به گزارش خبرگزاری دانشجو از اهواز، «ما می توانیم» روزگاری آروزی هر ایرانی بود، روزگاری که ایرانی عرضه ساختن لولهنگ را نداشت و ایرانی باورش شده بود که واقعا نمی تواند و برای اینکه حرفی برای گفتن داشته باشد باید حق توحش داده و از فرق سر تا نوک انگشت فرنگی شود تا بلکه بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد.
ما می توانیم رفته رفته به فراموشی سپرده می شد تا اینکه انقلاب اسلامی در ناممکن ترین شرایط ممکن رخ داد و ایرانی باورش شد که با دست خالی هم می شود ایستاد و پهلوی تا بن و دندان مجهز و مسلح را فراری داد و امریکا را سرجا خود نشاند و به امریکا فهماند که هیچ غلطی نمی تواند بکند.
این ما می توانیم در دل جوانان ایرانی رویدن گرفت و جوان ایرانی فهمید که می تواند و خوبش را هم می تواند انجام دهد و جوانان به این باور رسیدند که ما می توانیم شدنی است.
امروز هر چند سیستم ناکارآمد آموزشی در دانشگاه ها جوانان را از توانستن فاصله می اندازد و از سرعت اقدام و عمل بواسطه سرفصل های آموزشی کهنه و فرسوده می کاهد ولی جوان ایرانی بواسطه استعدادهای بالای ذاتی و ایمانی که دارد همیشه و در هر مقطعی خواسته توانسته است.
یکی از رویش های جدی عرصه خواستن و توانستن شرکت های دانش بنیان است که بواسطه درایت و تدبیر رهبر معظم انقلاب شکل گرفتن و امروز آرام آرام در حال ریشه دواندن در تارو پود آموزش عالی و اقتصاد جامعه است.
شرکت های دانش بنیان؛ شرکت های هستند که برای تحقق آرزوی دیرینه ارتباط صنعت و دانشگاه در حال شکل گیری هستند تا بلکه بتوانند از سرمایه عظیم علمی که در پشت میز و صندلی درس و کلاس های بی بازده و کسل کننده خاک می خورند ثروت تولید کرده و مزیت ایجاد کنند.
علی عظیمی فرد یکی از این جوانان است که با دستان خالی آرزوهای بلند را تعبیر کرده است، علی عظیمی فرد موسس شرکت دانش بنیان شرکت دز الکترونیک جنوب است که درسال 1384 تحت پوشش مرکز رشد و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز قرار گرفته است.
برای همین امروز گفت و گوی را با موسس شرکت دانش بنیان دز الکترونیک جنوب انجام دادیم.
جناب عظیمی فرد با سلام و تشکر از وقتی که در برای خبرگزاری دانشجو قرار دادید درباره خودتان بفرماید؟
من هم خدمت شما سلام دارم. من علی عظیمی فرد هستم دیپلم تجربی را دارم و کارم را با تاسیس شرکت دز الکترونیک جنوب شروع کردم و کارم را با یک وام شش میلیونی شروع کردم و امروز بیش از 18 تکنولوژی در حوزه الکترونیک ثبت کردیم و شرکت ما اکنون دانش بنیان است و حدود 14 نفر فوق لیسانس و دکتری حوزه الکترونیک با هم همکاری می کنیم و شرکت ما اکنون توانسته است با لطف خدا پروژه های میلیاردی را انجام دهد.
رشته شما علوم تجربی است چگونه وارد بحث الکترونیک که یک بحث سنگین است وارد شدید، دوره خاصی را طی کرده بودید؟
من در دوران دبیرستان در مدارس دزفول که درس می خواندم این مدارس آزمایشگاه های فیزیک خوبی داشت و من شخصا کتاب های فیزیک را مطالعه می کردم و در آزمایشگاه کار می کردم و البته اگر کمک و سئوالی داشتم از اساتید دانشگاه شهید چمران اهواز پیگیری می کردم.
چون به فیزیک علاقه داشتم آرام آرام وارد شدم و در بخش اقتصاد و الکترونیک ورود کردم و چون تیم خاصی نداشتم تنهای وارد شدم.
درباره این ایده تان بفرماید؟ چطور شد وارد عرصه الکترونیک شدید؟
از سال 1379 کار ها و مطالعات تحقیقی در حوزه فیزیک و ذرات بنیادی به شکل شخصی و به دلیل علاقه شخصی در دزفول شروع کردم.
