اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مراسم رونمایی از ترجمه کتاب تاریخی «کوردانی ئهردهڵان »شب گذشته در سالن تئاتر مجتمع فرهنگی هنری فجر سنندج و با حضور اساتید کرد و جمعی از مردم برگزار شد.
این کتاب برای نخستین بار توسط زنده یاد شیرین اردلان به زبان فرانسوی به رشته تحریر درآمده و مرتضی اردلان آن را به زبان فارسی و کامبیز ابراهیم زاده (زردشت موکریانی) آن را به زبان کُردی ترجمه کرده است.
ترجمه کُردی این کتاب در مجموع بیش از ۴۰۰ صفحه است و در هزار نسخه توسط انتشارات توکلی به چاپ رسیده است. در این اثر آثار تاریخی مکتوب حکام اردلان و حکومت این خاندان را در طول ۴۰۰ سال گذشته مورد بررسی قرار داد شده است.
در آیین رونمایی از این کتاب جلسه نقد و بررسی و تحلیل محتوای این کتاب نیز از سوی اساتید و مورخان برجسته استان کردستان برگزار شد.
در این جلسه نقد و بررسی جمال احمدی آیین از پژوهشگران تاریخ کردستان به نقش تاریخ و اهمیت کتاب های تاریخی در شناخت گذشتگان و تجربه از موفقیت ها و شکست های آنان پرداخت.
وی از شهروندان خواست برای شناخت از رفتارهای گذشتگان کتاب های تاریخی بیشتری را مورد مطالعه قرار دهند.
وی در ادامه به منابع کتاب کوردانی ئهردهڵان اشاره کرد و افزود: در این اثر از مطالب تاریخی و وقایع نگاری های امیر شریف خان بدلیسی در سال ۱۰۰۵ هجری، قاضی محمدشریف خان و مسطوره اردلان و چند سند و کتاب تاریخی دیگر این منطقه برای ثبت وقایع و رویدادها کمک گرفته شده است.
مسعود بیننده از اساتید جامعه شناسی استان کردستان نیز این اثر را از دیدگاه جامعه شناسی تاریخی مورد بررسی قرار داد و خواستار بازآفرینی و جدایی تاریخ سیاسی از تاریخ اجتماعی در بین مورخان شد.
وی افزود: تا به امروز بیشتر کتب تاریخی کردها توسط شرق شناسان نوشته شده است که آنها هم از زاویه دید خویش به دیگری سازی مورد نظر خویش اقدام کردند، ما باید قادر باشیم تا بدون واهمه از واقعیت و گذشته، تاریخ خویش را بازنویسی کنیم، برای مثال بسیاری در نوشتن علل ظهور و سقوط خاندان اردلان تنها به رویدادهای منطقه اشاره می کنند، اما در زمان سقوط حکومت اردلان طبقه ای بارزگان در سنندج شکل گرفته بود که منافع آنها دیگر هم راستا با منافع عمارت اردلان نبود و این خود به تضیعف این سلسله کمک کرد.
اسعد اردلان از شخصیت های سیاسی کردستان در مورد زندگی و شخصیت علمی و دانشگاهی «شیرین اردلان» نویسنده اصلی این کتاب مطالبی را بیان کرد.
وی در در مورد زندگینامه شیرین اردلان گفت: شیرین اردلان تنها یکبار به سنندج آمده است، آن هم یک روز، اما وی از نوادگان خاندان اردلان بود و به دلیل دیپلمات بودن پدر، در فرانسه و آمریکا فیزیک هسته ای خواند.
وی افزود: خانم اردلان به دلیل سرطان در سن ۴۷ سالگی فوت کردند، اگر ایشان تا به امروز زنده می بود، بی شک این کتاب الان بسیار قطورتر بود و لایههای بیشتری از تاریخ اردلان ها را مورد بررسی قرار می داد.
شایان ذکر است که آیین رونمایی از اثر تاریخی ادبی توسط انجمن ادبی مولوی کُرد دانشگاه کردستان برگزار شد.