در این دیدار آیت الله مکارم شیرازی ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مقوله ی علم آموزی را برخوردار از جایگاهی ویژه در آموزه های اسلامی دانست و تصریح کرد: یکی از نشانه های حقانیت اسلام، ظهور این دین در محیطی جاهلی و بسیار عقب مانده و در عین حال طرفداری سرسختانه آن از علم و دانش و مبارزه با جهل و خرافه پرستی است.
وی با اشاره به آیات نازل شده در همین خصوص افزود: نخستین آیاتی که بر پیامبر اکرم ( ص) در سوره مبارکه علق نازل می شود در باب اهمیت علم و نوشتن است و نیز آیاتی از سوره مبارکه قلم، که سوگند به قلم و محصول آن یاد کرده و روشن است که قرآن کریم جز به امری مهم قسم یاد نمی کند.
این مرجع تقلید، در تبیین جایگاه علم و ترویج آن از منظر روایات دینی، به حدیثی از امام ششم اشاره و بیان کرد: در این روایت امام صادق (ع) می فرمایند: «زمانی که روز قیامت شود... میزان های سنجش گذاشته شده و خون شهیدان با قلم دانشمندان وزن کشی میشود، پس قلم عالمان بر خون شهیدان برتری میکند» و لذا اگر نبود قلم عالمان و نویسندگان، بسیاری از رویدادهای مهم و از جمله حماسه بزرگ کربلا به فراموشی سپرده می شد.
این مفسّر قرآن کریم در ادامه، بر گستره نامحدود علم و منحصر نبودن آن در علوم دینی تاکید کرد و با استناد به روایات اسلامی گفت: آموختن علم از چهار بُعد محدودیت ندارد؛ اول بعد زمان( اطلبوا العلم من المهد الی اللحد: از گهواره تا گور دانش بجوی؛ پیامبراکرم (ص))، دوم بعد مکان ( اطلبوا العلم ولو بالصین: علم را جستجو کن حتی اگر در چین باشد؛ پيامبر اکرم (ص))، سوم از بعد استاد؛ یعنی متعّلم مسلمان باشد یا غیر مسلمان ( الحكمة ضالة المؤمن فحيث وجدها فهو احق بها: حكمت (دانایی ) گمشده مؤمن است ، و هر كس كه چيزي گم كرده آن را در هر نقطه كه پيدا كند معطل نمي شود و برمي دارد؛ امام علی (ع)) و چهارم از بعد میزان تلاش و پشتکار ( أُطْلُبُوا الْعِلْمَ وَلَوْ بِخَوْضِ اللُّجَجِ وَسَفْكِ الْمُهَجِ; در طلب دانش باشيد هرچند براى تحصيل آن در درياها فرو رويد و خون خود را فدا كنيد؛ امام علی ( ع)).
آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود، به حساسیت ها و ظرافت های موجود در حوزه طبابت اشاره و ضمن تاکید بر نقش تاثیر گذار جامعه پزشکی در تامین و ارتقای سلامت عمومی اجتماع تلاش آنان در این مسیر را فعالیتی مقدس و همتراز با جهاد در راه خدا دانست.
وی، بر اهمیت توجه به اصل پیشگیری و اولویت دادن آن بر موضوع درمان هم اشاره کرد و گفت: در مرحله درمان علاوه بر صرف سرمایه ها و هزینه های سنگین، عوارض جسمی و روحی نیز متوجه بیمار خواهد بود و لذا می توان با تقویت اصل پیشگیری بسیاری از این هزینه ها را کاهش داد و از ورود بیمار به پروسه ی درمان و عوارض پس از آن جلوگیری کرد.
این استاد حوزه علمیه همچنین، به هزینه های سنگین درمانی و پوشش ناقص خدمات بیمه ای در تامین این هزینه ها اشاره و از پزشکان خواست در فرایند درمان بیماران توجهی ویژه به وضعیت مالی آنان داشته باشند.
آیت الله مکارم شیرازی در سخن پایانی خود به جمع حاضر توصیه کرد: هیچ گاه به مقدار دانش و علمی که دارید قانع نباشید و با توجه به پیشرفت سریع علم تلاش کنید که همواره علم و تجربیاتی به روز و متناسب با نیاز روز جامعه داشته باشید.