همیشه در آن دوره که بیشتر نوجوان بودم با دوستان بحث می کردیم، می گفتیم کشور ما فقط در حد نظری کار می کنند و در بخش تحقیقات کسی موفق نیست و در کشور خوب جواب نمی دهد بنابراین عزم خود را جزم کردم که به مطالعات خود رنگ و بوی تحقیقاتی دادم.
برای همین تقریبا در سال 82 وارد بخش تحقیقاتی شدم و مطالعات خود را در بخش عملیاتی و کارآفرینی به کار گرفتم.
چگونه شد که به این فکر رسیدید که باید کارآفرینی کنید و در عرصه دانش بنیان وارد شود؟
همیشه این مسئله در ذهنم بود که چرا در کشور این همه مشکلات است و چرا ما نمی توانیم کاری انجام دهیم و وضعیت اقتصادی کشور ما درست نمی شود!
در بخش اقتصاد اسلامی مطالعاتی داشتم و به نظرم اقتصاد اسلامی 3 محور مشخص دارد یکی بخش صنعت، دیگری بخش کشاورزی و بخش سوم تحقیقاتی کردن تئوری ها است.
سال 84 به شکل رسمی شرکت دز الکترونیک جنوب را تاسیس کردم؛ اما متاسفانه سال 1386 شرکتی که تاسیس کرده بودم ورشکست شد و با کلی بدهی مواجه شدم.
علت ورشکستگی شما در سال 86 چه بود؟
شرکت دز الکترونیک جنوب یک شرکت تازه تاسیس الکترونیک بود که اولین ایده ای که به ذهنم رسیده بود این بود که یک وسیله فلزیاب صنعتی را طراحی کردیم ولی چون به این وسیله مجوز ندادند با اینکه یک وسیله جالبی بود ولی تولید نشد و من ورشکست شدم.
بعد از ورشکستگی به چه کاری مشغول شدید؟
برای ادامه کار تحقیقاتی و اشتغال وارد صنایع فولاد شدم و البته در جهاد دانشگاهی و در بخش الکترونیک صنعتی مشغول شدم و حدود سه سال در پژوهشکده تکنولوژی جهاد دانشگاهی خوزستان مشغول به فعالیت شدم.
از سال 88 که توانستم بدهی خود را پرداخت کنم و از جهاد دانشگاهی جدا شدم و به صورت پاره وقت با آنها همکاری می کردم و سال 90 به شکل کاملا رسمی و در پارک علم و فناوری شرکت دز الکترونیک را ثبت کردم .
من برای شرکت در همان اول یک برنامه جامع پنج ساله طراحی کردم و از سال 91 شروع کردم و براساس طرح خود پیش رفتم.
در سال 91 چون خیلی درآمد و سرمایه نداشتم اول با شرکت ها قرارداد می بستم و سپس از طریق پول بودجه ها شروع کردم و به جذب پرسنل و ساختار سازی پرداختم.
الان هم برنامه پنج ساله خود را به برنامه 12 ساله توسعه دادیم که این برنامه را ما در 3 فاز تقسیم بندی کردیم که الان در فاز دوم هستیم.
درباره فعالیت های شرکت دانش بنیان دز الکترونیک جنوب بفرماید؟ الان چه فعالیت های تحقیقاتی را انجام می دهید؟
ما اکنون حدود 18 تکنولوژی تولید کردیم که 14 نفر پرسنل داریم و پس طی شدن پروسه پارک علم و فناوری و ارزیابی های مختلف اکنون جز شرکت های دانش بنیان هستیم.
اکنون 40 درصد سهام شرکت را شرکت توسعه نیشکر خریداری کرده است و با صنایع مختلف دیگری مثل نفت و گاز همکاری داریم.
در حوزه تکنولوژی ها ما دو تکنولوژی توانستیم در سطح بین الملل ثبت و ایجاد کنیم که منحصر کشور عزیزمان است و جز تکنولوژی های مهم و دست اول دنیا است و هیچ کشوری تاکنون به این تکنولوژی نرسیده است.
این تکنولوژی ها چندین بار از سوی وزارت علوم، وزارت کار و وزارت نیرو مورد تقدیر قرار گرفته است و چندین بار به عنوان کارآفرین برتر کشوری انتخاب شدیم.
جناب عظیمی فرد تاکنون به این فکر کردید که ادامه تحصیل دهید و مدرک لیسانس و به بالا اخد کنید؟
به نظرم کسب مدرک تحصیلی بالاتر و رسیدن به مدارج بالا چیز بدی نیست و شاید به نوعی نیاز کشور باشد و من مخالف اعطای مدرک بالا در کشور نیستم و من به این نحوه اعطای مدرک اشکال وارد می دانم.
