به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر سیاری در برنامه نبض شبکه خبر افزود: برآورد ما این است که افراد مبتلا به این ویروس بین 80 تا 90 هزار نفر باشند یعنی کسانی هستند که به این ویروس مبتلا شده اما هنوز شناسایی نشده اند.
وی تعداد مبتلایان به بیماری ایدز در دنیا را 36 میلیون و 900 هزار نفر اعلام کرد و گفت: در دنیا 70 تا 80 درصد راه انتقال این ویروس، انتقال از طریق روابط جنسی است اما در کشور ما این بیماری بیشتر از طریق استفاده از سرنگ های آلوده و به صورت تزریقی منتقل می شود با این حال طی چند سال گذشته، راه انتقال به سمت انتقال جنسی تغییر کرده که به رفتار پنهان مردم مربوط است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه در گذشته میزان ابتلای مردان 88 درصد و در زنان 12 درصد بود افزود: بر اساس آمارهای پارسال، 37 و 2 دهم درصد موارد انتقال ویروس اچ آی وی از راه رفتارهای پرخطر جنسی بوده که نشان دهنده رشد آن است که این موضوع به استفاده از مواد روانگردان صنعتی و رفتارهای جنسی حفاظت نشده ارتباط دارد.
دکتر سیاری با اشاره به ظرفیتهای ارتباطی موثری که در کشور برای آموزش وجود دارد گفت: آموزش و پرورش با در اختیار داشتن 14 میلیون نفر دانش آموز، آموزش عالی با داشتن 4 میلیون و 600 هزار دانشجو و پادگان ها با ظرفیت حضور مردان در آن، مهمترین کانال های آموزشی کشور محسوب می شوند که باید از آنها به درستی استفاده کرد و مهارت های زندگی را به جوانان آموزش داد.
وی با تاکید بر اینکه امروز هیچ خانواده ای نیست که این خطر تهدیدش نکند افزود: آرایشگاه های مردانه، باشگاه های بدنسازی و ماهواره سه مثلث مرگ هستند زیرا در آرایشگاهها و باشگاه ها مواد و داروهای فراوانی برای زیبایی و تناسب اندام عرضه می شود که ماهواره نیز آن را تبلیغ می کند در حالی که این ماده چیزی جز یک مخدر روانگردان نیست.
معاون بهداشت وزیر بهداشت با تاکید بر ضرورت آموزش های لازم برای پیشگیری از این بیماری گفت: در ازدواج های موقت نیز احتمال انتقال ویروس اچ آی وی وجود دارد.
وی افزود: این ویروس ممکن است سه ماه قبل به کسی منتقل شده باشد و در آزمایش خون نشان داده نشود و علائم آن سال ها بعد بروز کند پس باید در همه رفتارهای جنسی مراقبت کرد.
معاون وزیر بهداشت گفت: در سال 2000 برای سخنرانی درباره ایدز به سازمان ملل رفتم و در آنجا تمامی اندیشمندان و دانشمندان راه مقابله با این اپیدمی را در سه موضوع خویشتنداری، پایبندی و وفاداری به خانواده و روابط جنسی ایمن خلاصه می کردند.
وی گفت: 116 مرکز کاهش آسیب و مشاوره، 282 پایگاه و 77 مرکز گذری وزارت بهداشت و 125 مرکز گذری بهزیستی همگی برای حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی است، باید این افراد را آموزش داد و از آنها خواست موارد آموزشی را به همسان های خود نیز بیاموزند زیرا آموزش همسان ها بسیار موثر است، باید با شناسایی، معاینه، تست و مشاوره و حمایت های اجتماعی زمینه را برای تغییر مسیر آنها فراهم کنیم.
در بخش دیگری از این گفتگو دکتر مردانی متخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته کشوری ایدز درباره چالش های این بیماری گفت: افزایش چشمگیر زنان مبتلا به ویروس اچ آی وی، کاهش سن ابتلا، تغییر راه انتقال از تزریق به سمت روابط جنسی و شیوع بیماری های مقاربتی مهمترین مسائلی است که امروز با آنها مواجه هستیم.
عضو کمیته کشوری ایدز ادامه داد: بسیاری از جوانان تصور می کنند با مصرف روانگردان و شیشه از ایدز دور می شوند زیرا تزریق در کار نیست در حالی که با مصرف روانگردان ها، حتی محجوب ترین جوان نیز شرم و محابا را کنار می گذارد و وارد روابطی می شود که تصور نمی کند.
دکتر مردانی با تاکید بر اینکه سه دهه از شیوع این بیماری در دنیا می گذرد و باید از تجارب کشورهای دیگر استفاده کرد گفت: در استرالیا که ایدز ریشه کن شده است با سلاح برنده، کارا، ارزشمند و کم هزینه آموزش عمل کردند و جلو رفتند؛ در کشورهای اسکاندیناوی و آمریکای شمالی اگر توانسته اند راه های انتقال این ویروس را مسدود کنند روی آموزش جوانان تمرکز کردند و نتیجه گرفتند.
این متخصص بیماری های عفونی افزود: مردم باید بدانند این بیماری با یک آزمایش ساده قابل تشخیص است و اگر بیماری در مراحل اولیه خود شناسایی شود کاملا قابل کنترل خواهد بود زیرا در حال حاضر دسترسی به داروهای ضد اچ آی وی سهل است و جز معدود کشورهای منطقه هستیم که مبتلایان به ایدز به صورت کاملا رایگان درمان می شوند.