به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست خبری پنجمین سوگواره عاشورایی عکس و پوستر هیات عصر امروز با حضور مسعود نجابتی دبیر علمی و عضو هیات داوران سوگواره عاشورایی عکس و پوستر هیات، کمالالدین شاهرخ عضو هیات داوران بخش عکس سوگواره و رحیم آبفروش جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر در بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا(ص) برگزار شد.
رحیم آبفروش در ابتدای این نشست خبری درخصوص فراخوان پنجمین سوگواره عاشورایی عکس و پوستر هیات اظهار داشت: از اول محرم تا ایام رحلت رسول اکرم (ص) هنرمندان فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه سوگواره ارسال کنند که بعد از آن داوری آثار، اختتامیه و انتشار کتاب از آثار برگزیده را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: نقطه افتراق سوگواره امسال با سوگواره سالهای گذشته، این است که عنوان هیات در تارک این سوگواره نقش بسته است و سعی کردیم در بخش عکس و پوستر گوشهای از اتفاقات هیات را حفظ و ثبت کنیم. ضمن اینکه شیوه اهدای جوایز و داوری آثار هم با نگاه هیات انجام میشود.
جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر افزود: اگر بخواهیم هنر انقلاب را جستجو کنیم، یکی از آنها در و دیوار و فضای هیاتهای مذهبی و حسینیهها است که پوسترهایی روی آن نقش بسته است.
وی یادآور شد: بخش اصلی فراخوان شامل پوسترهای اطلاعرسانی هیات است و پوسترهای محرم، پوسترهای هفتگی هیات و پوسترهای سایر مجالس هیات از دیگر بخشهای پوستر هستند. در بخش جنبی هم طراحی جایگاه و فضاسازی هیات و پوسترهای عاشورایی تعریف شده است. بخش ویژه هم طراحی پرچم و کتیبه است. داوران بخش پوستر مسعود نجابتی، محمدحسین نیرومند، سیدمسعود شجاعی طباطبایی، جلیل رسولی، و سیدمهدی حسینی هستند. همچنین بخش اصلی عکس، متن و حاشیه مراسم هیات است. در بخش جنبی، عکسهای قدیمی و هیات کودک تعریف شده و بخش ویژه پیادهروی اربعین است. امسال بخش هیات کودکان به اضافه شده است و داوران بخش عکس از جمله سیدعباس میرهاشمی، جاسم غضبانپور، محمدمهدی رحیمیان، کمالالدین شاهرخ و حسن قائدی معرفی شدهاند.
آبفروش ضمن قدردانی از کانون هنر شیعی، موسسه هنری رسانهای اوج، شبکه افق و خانه طراحان انقلاب اسلامی، تصریح کرد: با توجه به مردمی بودن سوگواره، همزمان با چاپ کتاب در دورههای قبل، مجموعه نمایشگاهی نیز آماده کردیم و در تمام نقاط کشور از جمله مصلیها و مساجد جامع به نمایش گذاشته شد. ضمن اینکه از فردا و همزمان با آغاز فراخوان، نگارخانه اشراق قم میزبان نمایشگاه آثار دوره قبل خواهد بود.
وی گفت: علاقهمندان برای شرکت در این سوگوار تا 8 آذرماه مهلت دارند آثار خود را با شرایطی که در سایت گفته شده است، به دبیرخانه ارسال کنند؛ علاقهمندان برای شرکت در بخش پوستر به سایت poster.1542.org مراجعه کنند. و آدرس photo.1542.org مربوط به علاقهمندان عکاسی است.
جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر در خصوص عدد 1542 که در آدرس سایت ثبت شده گفت: این شماره به 15 خرداد سال 42 اشاره دارد، زمانی امام خمینی(ره) فرمودند یاران من در گهواره هستند. با توجه به اهمیت این روز، این شماره را انتخاب کردیم.
