به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اهواز، نشست خبری اجرای برنامه بسیج ملی کاهش مصرف نمک، قند، روغن و چربی که از 29 آذر ماه همزمان با سراسر کشور در استان خوزستان آغاز شده است، در دانشگاه علوم پزشکی اهواز برگزار شد.
این برنامه به مدت دو هفته تا 13 دی ماه با انجام فعالیتهای آموزشی در جهت فرهنگسازی کاهش مصرف نمک، قند، روغن و چربی در بین خانوادهها و در سطح جامعه ادامه دارد.
مهنوش صاحبدل، مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان در نشست خبری آغاز برنامه بسیج ملی کاهش مصرف نمک، قند و چربی، با اشاره به چگونگی کنترل میزان نمک مصرفی خانوادهها توضیح داد: در آغاز میتوان میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه میکنیم را کاهش دهیم و برای اجتناب از مصرف بیرویه نمک، بر سرسفره از نمکدان استفاده نکنیم.
وی ادامه داد: غذاهای کنسروشده و بسیاری از مواد غذایی بستهبندی شده و آماده، دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی محدود شود.
صاحبدل افزود: جهت کاهش مصرف نمک و برای بهبود غذا بهتر است به جای نمک از سبزیهای تازه و معطر مانند ترخون و شوید، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، و غیره استفاده شود.
وی اظهار کرد: توصیه میشود مصرف مواد غذایی شور مانند آجیل شور، انواع فراوردههای غلات حجیم شده (پفک)، چوب شور، چیپس، خیار شور، و انواع سبزیجات شور مانند کلم شور و ماهی دودی کاهش یابد و از مصرف غذاهای فرآوری شده شده مانند سوسیس، کالباس و همبرگر پرهیز و از پنیر و دوغ کمنمک در برنامه غذایی روزانه استفاده کنیم.
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: همچنین به جای قرص فشرده سوپ یا پودر پیاز یا سیر آماده که دارای نمک هستند، از سوپهای تازه و کمنمک خانگی و پیاز یا سیر تازه در غذا استفاده شود.
وی تصریح کرد: ذائقه افراد در سنین کودکی شکل میگیرد، پس ذائقه کودکانمان را از ابتدا به مواد غذایی کمنمک عادت دهیم. در این راستا باید به غذای کودک زیر یک سال نمک اضافه نکنیم تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
صاحبدل در خصوص شیوههای کاهش مصرف قند و شکر نیز عنوان کرد: در میانوعدهها از میوههای تازه یا بیسکویتهای سبوسدار به جای کیکها و شیرینیهای تر که پرچرب و شیرین هستند، استفاده کنید. مصرف نوشابههای گازدار و آبمیوههای صنعتی را کاهش داده و به جای آن آب، دوغ کمنمک و آبمیوههای تازه بنوشید.
وی ادامه داد: همراه با چای از 3 یا 2 عدد توت خشک یا کشمش به جای قند و شکر استفاده کنید و در میهمانیها و پیکنیکها و یا مسافرتها به جای خرید شیرینیهای قنادی که حاوی شکر زیادی هستند، از کیکها و شیرینیهای ساده خانگی، با میزان شکر کمتر و حاوی میوهها و سبزیجات تازه، بخارپز یا پخته شده مثل هویج، آلبالو، گیلاس و سیب و ... استفاده کنید.
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان همچنین درباره نحوه کاهش مصرف روغن در رژیم غذایی توضیح داد: لبنیات کمچرب را جایگزین لبنیات پرچرب کنید. به عنوان مثال پنیر کمچرب را به جای پنیر خامهای مصرف کنید.
وی افزود: از غذاهای آبپز، بخارپز، تنوری و کبابی به جای سرخ کردن آنها استفاده کنید. مصرف غذاهای آماده را به دلیل وجود روغن و نمک زیاد کاهش داده و مصرف انواع میوه و سبزی را افزایش دهید.
صاحبدل ادامه داد: روغن مایع را به طور مستقیم از داخل بطری به غذا نریزید و آن را با قاشق اندازهگیری کنید و از آبلیمو، آبغوره همراه روغن زیتون به جای سس مایونز در سالاد استفاده کنید.
مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: از گوشتهای کمچرب به جای گوشتهای پرچرب استفاده کنید و پوست مرغ و چربیهای گوشت قرمز را حذف کنید. روغن مواد غذایی سرخ شده را با گذاشتن در صافی و کمی فشار دادن ماده غذایی و یا قرار دادن روی یک دستمال تمیز از آنها جدا کنید و مصرف امعاء و احشاء مانند کلهپاچه، زبان و مغز را کاهش دهید.