عضو کمیسیون نفت و انرژی گفت: سه سال و اندی است اقتصاد مملکت را و اقتصاد نفت را نگاه داشتند و هیچ اقدامی نمیکنند. فقط میگویند یا آی پی سی یا هیچ!
هدایت الله خادمی عضو کمیسیون نفت و انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مجلس خبرگزاری دانشجو، درباره بررسی فرمت قراردادهای جدید نفتی در مجلس شورای اسلامی گفت: اولاً یک طرح جایگزین پیشنهاد دادیم تحت نام «ISFC» ویژه میادین ویژه نفتی ایران. این مدل پیشنهادی، مثل آی پی سی نیست که یک نسخه واحد برای همه چیز بنویسد؛ یعنی مثلاً نسخهای که برای پادرد مینویسد برای قلب و مغز هم همان نسخه را بنویسد.
وی در ادامه افزود: بر اساس این پیشنهاد، باید میادین نفتی را تفکیک کرد، براساس "نیاز میدان"، براساس "ضرورت برداشت از آن"، براساس "ضریب بازیافت آن"، براساس اینکه "آیا میدان مشترک است یا مستقل"؟ آنوقت در صورت نیاز به فناوری براساس نیازهایمان نسخه میپیچیم تا هم منافع ملی حفظ شود هم سود پیمانکار؛ که جذابیتی برای او هم داشته باشد. بنابراین طرحی را فعلاً ارائه دادیم که در خبرگزاریها هم امروز منتشر شد.
نماینده مردم خوزستان ادامه داد: اما درباره آی پی سیهای نکبتبار را که دارند تلاش میکنند چراغ خاموش ببرند در صحن غیرعلنی مجلس؛ من دیروز مصاحبه کردم و اعلام کردم این رویه را قبول نداریم. ما درباره نخود و لوبیا هم که صحبت میکنیم جلسهمان علنی است! چه برسد به حالا که در رابطه با مهمترین حادثهای که دارد اتفاق می افتد و میخواهد مسیر ۳۰ سال اقتصادی ایران را تغییر بدهد بحث میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: دلیلی ندارد قراردادی که هنوز اصلاحاتش رفع نشده اجرایی شود. ضمن اینکه اصلاحاتش هم رفع بشود، این قراردادها کلاً اشکال دارد. از آن طرف هم برخی مدافعان IPC استناد میکنند به ماده هفت قانون نفت، و میگویند این اختیار دادهشده به دولت که قراردادها را بدون در نظر گرفتن مجلس بنویسد.
خادمی بیان کرد: درحالیکه IPC ها فقط یک قرارداد نیست، بلکه یک شیوهنامه برای تغییر استراتژی جمهوری اسلامی درزمینهٔ توسعه، تولید و فروش نفت است. قراردادی که درست برعکس سیاستهای اقتصاد مقاومتی و فرمایشات رهبری که اصرار بر عدم خام فروشی دارند، خام فروشی را توسعه و تسهیل میکند. قراردادی که حاکمیت ما را بر نفت و گازمان تغییر میدهد.
وی با ابراز تعجب از سخنان کسانی که معتقدند این قراردادها نباید در صحن علنی مورد بررسی قرار بگیرد، اضافه کرد: حتی رضاخان هم بعدازآنکه قرارداد سابق را پاره کرد و در اجاق انداخت، قراردادهای جدید را که با ابتکار انگلیسیها تهیهشده بود، به تصویب مجلس رساند. زمان پهلوی دوم هم دوباره کنسرسیوم و قراردادهای نفتی را برای تصویب به مجلس ارائه میکرد.
وی در پاسخ به این سؤال که «آیا تصویب و اجرای این قراردادها بیرون و بدون نظارت مجلس قانونی است؟»، گفت: دولتیها ماجرا را عطف میکنند به مجوزی که وزارت نفت گرفته بود. درحالیکه داستان IPC اصلاً قرارداد نیست. این آمده مسیر و سرنوشت مملکت را تغییر میدهد. منتهی برای اینکه آدرس غلط بدهند، آمدند اسمش را تغییر دادند، گذاشتند پیشنویس یا الگوی قراردادهای جدید نفتی!
خادمی تأکید کرد: این اصلاً الگوی قرارداد نفتی نیست! بلکه IPC مسیر ایران را تغییر میدهد. ما حق نداریم برای نیمقرن آینده چنین تصمیمی بگیریم. دولتی که کلاً چهار سال یا هشت سال بیشتر سر کار نیست، حق ندارد برای پنجاه سال آینده مردم نسخه بپیچد و مملکت را بازار خارجیها کند. این قراردادهای ۳۰ ساله برای کشورهای مستقل نیست، این مدل قرارداد برای کشورهای استعماری است. مثل عراق که آمریکا آمد آن را تصرف کرد؛ نه برای ایران!
وی همچنین در پاسخ به این سؤال که «آیا درخواستی در خصوص علنی برگزار شدن جلسه فردا به رئیس مجلس ارائه خواهد شد؟»، بیان داشت: بله درخواست دادهایم. سایتهای مختلف هم منتشر کردند. فردا هم خواهیم گفت. ولی معلوم نیست چه اصراری هست به غیرعلنی برگزار شدن جلسه؟! درحالیکه ما در حال ارائهی یک لایحه دوفوریتی بودیم برای آنکه اصلاً مصوبه قبلی مجلس که به وزارت نفت مجوز داده بود، منحل و ملغی شود.
وی در پایان اضافه کرد: به نظر میرسد همه این داستانها برنامهریزیشده است. سه سال و اندی است اقتصاد مملکت را و اقتصاد نفت را نگاه داشتند و هیچ اقدامی نمیکنند. فقط میگویند یا آی پی سی یا هیچ! مملکت مشکلات اساسی دارد. کدام کشور سه یا چهار سال برای نفتش هیچ کاری نمیکند؟ مگر میشود چهار سال صبر کنیم و به نظام فشار بیاوریم؟!
خدا خیرتان دهد إن شاء الله؛ محکم جلوی اینگونه خیانت ها و ندانم کاری ها بایستید. مجلس در رأس امور است.
نگذارید مملکت اسلامی را دو دستی تقدیم کفّار و منافقین کنند.
خدایا بهترین راه ها را جلوی پای این کشور اسلامی قرار بده و عاقبت همۀ ما را ختم به خیر بفرما.
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نگذارید مملکت اسلامی را دو دستی تقدیم کفّار و منافقین کنند.
خدایا بهترین راه ها را جلوی پای این کشور اسلامی قرار بده و عاقبت همۀ ما را ختم به خیر بفرما.