نشست خبری سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تبریک به مناسبت آغاز به کار رسمی دولت دوازدهم به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
وی در خصوص برگزاری همه پرسی در عراق و موضع جمهوری اسلامی در این مورد گفت: در مورد همه پرسی در عراق موضع ما روشن است و همواره به دنبال حاکمیت استقلال در کشور همسایه بودیم.
قاسمی در خصوص مواضع امریکا و استانداردهای چند گانه این کشور نیز گفت: مواضع امریکا و استانداردهای چند گانه این کشور بر همگان مشخص است و انتظاری بیش از این از حاکمیت ترامپ نداریم.
**برجام بین المللی و چند جانبه است و از روش های مختلف باید پیگیری شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به این سوال که وزارت امور خارجه چه برنامه ای برای مقابله با اقدامات امریکا در برجام دارد نیز گفت: همان طور که وزیر امور خارجه و رئیس جمهور محترم در سخنان روزهای اخیر خود عنوان کردند یکی از اهداف و ویژگی هایی که در دوره جدید دولت و وزارت امور خارجه خواهند داشت بحث حمایت از برجام و دستاوردهای آن است.
وی ادامه داد: البته از روش های مختلف این روند باید پیگیری شود و از آنجا که برجام بین المللی و چند جانبه است و تعدادی از کشورها حامی این توافق هسته ای هستند امیدواریم در یک اجماع بتوانیم حمایت های لازم را به دست آوریم.
**به زودی شاهد آثار مثبت سفر سرلشکر باقری به ترکیه در منطقه خواهیم بود
قاسمی در خصوص سفر سرلشکر باقری به ترکیه و جزییات این سفر گفت: این سفر در 40 سال اخیر بی سابقه بود و در این ایام جمهوری اسلامی در چنین سطحی مراوده ای نداشته است این سفر به دعوت همتای ترک سرلشکر باقری صورت گرفت و مذاکرات مهم و تعیین کننده ای بین دو کشور صورت گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: این دیدار بسیار سازنده بود و در روند این دیدار سرلشکر باقری دیدارهایی با رئیس جمهور ترکیه و سایر مقامات این کشور داشت البته فکر می کنم در مورد این سفر فعلا باید کمتر صحبت کرد اما در آینده می توانیم شاهد آثار مثبت این سفر در روابط دو جانبه و تاثیرات آن بر مسائل منطقه ای باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد: ادامه این رایزنی ها در تهران از سر گرفته شود چون در حوزه مسائل منطقه و ثبات منطقه تاثیر به سزایی خواهد داشت.
قاسمی در پاسخ به سوالی در خصوص بیانیه پیشمرگه اقلیم کردستان و پاسخ به اظهارات سرلشکر باقری گفت: همه آزاد هستند که صحبت کنند، مواضع ما درباره همه پرسی، عراق و تمامیت ارضی آن روشن است. سخنان سرلشکر باقری دقیق و به جا بوده و مشکلی در این خصوص وجود نخواهد داشت.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه بنا بود پس از روی کار آمدن دولت یازدهم اعتبار به گذرنامه ایرانی برگردد اما علاوه بر محقق نشدن این موضوع اخیرا شاهد اعمال شرایطی از طرف برخی کشورها مانند قطر برای حضور ایرانیان در کشورشان هستیم آیا وزارت خارجه در این خصوص برنامه ای مد نظر دارد گفت: تصور من این نیست که شرایط از گذشته بدتر است در رابطه با قطر ما برای ورود شهروندانمان در این کشور در لیستی که قطر منتشر کرده قرار داریم و تجار، بازرگانان و مردم ایران می توانند تحت شرایطی که قطر برای همه مشخص کرده در بازه زمانی یک ماهه به این کشور سفر کنند منتهی مشروط به این است که فرد مقداری از نقدینگی همراه خود داشته باشد با این شرایط روند طی شده مثبت است و امیدواریم در دولت فعلی این مسئله به عنوان موضوعی مهم سرلوحه کار وزارت خارجه باشد.
** آغاز به کار معاونت اقتصادی وزارت خارجه با توان تخصصی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص فعال شدن دیپلماسی اقتصادی در وزارت خارجه نیز گفت: بحث اقتصاد در وزارت خارجه همیشه جدی بوده و با توجه به اولویت های جدیدی که مطرح است از جمله اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه رسالت جدیدی برای وزارت خارجه تعریف شده است و هدف آن ارتقای سطح اقتصادی کشور است.
وی ادامه داد: براین اساس بنا شد برای تمرکز و تخصصی شدن این مقوله یک معاونت اقتصادی در وزارت خارجه تشکیل شود و هفته های گذشته شاهد تشکیل این معاونت به صورت رسمی و تخصصی بودیم.
