آخرین اخبار:
کد خبر:۵۷۰۰۹۷
عضو اتاق بازرگان ایران و افغانستان:

پیاده کردن الگوهای غربی در افغانستان جواب نداد/ اقتصاد آزاد در این کشور جواب نمی‌دهد

عضو اتاق بازرگانی ایران و افغانستان با اشاره به این مطلب که فرصت توانمندی در حوزه‌های نرم افزاری و مدیریت در میان مهاجرین افغانی به وجود نیامد، گفت: زمانی که غرب وارد افغانستان شد تمام الگوهای غربی خود را وارد این کشور کرد؛ اما هیچ ثمری نداشت و امروز هم ادامه این روند جواب نمی‌دهد؛ چراکه این الگوها با این جامعه سازگاری ندارد.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، امروز سیادت در نشست «اقتصاد افغانستان و توسعه تعاملات اقتصادی با ایران» که به همت دفتر مطالعات افغانستان در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به این مطلب که افغانستان ملتی دارد که در طول تاریخ از آشوب‌ها سربلند بیرون آمده و مقاومت کرده است، گفت: افغانستان تا زمان سلطنت ظاهر شاه چندان در حوزه صنعت وارد نشده بود و زندگی آرام بین اقوام و مذاهب حاکم بود.

 

وی ادامه داد: با کودتایی که داماد ظاهر شاه انجام داد و داوود به ریاست جمهوری رسید در ابتدا گرایش به سوی شرق به وجود آمد و وی میدان را برای حضور شوروی در افغانستان باز کرد و به تبع این میدان دهی شرق یک سری سرمایه‌های تبدیلی کوچک از جمله جاده کشی و آسفالت را به این کشور وارد کردند؛ اما پس از چند سال به دلیل احساس خطر ریاست جمهور افغانستان از نفوذ شرق در این کشور، چراغ سبزی به غرب نشان داد.

 

عضو اتاق بازرگانی ایران و افغانستان با بیان این مطلب که از سال 1356، افغانستان وارد فاز جدیدی از شرایط شد، تصریح کرد: وجود کالاهای یارانه‌ای شوروی در این کشور و مهاجرت مردم به دیگر کشورها اقتصاد افغانستان را دو شاخه کرد.

 

سیادت در ادامه سخنان خود به ویرانی‌هایی که به مدد ورود روس‌ها، غربی‌ها و گروه‌های تروریستی در این کشور به وجود آمد و اشاره و اضافه کرد: در داخل افغانستان هر چه روس‌ها خراب کردند و هر چه که طالبان برای بیرون کردن مهاجمین انجام دادند و هر آن چه که امروز طالبان در حال خراب کردن آن است و بعد از چهار دهه روی کار آمدن حکومت‌های متضاد  مشخص است که نباید انتظار وجود یک اقتصاد شکوفا در این کشور را داشت هر چند که با این همه مشکلات و تهاجم‌ها این‌که هنوز چارچوب اقتصادی این کشور باقی مانده است، جای تعجب است.

 

وی با تاکید بر این موضوع که هر کشور دیگری که بود تا کنون دوام نمی‌آورد، خاطرنشان کرد: البته مشکلات زیادی در این کشور به وجود آمده و مردم مجبور به پذیرش پیچیدگی شدند، البته مردم افغانستان، پیشرفت‌های خوبی داشتند به طوری که بهترین تاجران ما در حوزه آسیا مردم افغانستان هستند؛ اما در حوزه‌های دیگر در مهاجرت برای آنان فرصت ایجاد نشد.

 

عضو اتاق بازرگانی ایران و افغانستان بر نبود ساختار و برنامه در  راستا پذیرش مهاجر در ایران اشاره و تصریح کرد: پس از انقلاب بدون ضابطه، نظم و سیستم مهاجرین وارد ایران شدند و چون تعامل ما با دنیا خوب نبود نه از دنیا کمک خواستیم و نه آنان به ما کمک دادند.

 

پیاده کردن الگوهای غربی در افغانستان جواب نداد

 

سیادت با اشاره به این مطلب که فرصت توانمندی در حوزه‌های نرم افزاری و مدیریت در میان مهاجرین ما به وجود نیامد، گفت: زمانی که غرب وارد افغانستان شد تمام الگوهای غربی خود را وارد این کشور کرد؛ اما هیچ ثمری نداشت و امروز هم ادامه این روند جواب نمی‌دهد؛ چراکه این الگوها با این جامعه سازگاری ندارد.

 

وی افزود: به طور مثال آوردن اقتصاد آزاد در کشوری که تولید و بازار ندارد جواب نداد و باعث ایجاد فساد و برهم ریختن بافت سنتی موجود در این کشور شد و این روند تا جایی ادامه یافته که مردم افغانستان حتی یکدیگر را نمی‌شناسند.

 

عضو اتاق بازرگانی ایران و افغانستان بیان داشت: همین باعث شد زمانی که غرب از این کشور رفت مردم به یکباره به زمین بخوردند و نتوانند اقدامی انجام دهند.

 

سیادت افغانستان را قلب آسیا خواند و گفت: هر کس در افغانستان می‌نشیند می‌تواند هزار میلیارد دلار سرمایه این کشور را مدیریت کند و از طریق این کشور به کشورهایی مانند هند و چین دست یابد به همین دلیل است که تمام غربی‌ها درصددند که وارد این کشور شوند.

 

وی ادامه داد: متاسفانه در این چند ساله که غربی‌ها وارد این کشور شدند به ما اجازه حضور در این کشور را ندادند؛ اما امروز که آنان رفته‌اند می‌توانیم ورود یابیم؛ چراکه ما هم، هم مذهب و هم، هم زبان هستیم.

 

عضو اتاق بازرگانی ایران و افغانستان با بیان این مطلب که امروز و بعد از سال 2014 که غربی‌ها افغانستان را ترک کردند کشوری باز مانده که در تمامی ابعاد خاصه در بخش اجتماعی نیازمند بازسازی اجتماعی است، ابراز کرد: امروز افغانستان با مشکلات فرهنگی، تحصیلی و مدیریتی بسیاری مواجه است که حتی تحصیلکردگان این کشور  که در دیگر کشورها تحصیل کرده‌اند، نمی‌خواهند وارد کشور خودشان شوند.

 

سیادت در پبخش پایانی سخنان خود با تاکید بر این موضوع که مردم افغانستان و خاصه تحصیلکردگان این کشور باید با کشور خود رابطه داشته باشند، گفت: باور دارم که افغانستان آینده مثبتی دارد؛ چراکه ملتی مقاوم دارد منوط به این‌که مردم این کشور، کشور خود را دوست داشته باشند و چنانچه نمی‌خواهند وارد کشور خود شوند، حداقل از دور با کشورشان ارتباط داشته باشند.

 

تجارت آزاد یکی از عوامل حل مشکلات مهاجران در ایران

 

در ادامه میثم هاشم خانی، مدیر موسسه حامیان فردا با اشاره به این مطلب که تولیدکنندگان ایران و افغانستان مجبور هستند که وارد تجارت بین المللی شوند، گفت: پایداری و دسترسی به بازار هم ریسک و هم هزینه تولید را کاهش می‌دهد.

 

وی در ادامه تحکم دیپلماسی اقتصادی با هند و چین را یکی از منافع تجارت ایران با افغانستان و رشد بیشتر جذب سرمایه گذاری خارجی در افغانستان نیز یکی از منافع تجارت افغانستان با ایران خواند و تصریح کرد: تجارت آزاد می‌تواند یکی از عوامل ایجاد حل مشکلات مهاجران در ایران باشد، همچنین توسعه صلح را نیز به همراه دارد.

 

این فعال عرصه اقتصادی بیان داشت:  بر اساس یک مثل معروف «چنانچه از مرزها کالاها عبور نکنند سربازها عبور خواهند کردند»، بنابراین پیمان‌های تجاری بین کشورهای هم مرز می‌تواند علاوه بر رفع پیچیدگی‌ها، صرفه جویی امنیتی و فقر زدایی را ایجاد می‌کند و سرمایه گذاری پایدار تقویت خواهد کرد.

 

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار