به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جابری انصاری امروز در جمع دانشجویان و اساتید علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه بین آنچه در کتابها خوانده میشود با آنچه در واقعیت میگذرد، پیوندی وجود دارد؛ اما نه پیوندی عمیق، گفت: جزئی از مشکل اساسی علوم مختلف در ایران این است که پیوند بین واقعیت با کتابها برقرار نیست. درصورتی که چنانچه این پیوند وجود داشته باشد نه تنها علم به طور مناسب معنا مییابد؛ بلکه به دنبال ذهنی منطبق بر واقعیتها خواهد بود و دائماً سیاست خارجی و علوم سیاسی از دنیای فکری و اندیشهای خوراک میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه پیش روندگی واقعی سیاست خارجی در پیوند دقیق بین این دو است، افزود: متاسفانه بین دانشگاهها و زندگی واقعی ما پیوند واقعی وجود ندارد و همین امر باعث شده هم در بعد نظری و علمی دچار مشکل شویم و هم بخش اجرایی از پیشرفتهای علمی بهره نبرد که این امر یکی از آسیبهای اساسی ما است.
وی ادامه داد: در موضوع سیاست خارجی یک سری تئوریها وجود دارد که براساس دنیای واقعی در حال تحول است و در این زمینه به دلیل اینکه ترجمهای عمل میکنیم و حتی در ترجمه هم یک دهه عقب هستیم؛ بنابراین ادبیاتی که تولید میشود از روند تحولات عقب است؛ چرا که ادبیات تولیدی نیست؛ بلکه ادبیات ترجمهای همراه با تاخیر است.
جابری انصاری با اشاره به اینکه در دنیای واقعی ادبیات ذهنی عمدتاً در حال نو شدن است، گفت: سیاست خارجی از امر ذهنی سخن نمیگوید از عینیت سخن میگوید؛ چرا که سیاست دائماً در حال تحول و تغییر است.
وی سیاست خارجه را مشابه رودخانهای جاری دانست و خاطرنشان کرد: طبیعت سیاست خارجه این است که هر روز در حال نو شوندگی است و مانند رودخانهای همواره در حال جاری شدن است. سیاست خارجی مانند یک برکه عمل نمیکند که آبش راکد باشد، بلکه همیشه در معرض تحولات مستمر قرار دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه یکی از علل دشواری سیاست را تحولات مستمر دانست و تاکید کرد: همه جهان و همه علوم در حال تحول است؛ اما سرعت در تحولات سیاسی با شدت بیشتری رخ میدهد و با توجه به اینکه دائماً در حال تحول هستیم تمام وقت ذهن باید هوشیار مشغول دنبال کردن تحلیلها و برنامهریزی جهت مواجه شدن با آنها باشد.
وی با اشاره به اینکه در امر سیاست با یک مسئله ایستا مواجه نیستیم، بیان داشت: مشکل اساسی که در سیاست خارجه دنیا با آن مواجه ایم این است که آیا به میزان تحولات توانستهایم که آمادگی رویارویی با آنان را کسب کنیم؟
جابری انصاری با تاکید بر اینکه آسیبی که در سیاست خارجه وجود دارد عقب ماندن از روند تحولات است، افزود: همچنین علاوه بر فهم تحولات باید توانایی انطباق با آنها را کسب کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما امروز در دنیایی زندگی میکنیم که سرعت تحولات علمی، فناوری و ارتباطی به نحوی رخ داده که مفهوم سیاست در حال تحول تصاعدی است را سرعت بیشتری بخشیده است و امروز کوچکترین تحولات در یک نقطه از جهان به نوعی عمل میکند که به سرعت دنیا را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی ادامه داد: تا 20 سال قبل در دنیا با این گستردگی شبکههای اجتماعی مواجه نبودیم؛ اما امروز با توجه به افزایش رسانهها و خاصه شبکههای اجتماعی؛ بنابراین مفهوم سیاست و سیاست خارجی که در گذشته در حال تحول بود در حال حاضر به طریق اولی متحول میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود سخنگویی را یکی از مشکل ترین فعالیتها دانست و گفت: هنگامی که فردی سخنگو است نمیتواند حرف خود را ایراد کند، سخنگوی وزارت امور خارجه مواضع امور خارجه یک کشور را بیان میکند.
جابری انصاری انتخاب واژگان و ادبیات مناسب و ارائه بسته بندی زیبا برای مواضع وزارت خارجه را دو مسئله مهم در اثر گذار بودن سخن یک سخنگو دانست و تصریح کرد: سخنگویی در این دنیای نوشونده مانند همه علوم در حال تحول و به سمت تخصصی تر شدن پیش میرود البته در ایران هنوز به صورت سنتی به شغل سخن گویی نگاه میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در طول تصدی خود در پست سخنگویی در خصوص مسائل دفاعی نیز وارد سخن شدهاید؟ گفت: کمین گاه سخنگویی ورود به مسائل روز است، سخنگو وارد جزئیات نمیشود، در بحثهای دفاعی در کلیت از سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران بحث و دفاع میکنیم؛ اما بحثهای جزئی مربوط به وزارت دفاع میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه برخی معتقدند کار سخنگویی، دروغگویی سازمان یافته است، خاطرنشان کرد: کار دیپلماسی در دنیای مدرن کار دروغگویی نیست و ارائه تصویر مناسب وظیفه اوست.
جابری انصاری گفت: اینکه مسائل مثبت و یا منفی را کمی بزرگ نمایی کنید در این کار وجود دارد؛ اما نه اینکه همراه با دروغ باشد چون دروغ گفتن معضلات زیادی را به دنبال خواهد داشت.