به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو مناظره اقتصادی «اقتصاد ایران و چالش های پیش رو» با حضور پازوکی اقتصاددان و مشاور اقتصادی معاونت زیربنایی سازمان برنامه و بودجه کشور و ابراهیم رزاقی اقتصاددان و استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران توسط بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.
رزاقی در این نشست با بیان اینکه در کشوری که الگوی آن امام علی(ع) و امام خمینی(ره) است، رئیس جمهور آن نمی تواند در خانه 50 میلیاردی و در کاخ فرح پهلوی زندگی کند گفت: چنین رئیس جمهوری درد محرومین را نمی فهمد. متاسفانه امروز مسئولین ما این گونه کشور را اداره می کنند.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم کشور را براساس نظام سرمایه داری و به صورت عقلی اداره کنیم آن وقت کشور می شود امریکا، افزود: در نظام سرمایه داری قانون از سرمایه دار دفاع می کند و حقوقش رعایت می شود اما کسی که محروم است چون تنبل بوده و نتوانسته کار کند پس باید قربانی شود. واقعیت این است که در اسلام ما می گوییم هر کس خلق شده باید زندگی کند ونباید استثمار شود و امریکا هم نمی تواند برای تحقق این مسئله به ما کمکی کند.
استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه این گونه نیست که هر کس مادی باشد مادی بوده و صاحب تکنولوژی باشد عقل دارد و در مقابل چون کشور کره شمالی از این امکانات ندارد پس دیوانه اند، افزود: در امریکا با این همه تکنولوژی شاهدیم که روزانه 30 نفر با اسلحه کشته می شوند، پس وقتی که فضا این گونه است نباید از عقل حرف بزنیم.
وی با بیان اینکه در تعریف امام خمینی (ره) از توسعه بر خودکفایی و استقلال تاکید شده گفت: اگر مسئولین روحیه کاخ نشینی پیدا کنند به تعبیر امام باید فاتحه انقلاب را بخوانیم.
رزاقی از اسلام حاکم بر اندونزی و مالزی به عنوان اسلام امریکایی نام برد که از خود هیچ استقلالی ندارد و تصریح کرد: آقایان انرژی هسته ای را دادند تا به تعبیری سایه جنگ را از کشور بردارند آیا این عقلایی است. از دید جمهوری اسلامی اسلام و اسلام انقلابی این به هیچ وجه عقلایی نیست.
استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه کشورهایی مثل آلمان، ژاپن و آمریکا هیچ وقت بدون اقتصاد مقاومت صنعتی نمی شدند، بیان کرد: در واقع این کشورها با کمک مبانی سرمایه داری خاص خود توانستند به کشورهای صنعتی تبدیل شوند البته در ژاپن هنوز این روند با استفاده از مبانی دفاع ملی و یا منافع ملی دنبال می شود.
زراقی با بیان اینکه اقتصاد سوسیالیستی به خاطر اینکه مسئولان آنها از آمریکا تاثیر گرفته اند دچار فروپاشی شد، اضافه کرد: اگر بگوییم دین مخالف توسعه است، خیانت کرده ایم. امروز 80 درصد حقوق بگیران کشور زیر خط فقر هستند و 90 درصد از امکانات بانکی در دست چند نفر آدم معین قرار دارد و متاسفانه این به دلیل نگرش مسئولان ما است؛ چون در این نگرش همه امکانات در اختیار ثروتمندان و افراد دارا قرار می گیرد و هیچ کس را هم مجازات نمی کند.
وی با بیان اینکه اگر یک چارچوب درست قضایی داشتیم اول هاشمی و بعد رئیس دولت اصلاحات و پس از آن احمدی نژاد و روحانی را محاکمه می کردند، تصریح کرد: در بین روسای جمهور روحانی از همه آشکارتر از سرمایه داری حمایت می کند. در واقع هیچ کس به اندازه او از سرمایه داری حمایت نکرده و حقوق مردم را زیر پا نگذاشته است و جالب است که دوباره هم می خواهد رئیس جمهور شود.
اقتصاددان با بیان اینکه آقایانی که مدعی می شوند باید به دنبال عقل برویم حتما منظورشان عقل هاشمی، خاتمی، احمدی نژاد و روحانی است، تصریح کرد: ما علم اقتصاد اسلامی داریم و این علم در قانون اساسی آمده است.
رزاقی با بیان اینکه آقای روحانی باید رد شود، چون دروغ های زیادی گفته است، تصریح کرد: واقعیت این است که ما می توانیم بدون سرمایه داری هم صنعتی شویم. امروز متاثر از نظام سرمایه داری یک میلیارد انسان گرسنه در دنیا داریم و از کجا معلوم لیبرالیزم هم مانند کمونیست سقوط نکند.
