به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، حجت الاسلام علی اسماعیلی، مدیر حوزه علمیه سطح 2 و 3 امام خامنه ای خراسان شمالی و مدرس و امام جماعت نمازخانه دانشگاه بجنورد کسی است که در برقراری ارتباط و وحدت میان حوزه و دانشگاه فرد موفقی است.
او فعالیت های فرهنگی خوبی در مدت ارتباط خود با دانشگاههای استان رقم زده است و به درک متقابلی از این دو نهاد مهم و حساس رسیده است که به مناسبت سالروز وحدت حوزه و دانشگاه به گفتوگو با وی پرداخته ایم.
وحدت حوزه و دانشگاه فیزیکی نیست، وحدت در هدف است
وی در ابتدای سخنان خود گفت: بزرگان عرصه وحدت حوزه و دانشگاه می فرمایند این دو نهاد هیچگاه از لحاظ ماهیتی یکی نخواهند شد و وحدت مد نظر ما وحدت در هدف است.
حجت الاسلام اسماعیلی ادامه داد: حوزه از ابتدا بدنبال بهره وری علوم دینی و انسان سازی بوده و دانشگاه نیز با رسالت توسعه علوم روز و تکمیل زندگی مادی بشر فعالیت کرده است.
وی افزود: وجه مشترک هدف حوزه و دانشگاه تعالی و رشد بشر و فرهنگ جامعه است؛ نه اینکه حوزوی ها در دانشگاه و دانشگاهیان در حوزه مشغول به تحصیل شوند، این وحدت فیزیکی است؛ در حالی که وحدت روحی مد نظر ماست.
تبادل علمی میان حوزویان دانشگاهیان خراسان شمالی
مدیر حوزه علمیه امام خامنه ای خراسان شمالی گفت: مصداق وحدت حوزه و دانشگاه خصوصا در خراسان شمالی حضور روحانیون و اساتید حوزه در عرصه های مختلف فرهنگی دانشگاه و انتقال و پیاده سازی ایده هایی است که در حوزه به آن دست یافته اند.
حجت الاسلام اسماعیلی تصریح کرد: بسیاری از اساتید روحانی خراسان شمالی هستند که کرسی تدریس در دانشگاهها دارند، هیات علمی هستند و مسئولیت های مدیریتی را بدست دارند.
وی طرف مقابل موضوع را حضور برخی اساتید دانشگاه از جمله درودی، مسئول مرکز مشاوره دانشگاه بجنورد در حوزه دانست و گفت: این اساتید آخرین یافته های علمی دانشگاه در مسائل مشاوره، زبان انگلیسی، روانشناسی و غیره را به حوزویان منتقل کرده و به بحث می گذارند؛ اما تعدادشان کم است.
این فعال فرهنگی حضور روحانیون در نهادهای مقام معظم رهبری در دانشگاهها و نیز تدریس دروس معارف را باعث بالندگی فکری دانشجویان و ایجاد فضای تبادل نظر و آزاد اندیشی دانست و گفت: اینها نقاط امیدواری خوبی است.
حس بی تفاوتی برخی مسئولان دانشگاه آزارم می دهد
از استاد اسماعیلی می خواهیم به فعالیت های خود در بطن دانشگاه سخن بگوید، او ابتدا بیان کرد: با وجود اینکه پنج سال است با دانشگاههای مختلف استان در ارتباط هستم؛ اما خیلی جو دانشگاه برایم هضم شده نیست.
وی با بیان اینکه گاهی حس بی تفاوتی در مقابل انحرافات و ضد ارزشها در مسئولان و اثرگذاران دانشگاه آزارم می دهد، ادامه داد: این در حالی است که قوانین و مقررات دست آنها را برای اصلاح و مقابله با این موارد باز گذاشته است.
امام جماعت نمازخانه دانشگاه بجنورد تصریح کرد: برای من طلبه قابل هضم نیست که چرا مسئولان، حراست، اساتید و کارکنان راحت از کنار خطاها و بی قانونی هایی که شان و جایگاه مقدس دانشگاه را خدشه دار می کند، راحت می گذرند.