* در داوری به موفقیت طراح در ارتباط بین فرم و محتوا توجه داریم
مسعود نجابتی در این نشست خبری با اشاره به هنر دینی در ایران، اظهار داشت: ما گونهای دیگر از هنر را در اینجا شاهد هستیم که چیز شبیه آن را در خارج از ایران مشاهده نکردیم همان نگاهی را که در بسیج داریم در هیات اتفاق میافتد و لازم است به این موضوع بهصورت جدی پرداخته شود، چراکه از نمونه نگاههای امام خمینی (ره) به هنر است.
وی یادآور شد: بخشی از این هنر در فضاهای مقاومت و بخشی دیگر در فضاهای هیات شکل گرفت، البته من هیات و بسیج را از هم جدا نمیدانم. دستگاه وسیع اباعبدالله (ع) را در قالب هیات میشناسیم و هر کسی به زعم خود و تناسب آن به طراحی عناصر بصری میپردازد. از طراحی نشانههای هیات گرفته تا کتیبهها، پرچمها و پوسترهای اطلاعرسانی که این آثار دیده نمیشد و بهصورت حرفهای مورد بررسی قرار نمیگرفت. به همین دلیل، پنج دوره سوگواره پوستر و عکس شکل گرفت.
مدیرکانون هنر شیعی بیان داشت: سوگواره عکس و پوستر هیات در جهت ارتقا سطح هنرمندان کوشش میکند و استمرار آن سبب میشود تا این جریان هنری در فضای کشور دیده شود. در این صورت مردم تشویق میشوند که به مباحث هیات توجه کنند لذا باید توسط تمام سازمانهای فرهنگی حمایت صورت گیرد.
وی با اشاره به اهمیت نوآوری در این رویداد هنری خاطرنشان کرد: ملاک داوری در این رویداد هنری مثل تمام قضاوتها بوده و به موفقیت طراح در ارتباط بین فرم و محتوا توجه داریم. ضمن اینکه ما در سوگواره پوستر هیات با موضوع اعلان و اطلاعرسانی مواجه هستیم و با پوسترهای نوشتاری سر و کار داریم که صرفا جنبه بصری و تایپوگرافی ندارد. این پوسترها مردم را ترغیب میکنند که به فضای هیات وارد شوند.
* اشتیاق عکاسان برای به تصویر کشیدن تصاویر دینی
کمالالدین شاهرخ در این نشست بیان داشت: امروز بحث فراگیر شدن عکاسی برای ما اهمیت دارد؛ طوری که همه ردههای سنی از نوجوانان تا سنین بالاتر وارد این عرصه شدهاند. به ویژه در هنر دینی این بازتاب احساس میشود که نمونه آن را در عکسهای پیادهروی اربعین و هیاتهای مذهبی میبینیم. همچنین روز به روز این اشتیاق بین دوستداران عکاسی بیشتر میشود.
وی ادامه داد: جامعه ایمانی مشعر در این 5 دوره به سمت توسعه این موضوع پیش میرود و در کنار ایجاد رقابت بین عکاسان، بحث آموزش را هم در نظر دارد تا افراد از تجربههای خود به دیگران منتقل کنند.
عضو هیات داوران بخش عکس سوگواره خاطرنشان کرد: در مجموع بیش از 700 عنوان سوگواره و جشنواره در موضوعات مختلف برپا میشود که بخشی از آن سهم عکاسی دینی و آیینی است که رشد خوبی داشته است. البته برخی بحث موازیکاری را مطرح میکردند اما بعضا این تمایل نیست. امیدواریم بازتاب و فرآیند این دوره از سوگواره خوب باشد و استقبال خوبی مانند دورههای قبل از آن انجام شود.
وی بیان داشت: اتفاق خوب امسال در سوگواره هیات این است که در بخش اصلی شرکت مجموعه عکس دیده میشود. چرا که در این رابطه خیلی از اتفاقها با مجموعه عکس تعریف میشود و عکاسان کمتر به سمت تک عکس میروند، چون در تک عکس ممکن است عکاس تکلیف خود را نداند و منتظر یک اتفاق باشد، اما در مجموعه عکس بهخاطر اینکه پروژه از قبل تعریف شده، عکاس قطعا موفقتر خواهد بود و از کارهای دمدستی پرهیز میکند.