به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، دولت عربستان این خبر را تائید یا تکذیب نکرده است اما میگوید هیچ ارتباطی بین کمکهای مالی عربستان به سومالی که از مدتهای پیش انجام میشود و قطع روابط این کشور با ایران وجود ندارد.
رویترز میگوید وزارت خارجه عربستان سعودی به پرسش این خبرگزاری درباره این سند پاسخی نداده است اما به نقل از دیپلماتها گزارش داد که این اقدام عربستان برای جلب حمایتهای بیشتر منطقهای علیه ایران بوده است.
یک دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفت: «سعودیهای در حال حاضر سعی میکنند با انگیزههای مالی یا بحث عدم دخالت پشتیبانی کشورها را جلب کنند.»
خبرگزاری رویترز میگوید بر اساس سندی که بین سفارتخانههای عربستان و سومالی در کنیا رد و بدل شد ریاض متعهد شده بود 20 میلیون دلار برای کمک به بودجه سومالی در اختیار موگادیشو قرار دهد و 30 میلیون دلار هم در سومالی سرمایهگذاری کند.
بر اساس این سند که تاریخ آن 17 دی (7 ژانویه) است، یعنی همان روزی که سومالی روابط خود با ایران را قطع کرد، قرار شده بود صندوق توسعه عربستان این بودجه را تامین کند.
در پی قطع روابط عربستان با ایران، سومالی به بهانه این که ایران در امور داخلی آن کشور مداخله میکند و امنیت ملی آن را به خطر میاندازد، روابط خود با تهران را قطع کرد.
محمد عدن ابراهیم، وزیر امور مالی سومالی، از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کرد اما گفت کمک مالی عربستان هیچ ارتباطی با موضع موگادیشو در قبال ایران ندارد.
وی به خبرگزاری رویترز گفت: «روابط ما با عربستان طولانی مدت و چیزی نیست که به تازگی آغاز شده باشد.»
وزارت کشور عربستان 12 دی (2 ژانویه) با انتشار بیانیهای از اعدام چهل و هفت نفر از جمله شیخ نمر باقر النمر خبر داد. اعدام شیخ نمر، واکنشهای شدید مردم و سیاستمداران ایران و چندین کشور دیگر را در پی داشت.
مردم ایران در اعتراض به اعدام این روحانی در مقابل سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد تجمع اعتراضی برپا کردند، اما عدهای خودسر سنگ و کوکتلمولوتف به سمت این ساختمانها پرتاب کردند.
با وجود محکومیت این حملات از سوی مقامات ایرانی، ریاض روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
پس از آن هم برخی از همپیمانان عربستان از جمله، بحرین، سودان و جیبوتی روابط خود با ایران را قطع کردند و امارات،هم سطح روابط خود با ایران را کاهش داد.