سه سناتور آمریکایی خواستار تسریع روند فروش جنگنده به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای «مقابله با ایران» شدند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، نشریه وال استریت ژورنال نوشت: گروهی از سناتورهای آمریکایی معتقدند که کاخ سفید در تایید قرارداد بزرگ فروش جنگنده به کشورهای خلیج (فارس) تعلل میکند و این تاخیر ممکن است الان که متحدان عرب آمریکا با داعش میجنگند و تلاش میکنند نفوذ ایران را در منطقه مهار کنند، به رابطه واشینگتن با آنها آسیب وارد کند.
در این مطلب آمده است: فروش جنگنده به کویت، قطر و بحرین بیش از دو سال پیش در دستور کار قرار دارد، اما کاخ سفید هنوز اجازه آن را صادر نکرده است. یک علت برای این تاخیر، سیاستهای فدرال است که آمریکا را موظف میکند برتری اسرائیل را در خاورمیانه حفظ کند و از فروشهایی که موجب میشود این برتری تضعیف شود، پرهیز کند.
سناتور باب کورکر، جک رید و کلر مک کاسکیل ماه گذشته در نامهای به باراک اوباما با این استدلال که تاخیر و تعلل ضرورت ندارد و فروش به ضرر اسرائیل نخواهد بود، خواستار تکمیل قرارداد شدند.
قرارداد مذکور به ارزش نه میلیارد دلار و شامل جنگندههای اف شانزده ساخته شرکت لاکهید مارتین و جنگندههای اف پانزده و اف آ هجده ساخته شرکت بوئینگ است. این دو شرکت هشدار دادهاند خط تولید خود را تعطیل میکنند مگر اینکه سفارشهای جدید بگیرند.
سناتورهای آمریکایی میگویند که تاخیر در اجرای قرارداد همچنین ممکن است باعث شود کشورهای خلیج (فارس) به فروشندههای دیگر روی آورند. کویت ماه گذشته با یک کنسرسیوم شرکتهای اروپایی برای خرید بیست و هشت فروند یوروفایتر قرارداد امضاء کرد.
این سه سناتور در نامه خود نوشتند: رد درخواست باعث میشود این کشورها به دیگر فروشندههای خارجی از جمله روسیه روی آورند. آمریکا نباید فرصت گسترش نفوذ خود را در خاورمیانه از دست بدهد و باید برتری صنعتی خود را در برابر رقباء یا دشمنان حفظ کند.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: این نگرانیها در حالی مطرح میشود که آمریکا از کشورهای عربی میخواهد در جنگ با داعش بیشتر همکاری کنند و همچنین واشینگتن و متحدان خلیجیاش تلاش میکنند نفوذ منطقهای ایران را مهار کنند. این سناتورها از کاخ سفید میخواهند فروش جنگندهها به قطر و کویت عملی شود.
طبق این قرارداد نه میلیارد دلاری، دو میلیارد دلار (هفده فروند جنگنده) به بحرین، سه میلیارد دلار (بیست و چهار فروند) به کویت و چهار میلیارد دلار (سی و شش فروند) به قطر میرسد.