باید اول استراتژی و هدف خود از مدرک دادن را بدانیم و اگر صرفا برای اینکه جوانان چند سال بیشتر در دانشگاه مشغول شوند و دیرتر جویایی کار شوند این استراتژی کاملا اشتباه است.
به نظر من باید یک سازمان ممیزی و سنجش مدرک تحصیلی در کشور ایجاد شود که مدراک افراد را به طور مرتب ارزیابی کند و مدارک تحصیلی افراد زمان دار باشد.
مثلا اگر من ادعا می کنم در بخش الکترونیک لیسانس دارم توسط شرکا ممیزی مورد بررسی قرار بگیرم و مدرک کن برای چهار سال تمدید شد و بعد از چهار سال اگر بخواهم از مدرک خود استفاده کنم باید دوباره مورد ارزیابی قرار گیرم که آیا واقعا در حد لیسانس الکترونیک هستم.
درباره ایده دانش بنیان بفرماید؟ نظر شما در باره شرکت های دانش بنیان چیست؟
این ایده بسیار مفید است که از سوی مقام معظم رهبری پیگیری می شود که اگر این ظرفیت بالا در کشور درست راه اندازی و حمایت شود می تواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند.
اگر این شرکت ها در ریل درستی که رهبری مشخص کرده است حرکت کند می تواند در بخش اقتصاد مقاومتی بسیاری از مشکلات کشور را حل کند.
شرکت های دانش بنیان می تواند کشور را قوی و محکم کند و اکنون بسیاری از شرکت های اروپایی و آمریکایی برای تکنولوژی ما منت کشی کند و اینگونه است که ما می توانیم مقابل آمریکا بایستم و اگر امریکا ما را تحریم کند هیچ کاری نمی تواند بکند ولی اگر دست ما خالی باشد ما نمی توانیم کاری کنیم.
توصیه شما به دانشجویان و جوانانی که مایل به ورود به عرصه دانش بنیان هستند چیست؟
دانشجوها ایده های خوبی دارند ولی می ترسند و به نظرم طبیعی است باید با برنامه و واقعی وارد عرصه اقتصاد و تولید شوند و با یک شیب منطقی وارد تولید شوند و همه چیز حتی ورشکستگی را پیش بینی کنند.
من خودم وقتی ورشکسته شدم خیلی پشتیبان قوی نداشتم پدرم که فوت کرده بود مادرهم وسع مالی قوی نداشت فقط از لحاظ روانی حمایت می کردند و مادرم مرتب می گفت تو برو جلو نگران نباش اگر مشکلی پیش آمد خانه را می فروشیم و بدهی ها را می دهیم.
از کسانی که تجربه دارند استفاده و مشاوره بگیرند من خودم وقتی شروع کردم با دستان خالی شروع کردم تازه ازدواج هم کرده بودم و 2 میلیون هم بدهی داشتم ولی اکنون الان به نقطه خوبی رسیدیم و من آماده هستم رایگان به جوانان مشورت دهم که چگونه موفق شوند.
در ادامه محسن امام عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان دز الکتروینک جنوب هم به جمع ما افزود شد.
جناب امام شما درباره شرکت دزالکترونیک جنوب چه نظری دارید؟
شرکت دز الکترونیک جنوب جزء 10 شرکت دانش بنیان خوزستان است و بارها از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور مورد تقدیر قرار گرفته است.
رنج سنی پرسنل حدود 30 سال است و ما تولید و تکنولوژی ناب می کنیم و از شرکت های مختلف سفارش می گیریم و نیازهای آنها را طراحی و تولید می کنیم.
یکی از این تکنولوژی ها تکنولوزی انتقال داده از طریق لوله است که این در دنیا تقریبا منحصر به فرد است که کاربرد فراوانی در شرکت نفت و گاز دارد و بسیار دقیق و سودآور است.
مدیران صنایع مختلف برخوردشان با شما چگونه بوده است؟ استقبال کردند؟
برخوردها متفاوت است برخی استقبال می کردند ولی برخی خوششان نمی آمد. یکی از مدیران صنایع جالب است به ما گفت : چه کاری است من سفارش بدهم شما برای من طراحی و تولید کنید، به راحتی می گویم سریع و ارزان شرکت های چینی برای من فراهم می کنند!
ولی ما توانستیم تکنولوژی خود را از همه شرکت ها برتر کنیم کیفیت و استاندار خود را خیلی ارتقا دادیم و تازه قیمت را هم کمتراز بقیه کردیم تا همه مجبور شوند به سمت ما بیاییند.