وی تصریح کرد: تنها ظاهر و پوشش خانم ها مد نظرم نیست؛ بلکه اسرافی در استفاده از منابع، غیبت اساتید، تاخیر دانشجویان، رفتارهایی که در محاورات نامحرمان رایج شده برایم؛ این حس بی تفادت بودن هضم نشده است.
این فعال فرهنگی با اشاره به اینکه دختر و پسرها با وضع نامتناسب با شان دانشگاه و لباسی که بیشتر در عروسی ها استفاده می شود، حضور می یابند، گفت: آیین نامه های پوشش رعایت نمی شود در حالیکه باید با آن برخورد صورت بگیرد.
پاسخ های طلبکارانه
مدیر حوزه علمیه امام خامنه ای خراسان شمالی گفت: بنده به نوبه خودم سعی می کنم در سطح دانشگاه با رعایت شرایط امر به معروف و نهی از منکر به افرادی که رفتارهای خلاف آیین نامه ها و شرع دارند، به این تکلیف الهی عمل کنم و در بسیاری از موارد نیز افراد می پذیرند و به اصلاح خود می پردازند.
وی تصریح کرد: از آنجا که این واجب الهی در میان ما کمرنگ شده و مسئولان مربوطه به آیین نامه ها بی تفاوت بوده اند، گاهی اوقات با پاسخ های طلبکارانه نیز مواجه می شوم.
این استاد حوزه و دانشگاه ارتباطات، شوخی ها، اختلاط ها را در فضای دانشگاه نامطلوب و قبیح دانست و گفت: تجربه حضور طلاب ما در بین دانشجویان و هم کلام شدن با آنها خود به خود خیلی از آسیب ها و انحرافات را از بین می برد.
وی ادامه داد: این ارتباطات دلسوزانه برای ایجاد همدلی مثمرثمر زمانی صورت می پذیرد که روحانیون ما با آشنایی به مسائل روز صحبت کنند و در تفریحات، مسابقات، کرسی های آزاد اندیشی و مشاوره های زندگی کنار دانشجویان باشند.
تعداد طلاب تحصیلکرده برای ورود به دانشگاه کم است/ حوزه امام خامنه ای خراسان شمالی این خلاء را پر می کند
حجت الاسلام اسماعیلی در پاسخ به این سئوال که چرا هنوز شاهد گسترش وحدت میان حوزه و دانشگاه در خراسان شمالی نیستیم، گفت: برای شکل گیری این ارتباط حداقل لازم است که روحانیون یک واحد کوچک درسی در دانشگاه تدریس کنند.
وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که حوزه های خراسان شمالی تنها مقطع ابتدایی حوزه را دارا هستند یعنی فارغ التحصیلان آن معادل کارشناسی خواهند بود که امکان تدریس در دانشگاه را ندارد.
این مدیر حوزه علمیه گفت: تازه از مهرماه 93 است که حوزه امام خامنه ای راه اندازی شده و طلبه در سطح 2 و 3 جذب کرده است که معادل ارشد و دکتری است.
حجت الاسلام اسماعیلی با اشاره به اینکه باید ابتدا ظرفیت های موجود را در استان ارزیابی کنیم و سپس درباره ارتباط حوزه و دانشگاه سخن بگوییم، اظهار کرد: هم اکنون تقریبا اکثر روحانیون استان که تحصیل کرده سطوح بالا هستند در دانشگاهها تدریس و فعالیت می کنند.
وی مدیر حوزه علمیه امام خامنه ای می پرسیم کی اولین خروجی های حوزه علمیه شما برای ورود به دانشگاه را شاهد خواهیم بود، او می گوید: بر اساس چشمانداز تا چهار تا پنج سال آینده می توانم قول بدهم حداقل 40 طلبه که بتوانند در دانشگاه عرض اندام بکنند، تحویل خواهیم داد