبعات اجتماعی در پی خواهد داشت.

 

وی در ادامه گفت: متاسفانه بررسی‌های نشان داد که آموزش و پرورش در زمینه اطلاع رسانی در خصوص محیط زیست خیلی موفق عمل نکرده و ما شاهدیم که رسانه ملی در زمینه محیط زیست و اطلاع رسانی بسیار موفق‌تر از آموزش و پرورش بوده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار