به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو محمد محمودی شاه نشین رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور در نشست خبری که صبح امروز برگزار شد با اشاره به زمان ثبت نام کاندیدای شورای اسلامی کشور در 30 اسفند اظهار داشت: امسال به واسطه این که ماه رمضان در خرداد ماه قرار دارد امکان برگزاری انتخابات دراین ماه وجود نداشت از این رو وزارت کشور آخرین جمعه اردیبهشت ماه را برای انتخابات پیشنهاد داد که این مسئله با موافقت شورای نگهبان روبه رو شد.
وی افزود: روزها و ساعت های انتخابات مهندسی معکوس دارد و قانون آن را مشخص کرده است نه می توان یک روز از آن کم یا زیاد کرد اگر این امکان وجود داشت قطعا وزارت کشور، شورای نگهبان و هیئت مرکزی برای آن تدبیر می اندیشند اما امکان تغییر زمان و یا روز دیگری برای ثبت نام وجود نداشت.
شاه نشین تاکید کرد: امسال استثناست وما نیز زمان تحویل سال نو را در کنار دوستان هستیم.
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور یادآور شد: تعداد کرسی های این دوره از انتخابات شوراها 39 هزار و 575 کرسی است از این تعداد 36 هزار و 836 روستا دارای شورای سه نفره 2 هزارو 742 روستا شورای پنج نفره 1059 شهر شورای 5 نفره 132 شهر شورای هفت نفره و 34 شهر دارای شورای 9 نفره بوده هم چنین 9 شهر شورای یازده نفره دارند البته 5 شهر شورای اسلامی 13 نفره شهر مشهد، شورای 15 نفره و شهر تهران شورای اسلامی 21 نفره دارند.
وی بیان داشت: وزارت کشور اعلام کرده هر فردی که قصد کاندیداتوری دارد باید برای اخذ سوپیشینه اقدام نماید از این رو افراد براساس قانون می توانند سوپیشینه ای که سه ماه قبل اخذ کرده را ارائه دهند و چنانچه شرایط به نحوی باشد که در روز نخست ثبت نام اخذ سوپیشینه با مشکلاتی مواجه شود تمهیداتی برای آن اندیشیده می شود تا مهلت ثبت نام تمدید گردد.
شاه نشین پیرامون برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک در پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا بیان داشت: احراز هویت رای دهندگان در دو انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر به صورت الکترونیک برگزار می شود که سخت افزار و نرم افزار آن مورد تایید دستگاه های مربوطه قرار گرفته است اما اخذ رای از رای دهندگان با توجه به امکانات موجود که پاسخگوی این کار در کل کشور نبود در یک ششم صندوق ها در کل کشور صورت می گیرد.
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور با بیان اینکه انتخابات به صورت تمام الکترونیک در یک ششم صندوق ها برای انتخابات شوراها و ده هزار شعبه برگزار می شود بیان داشت: در خصوص برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک وزارت کشور چند پیشنهاد از جمله برگزاری انتخابات الکترونیک در کلانشهر تهران و شهر و مراکز استان ها شهرهایی با 6، 7 یا 9 نفر منتخب و یا شهرهای کوچک دارد البته هنوز تصمیم گیری نهایی از میان این گزینه ها مشخص نشده است.
وی تاکید کرد: در روزهای آتی در نشست مشترک با وزارت کشور تصمیم گیری نهایی درباره پیشنهادات مطرح شده صورت می گیرد اما قطعا ده هزار شعبه در انتخابات شوراها به صورت الکترونیکی برگزار می شوند.
شاه نشین یادآور شد: یکی از ویژگی های این دوره از انتخابات شوراهای اسلامی کشور تشکیل هیئت های بازرسی استانی است که به واسطه حساسیت هایی که در انتخاب هیئت ها وجود دارد بازرسانی از نمایندگان همان استان انتخاب کردیم تا برای هر شهرستان سربازرس تعیین کنند.
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور یادآور شد: سربازرسان تخلفات احتمالی را در قالب گزارش به هیئت مرکزی ارائه می دهند تا اگر خدای ناکرده قرار شد آرای صندوق یا حوزه ای ابطال شود هیئت بازرسی استانی این تخلفات را به هیئت مرکزی گزارش دهند.
وی پیرامون اصلاح قانون انتخابات در مجلس بیان داشت: اصلاح قانون انتخابات به دلیل ایرادات به حقی که شورای نگهبان نسبت به آن اتخاذ کرده بود به این دوره نمی رسد.
شاه نشین پیرامون دستگاه های رای گیری الکترونیک تصریح کرد: نرم افزار و سخت افزارهای مورد نیاز با دقت و در مراحل مختلف تست شده و با دقت بر عملکرد مطلوب آنهانظارت شده است علی رغم اینکه تلاش داشتیم تا این تجهیزات به صورت بومی تامین شود اما بخشی از تجهیزات از خارج از کشور وارد شده است این در حالی است که درباره سلامت این دستگاه ها نظارت کافی صورت گرفته است.
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور یادآور شد: از آنجایی که مقام معظم رهبری نیز تاکید دارند که مردم به سهولت رای دهند و آرایشان خدشه دار نشود و نتایج در اثر وقت اعلام گردد ما نیز معتقدیم باید از جایی برای برگزاری انتخابات الکترونیک اقدام کنیم و امیدواریم نقاط ضعف و قوت برگزاری این دوره انتخابات بررسی شویم تا بتوانیم در آینده از آن استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تمهیداتی برای ایجاد اخلال احتمالی در سیستم آنلاین و اینترنت به منظور برگزاری انتخابات الکترونیک در ده هزار شعبه مورد نظر تصریح کرد: امکان شمارش آرا در هر زمانی وجود دارد وتمهیدات آن برای هر گونه اختلال احتمالی پیش بینی شده است.
وی درباره احراز صلاحیت افراد یادآور شد: قانون برای بررسی سوپیشینه افراد در مراجع 4 گانه صراحت دارد اما منعی برای همکاری سایر دستگاه ها همچون اطلاعات سپاه و بررسی این مسئله از طریق این مراجع دیگر وجود ندارد.
شاه نشین تصریح کرد: مراجع 4 گانه می توانند برای بررسی سوپیشینه از امکانات لازم استفاده کنند البته تایید یا رد صلاحیت افراد بااین مراجع نیست این دستگاه ها تنها سوابق افراد را اعلام می کنند ضمن این که هر گونه محکومیت دلیلی بر رد صلاحیت نیست.
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور یادآور شد: جرایم خاص همچون جاری شدن حد می تواند از عوامل رد صلاحیت افراد باشد و هیئت مرکزی درباره صلاحیت یا رد صلاحیت افراد با جمع بندی تصمیم گیری می کند و نتیجه اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: درباره اعتراض به نتیجه انتخابات فرصت 15 روزه ای بعد از انتخابات پیش بینی شده است.
محمودی شاه نشین بیان داشت: هیئت های اجرایی شوراهای اسلامی کشور ۲۵ اسفندماه و هیئت های اجرایی ریاست جمهوری ۲۲ فروردین ماه کار خود را آغاز میکنند چراکه هیئت های اجرایی شوراهای اسلامی باید صلاحیت کاندیداهارا بررسی کنند اما این مسئله برای هئت های اجرایی ریاست جمهوری صدق نمی کند و کار تعیین افراد در پای صندوق را برعهده دارند از این رو امکان تشکیل هم زمان این دو هیئت وجود ندارد.
شاه نشین یادآور شد: هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات فارغ از هر گونه نگاه های سیاسی متناسب با قانون سوابق افراد را بررسی می کند و افرادی که در گذشته تایید صلاحیت شده اندتضمینی برای صلاحیت مجددشان وجود ندارد از سوی دیگر افراد گمنان نکنند که در انتخابات گذشته رد صلاحیت شده اند در انتخابات پیش رو نیز رد صلاحیت می شوند بلکه بررسی صلاحیت آنها براساس قانون صورت می گیرد و هیچ مسئله ای در بررسی های دقیق هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات تاثیرگذارنخواهد بود.
وی با بیان اینکه امیدواریم شاهد برگزاری انتخابات شفاف با نتایج مطلوب باشیم تصریح کرد: هیئت مرکزی به دقت تمامی فعالیت ها را رصد می کند و در بررسی صلاحیت آن هر گونه فعالیت های زودهنگام انتخاباتی را مد نظر قرار می دهد به طور مثال افرادی که 4 سال هیچ خبری از آنها نبود در آستانه انتخابات خیر شده اند که این مسئله از دید هیئت مرکزی دور نمی ماند
رئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور درباره ثبت نام افراد دو شغله در شورای اسلامی کشور خاطر نشان کرد: افراد دو شغله با تعریف خاص در قانون مورد توجه هیئت مرکزی هستند و افرادی که عضویت در شوراها برای مشاغل شان رانت و شرایط ویژه ای ایجاد کند حق اشتغال در آن شغل را در کنار عضویت در شوراها ندارند و باید قبل از ثبت نام استعفا داده باشند.
شاه نشین در پایان خاطر نشان کرد: در این دوره حساسیت ویژه ای بر مسئله نظارت وجود دارد و عدم سواستفاده از امکانات دولتی شفافیت هزینه های انتخابات و رصد فعالیت های تبلیغاتی در زمان مقرر مورد توجه است.