به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا رستمی در نشست مشترک با رئیس، اعضای هیات رئیسه و اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در توضیح این صندوق و فعالیتهای آن گفت: صندوق بیمه اجتماعی یکی از صندوقهای چهارگانه زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که مراحل اجرایی آن در سال 84 آغاز شد اما بستر قانونیاش به سال 83 بازمیگردد که در جریان تصویب آییننامه اجرایی صندوق در هیات وزیران تدوین شد.
وی افزود: صندوق بیمه اجتماعی به سه قشر کشاورز، روستایی و عشایر خدمات ارائه میکند. اقشاری که بر اساس آخرین سرشماریها 22 میلیون نفر جمعیت دارند که بر اساس برآوردها 6 میلیون خانوار هستند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با تاکید بر اینکه این صندوق دومین صندوق بیمه همگانی است و باقی مراکزی از این دست، عمدتاً تخصصی هستند و به سازمانهای خاص خدمت میدهند گفت: علاوه بر این اقشار که گفته شد رانندگان حمل بار و مسافر بین شهری، کارکنان نظام مهندسی کشاورزی، ساکنان شهرهای زیر 20 هزار نفر و همچنین شاغلین فصلی و کشاورزان غیر ساکن در روستاها افرادی هستند که از خدمات بیمه اجتماعی بهره میبرند.
رستمی درباره خدمات صندوق هم گفت: بیمه اجتماعی سه خدمت بلند مدت مستمری پیری، مستمری فوت و مستمری از کار افتادگی را ارائه میدهد و بخش درمانی آن به مجموعه بیمه سلامت واگذار شده است.
وی یکی از ویژگیهای صندوق بیمه اجتماعی را پایین بودن نرخ حق بیمهها دانست و گفت: این صندوق صرفاً موجودیت اقتصادی و مالی ندارد بلکه ترکیبی از موجودیت اقتصادی و مالی و حمایت اجتماعی است. در واقع بیمه اجتماعی یک صندوق حمایتی است و به همین دلیل است که میزان حق بیمه آن نسبت سایر صندوقها پایینتر است.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر جوان بودن آن را مورد تاکید قرار داد و گفت: این جوانی یک منفعت و یک مشکل برای صندوق ایجاد کرده است. در این حوزه که جوانی صندوق، انرژی اولیه آن را حفظ کرده، یک اتفاق مثبت رخ داده است اما همین جوانی باعث شده که بیمه اجتماعی آنطور که باید و شاید شناخته شده نباشد و این مشکلی برای این مجموعه به حساب میآید.
رستمی اختیاری بودن عضویت در صندوق را یکی دیگر از مشکلات موجود در این مجموعه برشمرد و گفت: همین اختیاری بودن باعث شده که از مجموع 6 میلیون خانوار مشمول، تنها یک میلیون و 509 هزار خانوار تحت پوشش باشند و میانگین پوشش در کشور 25 شود.
وی با اشاره به تصویب طرح بازنشستگی پیش از موعد در مجلس، آن را یکی از درخواستهای اصلی روستاییان عنوان کرد و گفت: بر اساس دستور مجلس به دولت، این موضوع به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ و از آنجا به صندوق بیمه اجتماعی ارجاع داده شد؛ جلسات اجرایی این اتفاق در مجموعه صندوق برگزار شده و اکنون منتظر دستور هیات امنا هستیم چرا که این طرح در کل برای صندوق هزینهای 4 هزار میلیاردی دارد و در سال جاری 160 میلیارد تومان هزینه خواهد داشت.