وی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه پس از گذراندن 180 واحد دروس اقتصادی تنها 6 واحد درسی اقتصاد اسلامی گذرانده ام و با این حال علت عدم بسط اقتصاد اسلامی در دانشگاه چیست، گفت: از زمان هاشمی رفسنجانی نگاه سرمایه داری در این کشور شکل گرفته و علتش همین مسئله است. واقعیت این است که 60 تا 70 کشور دنیا تا 20 سال پیش با کودتا روی کار آمدند و عامل این کودتاها نیز کشور انگلیس بوده است. بحث ما این است که سرمایه داری که قدرت های جهانی از آدم می زنند بشر را از انسان بودن تهی می کند و مادی گرایی را گسترش می دهد و اگر یک رئیس جمهور انقلابی روی کار بیاید، مانند ونزوئلا برای آن کشور مشکل درست می کنند.
وی با بیان اینکه مهم ترین عامل رکود تولید بیکاری و فقر در کشورمان، ارزان بودن قیمت دلار است، تصریح کرد: وقتی که قیمت دلار را متناسب با تورم بالا نمی بریم وضعیت اینگونه می شود و به عنوان نمونه چین و ژاپن به این علت رشد کرده اند که قیمت ارز در این کشورها همواره در بالاترین قیمت قرار داشته در نتیجه هر کس که سود می خواسته باید صادرات می کرد. البته وقتی که می گوییم قیمت ارز باید بالا باشد ابتدا باید از واردات کالای جلوگیری و نسبت به تقویت صادرات اقدام شود در غیر این صورت ده ها میلیون نفر از گرسنگی میمیرند چون همه چی از خارج وارد می شود.
استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه اگر یارانه به تولیدکنندگان داخلی اختصاص پیدا کند و از طرفی جلوی فساد را هم بگیریم و قیمت ارز هم افزایش یابد آن وقت می توانیم به آنچه که می خواهیم در عرصه اقتصاد برسیم، تصریح کرد: در چنین شرایطی است که نه واردکننده بلکه این صادرکننده است که حرف آخر را می زند.
رزاقی با بیان اینکه ناامیدی، فقر و خالی شدن روستاها نتیجه راهی است که چهار رئیس جمهور کشورمان و از جمله روحانی طی کرده اند، اضافه کرد: اگر آقایان به جای اعتقاد به نظام سرمایه داری، اعتقاد به خدمت به مردم داشتند حتی با آزمون و خطا هم می توانستند وضع را درست کنند واقعیت این است که نظام سرمایه داری اجازه صنعتی شدن را به هیچ کشوری نمی دهد و تلاش می کند که کشورها در سطح خام فروشی باقی بمانند.
وی با بیان اینکه برخی ها مدام از اتکای به خارج دم می زنند و امروز با معضل مدیران دو تابعیتی مواجه ایم به گونه ای که در جریان مذاکرات هسته ای تعدادی از آنها نیز دستگیر شدند، تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی برای خدمت به مردم است و کسی که می خواهد خدمت کند، آن را می فهمد بنابراین ما رئیس جمهوری که فکر کند که در کجا یک ویلای دیگری بخرد و یا اینکه اوباما با او مودب بوده را نمی خواهی و خدا نکند که این وضع ادامه یابد.
استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه امروز بزرگ ترین پادگان نظامی آمریکا در ژاپن قرار دارد و این کشور استقلال ندارد، تصریح کرد: اگر اقتصاد مقاومتی نبود امروز تنها فقط یک کشور صنعتی در جهان وجود داشت و آن هم انگلیس بود. در واقع اقتصاد مقاومتی دفاع از منافع ملی، جلوگیری از واردات، قانع شدن به سود کم و تامین کالاهای مورد نیاز کشور در داخل است.
وی با اشاره به اینکه کشورهای سوسیالیستی هم با مبانی خود اقتصاد مقاومتی را پیاده کرده اند، تصریح کرد: در زمان امام خمینی امید بود که به سمت اقتصاد مقاومتی برویم حتی گام های خوبی هم برداشته شد به عنوان نمونه صنایع کوچک در آن زمان ایجاد شد اما بعد از فوت امام سیاست های سرمایه داری همه این صنایع را ورشکست کرد و امروز هم شاهد ورشکستگی شرکت های مانند ارج و داروگر هستیم و مسئولان هم عین خیالشان نیست.
استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران بیان کرد: اصلاح اقتصادی نیازمند مدیر جهادی و از جان گذشته است و اگر اینگونه نباشد وضع همانگونه می شود که الان است، به عنوان نمونه اخیرا به یکی از روسای بانک ها پولی داده اند که نامه ای را امضا کنند اما او از امضای نامه امتناع کرده و چند روز بعد با او تماس گرفته اند و گفته اند اگر نامه را امضا نکنی عزلت می کنیم که متاسفانه نامه توسط وی امضا شده است.