گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتفاقات عجیب و غریب در دانشگاه آزاد ادامه دارد! بعد از رسوایی اخیر آن ۶۷۰۰ رشته-دانشگاهی که فلهای و بدون مجوز آن هم در مقاطع تحصیلات تکمیلی راه انداخته بودند، این بار اقدام نه چندان منطقی برای مطالبهی یکجای شهریهی ترم جنجال به پا کرد. دانشجویان بیچاره حالا مجبورند برای مشاهدهی حتی نمرات نیمسال گذشته، شهریهی ترم آتی را تمام و کمال (اعم از ثابت و متغیر) پرداخت کنند. اقدامی که نه تنها با روال چندین و چندسالهی این دانشگاه در تعارض است، بلکه این روزها و در آستانهی انتخابات و البته سفر مشکوک آقازادهی معروف به ایالات متحده، شائبهی سیاسی بودن ماجرا را بیش از پیش تقویت میکند. ماجرا چیست؟ چرا کفگیر دانشگاه به تهِ دیگ خورده است؟ دانشگاه آزاد از این گروکشی چه هدفی را دنبال میکند؟
یک دانشگاه ورشکسته!
«۱۲۵ واحد دانشگاه آزاد ضرردِه هستند.» این آمار تکاندهنده را طه هاشمی معاون دانشجویی دانشگاه آزاد رسانه ای کرد. وی همچنین از احتمال تخته کردن درِ واحدهای هزینهساز خبر داد. اینکه آمار دانشجویان رو به کاهش است، مطلب چندان پوشیده ای نیست. صندلیهای فراوانی در دانشگاههای کشور، از دولتی گرفته تا پیام نور به علت نبودن متقاضی خالی مانده است. این ماجرا گریبان دانشگاه آزاد را هم گرفته است. شاید به همین خاطر هم مسؤلین این دانشگاه برای جبران کسری درآمد، رو به افزایش شهریهها و یا تأسیس فله ای رشتههای جدید آن هم در مقاطع بالاتر هستند. مطلبی که داد وزارتخانه و شورای عالی انقلاب فرهنگی را هم درآورده است. گسترش گترهای رشتهها آن هم بدون مجوز شورای گسترش وزارت علوم، شاهکاری است که تنها در دانشگاه آزاد اتفاق می افتد. معلوم نیست آخر و عاقبت آن دانشجویان بی گناهی که با اعتماد به تبلیغات، در این رشتهها ثبت نام کردند، چه خواهد شد. و اصلاً مگر مهم است؟! مهم جیب بعضیها بود که پُر شد!
اما مشکلات دانشگاه آزاد منحصر به این موارد نیست، کاهش تعداد دانشجویان شاید در مقیاس با مصائبی که این دانشگاه در اثر مسایل مدیریتی تحمل میکند، اصلاً قابل توجه نباشد. اینکه درست در روزهایی که مشکلات مالی از سر و کول دانشگاه بالا میرود، داشتن خیال تأسیس تلهکابین(!) آن هم در یکی از بهترین نقاط تهران، در بهترین حالت سوء تدبیر است. گذشته از تمام این موارد، با توسعهی ظرفیتهای مختلف آموزش عالی در کشور، دانشگاه آزاد دیگر تنها دانشگاه پولی کشور نیست. هستند این روزها دانشگاههای مختلفی که احتمالاً حتی کمتر از دانشگاه آزاد پول میگیرند، اما کیفیت و خدمات بالاتری را ارائه میکنند. شفافیت مالی مطلبی است که مشتریها را در هر بازاری جذب میکند. ابهامات فراوانی که در خصوص عملکرد مالی دانشگاه آزاد وجود دارد، نه تنها همان منابع اندک مالی را به باد داده، بلکه موجبات بی اعتمادی مردم و دانشجویان را فراهم آورده است. آنها ترجیح میدهند اگر بنا است بابت تحصیلات خود دست به جیب شوند، در دانشگاهی ثبت نام کنند که ترازنامهی روشن و گزارشات مالی منظمی ارائه میکند. نه دانشگاهی که در کوران مضایق مالی، کلنگ بزرگترین پروژهی عمرانی خود را در واحد علوم و تحقیقات به زمین میزند، یا حقوق و مزایای مدیران ارشد را در حالی افزایش میدهد که چند وقت است اضافه کاریهای کارمندان را دیر و زود پرداخت میکند.
وقتی برای انتخابات پول هست!
انتشار گزارش مفصل هیأت تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد در سال گذشته، از دخالتهای مالی و لجستیک این دانشگاه در انتخابات مختلف به نفع هاشمی رفسنجانی و یا رفقایش پرده برداشت. بر اساس این گزارش در انتخابات سال 84 که شخص هاشمی رفسنجانی کاندید بود؛ این دانشگاه فعالیت های انتخاباتی گسترده ای به نفع یکی از کاندیداها داشته، که هزینههای این اقدامات از طریق منابع مالی عمومی و شهریه دانشجویان که نزد مدیران به امانت است؛ تأمین شده است. دانشگاه آزاد اسلامی، بصورت سازماندهی شده و با استفاده از امکانات عمومی اقدام به تشکیل ستادهای انتخاباتی به نفع آقای «هاشمی رفسنجانی» نموده و مسئولین (برخی) واحدها با بکارگیری کارکنان، اساتید و تشویق دانشجویان، عملا در انتخابات دخالت داشته اند. برخی رئوس این دخالتها عبارت اند از:
این حاتم بخشیها از جیب دانشجویان در انتخابات سال 88 نیز تکرار شد. بر اساس گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی برخی رئوس مداخلات دانشگاه در آن سال به شرح زیر است:
اما این دست و دلبازیها تنها منحصر به انتخابات ریاست جمهوری نمیشود. بر اساس این گزارش، اسناد و مدارک قابل توجهی در این خصوص موجود است و حکایت از سازماندهی ، پشتیبانی و دخالت مسئولین واحدهای دانشگاه در حمایت از نامزدهای خاص در برخی حوزههای انتخابات مجلس شورا در شهرستانها دارد.
اگرچه هنوز بررسی روشنی روی عملکرد این دانشگاه در ماجرای انتخابات 92 صورت نگرفته است، اما گمانه زنیها در خصوص دخالت چندین بارهی مسؤلین دانشگاه در این انتخابات نیز کم نیست. موضوع وقتی جالبتر میشود که بدانیم در سال ۹۲ نیز در ترم منتهی به انتخابات، دانشجویان را مثل امسال مجبور کردند تا کل هزینهی یک ترم را به صورت یکجا و در آغاز کار بپردازند. کسی چه میداند؟! شاید آن سال برای هزینههای انتخاباتی پول کم داشتند!
بازهم هاشمی، بازهم انتخابات!
سفر مشکوک اخیر بانو فائزه سابقهدار به ایالات متحده در حالی صورت گرفت که به علت تصویب و اجرای قوانین جدید تحریم ویزا، حتی خبرنگاران بی بی سی نیز به دلیل حضور در ایران از سفر به امریکا بازماندند. همچنین گفته میشد علت عدم حضور شرکت هواپیمایی بویینگ در کنفرانس هوایی تهران نیز همین مسأله بوده است. با این همه فائزه آزادانه توانست آن هم در آستانهی انتخابات ماه اسفند به آمریکا سفر کند.
هزینهی ولخرجیهای انتخاباتی دانشگاه آزاد را دانشجویان بیچاره باید بپردازند. آنها به تازگی مجبور شدند برای دیدن نمرههای نیمسال گذشته کل شهریهی ثابت و متغیر ترم آتی را بپردازند. و این همه در حالی است که تکلیف بسیاری از واحدهای ترم قبل معلوم نیست و تا پیش از رویت نمرهها، نمیتوان نسبت به انتخاب واحد در ترم جاری اقدام کرد. به هر حال انتخابات است دیگر؛ خرج دارد!