به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حجت الاسلام بحرینی، نماینده مجلس امروز در همایش ملی حقوق و نظام بانکی که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، به مشکلات و انحرافات نظام بانکی اشاره کرد و گفت: بعد از انقلاب اسلامی به دلیل مطالبات دینی که از نظام بانکی صورت گرفت؛ قانونی جدید در نظام بانکی تحت عنوان بانکداری اسلامی تدوین و براساس فقه اسلامی نوشته شد.
وی افزود: اصل این قانون از نظر فقه اسلامی مورد تایید است؛ اما مشکل جایی به وجود میآید که لایحهها و قوانین جدید به بانکداری اسلامی ضمیمه میشود و به عبارتی شاخ و برگ به این قانون داده که این مسئله انحرافاتی را به وجود میآورد.
این نماینده مجلس ادامه داد: همین شاخ و برگها در قانون بانکداری اسلامی است که باعث شده بسیاری از مراجع تقلید به بانکداری اعتراض و ابراز نگرانی کنند.
این حرف که میگویند گرفتن سود بانکی حرام است، اشتباه است
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس گفت: در قرآن هم به مفهوم معامله پرداخته شده که مورد تایید است و هم به ربا که مورد نکوهش واقع شده؛ اگر به سود بانکی به عنوان نوعی معامله که اصول فقهی در آن رعایت شده باشد نگاه کنیم این سود هیچ گونه شبههای در آن وجود ندارد؛ اما مشکل جایی است که سود بانکی از حالت معامله خارج شده و تبدیل به ربا شود که این مسئله آسیب جدی به بانکداری اسلامی وارد خواهد کرد.
رئیس کمیته بازنگری در قانون عمیلات بانکی بدون ربا افزود: وظیفه سیستم بانکداری این است که این خط قرمز را رعایت کند تا از تبدیل معامله حلال به ربا جلوگیری شود و مجلس موظف است قوانینی تدوین کند تا از این فرآیند پیشگیری شود.
حجت الاسلام بحرینی به مفهوم دیرکرد در نظام بانکی اشاره کرد و افزود: عدهای بر این مسئله پافشاری میکنند که نباید در نظام بانکداری اسلامی پرداخت دیرکرد وجود داشته باشد و از نظر فقهی دریافت این وجه مورد تایید نیست.
این نماینده مجلس گفت: قرآن به این موضوع اشاره کرده که باید به افرادی که توانایی پرداحت بدهی خود را ندارند مهلت داد و این مسئله باید در بانکداری اسلامی رعایت شود؛ اما مشکل وقتی است که عدهای توانایی پرداخت بدهی خود را دارند؛ اما از پرداخت آن شانه خالی میکنند. این جاست که باید با این افراد برخورد شود زیرا از قانون تعدی کردهاند و گرفتن جریمه از این افراد با رعایت اصول فقهی مشکلی نخواهد داشت.
وی افزود: باید برای کسی که توانایی پرداخت بدهی خود را دارد و از آن شانه خالی میکند علاوه بر جریمههای مالی باید جریمههای دیگر نیز در نظر گرفته شود زیرا به بیت المال آسیب وارد کرده و حکومت با توجه به مسئولیت خود در محافظت از بیت المال باید با این افراد برخورد جدی کند.
حجت الاسلام بحرینی در پایان گفت: متاسفانه در برخی موارد قوانین طوری تنظیم شده که معوقات بانکی هم به نفع بانکدار و هم به نفع سپرده گذار است و همین مسئله باعث میشود که نه بانکدار و نه سپرده گذار در پی پرداخت معوقات خود باشند و این مسئله یک آسیب در نظام بانکداری است که باید از آن جلوگیری شود.