قاسمی ادامه داد: وزارت امور خارجه تصدی گری در امور اقتصادی نخواهد داشت و تنها تسهیل کننده همکاری های اقتصاد خارجی خواهد بود و هدف ما تقویت بخش های اقتصادی نمایندگان جمهوری اسلامی در سایر کشورها و جذب سرمایه گذاری خارجی و کمک به اعزام نیروی کار و یافتن راه هایی برای صادرات غیرنفتی است لذا این اقدام را در شرایط فعلی دولت دوازدهم گامی مثبت تلقی کرده و امیدواریم با تشکیل این معاونت شاهد کمک به بخش های خصوصی و دولتی باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص تشکیل معاونت های زیرمجموعه وزارت خارجه نیز گفت: در چارچوب چارت جدید سازمانی با استفاده از تجارب گذشته و نیازهای وزارت خارجه و کشور امروز اولویت ها می تواند جابه جا شود لذا این تغییرات براساس نیازها صورت گرفت و معاونت های منطقه ای جای خود را به معاونت سیاسی می دهند که به اتفاق معاونت دیپلماسی مجموعه اداراتی که در حوزه دو جانبه کار می کنند مدیریت می شود.
وی ادامه داد: با این کار عملا با دو معاونت سیاسی و اقتصادی همکاری می شود و معاونت بین المللی در جای خود می ماند.
قاسمی تصریح کرد: معاونت کنسولی وزارت خارجه نیز در همان شرح وظایف باقی می ماند به اضافه تغییراتی که در نام آن صورت می گیرد براساس این روند دو مرکز در کنار معاونت ها وجود داشت که به کار خود ادامه می دهد.
**کمک به حفظ ثبات و امنیت منطقه یکی از اهداف اصلی وزارت خارجه در دولت دوازدهم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی براینکه پیام شما در دولت دوازدهم برای جهان و کشورهای همسایه چیست گفت: پیام ما در دولت جدید کمک به صلح و ثبات منطقه است.
وی تصریح کرد: یکی از اولویت های تعریف شده در وزارت امور خارجه ارتقای کار با همسایگان است که مکانیزم آن تعریف شده است اما آنچه مهم است تلاش برای حفظ ثبات و امنیت و کمک به کشورهایی است که در این فضا با ما همکاری کنند.
قاسمی در خصوص از سر گیری روابط با عربستان نیز گفت: روابط همواره دو طرفه است ما اقدامات لازم را در این خصوص انجام دادیم و امیدواریم عربستان در یک واقع بینی شرایط منطقه را تجزیه و تحلیل کند و این آمادگی برای کمک به کشورهای پیرامونی وجود داشته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: به اعتقاد جمهوری اسلامی امنیت جمعی برای همه در منطقه مورد نیاز است.
وی در خصوص تدوین حقوق شهروندی و ارتباط آن با مسائل بین الملل گفت: اگر بخواهیم اولویت ها را برشماریم در دولت و وزارت خارجه جدید بحث ایرانیان خارج از کشور بحث اساسی است و ارائه خدمات و تسهیلات کنسولی به این افراد از برنامه های تدوین شده است که به این بخش توجه ویژه ای شده و در این حوزه شاهد از سر گیری اقدامات جدید خواهیم بود.
قاسمی در خصوص نقاط ضعف گسترش دیپلماسی رسانه ای نیز گفت: انتقاداتی به این نوع دیپلماسی وارد است که خود رسانه ها باید کمک کنند و البته وزارت خارجه در برخی جهات می تواند به عنوان یک دستگاه رسمی اقدام کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: بخشی از این اقدامات به صورت مبادله هیئت های رسانه ای صورت گرفته و هیئت هایی از الجزایر در تهران بودند بخشی از تلاش ها در این حوزه بوده است.
وی تصریح کرد: البته این موضوع مسئله ای است که محدوده مشخصی ندارد و دیپلماسی رسانه ای می تواند کارهای زیادی انجام دهد.
**رفت و آمد مسئولان امریکایی به آژانس هسته ای بر روند برجام تاثیرگذار نیست/ می تواند در این مسیر سنگ اندازی کند
قاسمی در خصص سفر نماینده امریکا در سازمان ملل به وین و دیدار با مسئولین هسته ای و مذاکراتی و انجام مذاکراتی در مورد برجام نیز گفت: آژانس وظایف مشخصی دارد آنچه در مورد برجام و ایران منتشر شده تماما پای بندی ایران به تعهدات بوده این که نمایندگان امریکا رفت و آمدهایی به آژانس دارند به خودشان مربوط است اما اگر در خصوص تضعیف برجام تلاش می کنند تلاش آنها بی ثمر است آژانس با دقت وظایف خود را دنبال می کند و با توجه به وضعیت برجام و این که این توافق نامه مسئله چند جانبه است و حمایت سایر کشورها از برجام واضح است براین اساس تلاش های نمایندگان امریکا و تماس با مسئولین آژانس نمی تواند تاثیرگذار باشد اما شاید بتوانند در این مسیر سنگ اندازی کنند.
**رایزنی در مورد ایران بین عربستان و عراق بوده است
وی در خصوص درخواستی که معاون وزیر کشور عراق پیرامون میانجی گری بین ایران و عربستان در تمایل ریاض مطرح شده بود و اینکه این مسئله توسط عربستان تکذیب شد و مجددا از سمت مقامات عراقی مورد تاکید قرار گرفت گفت: آنچه در رسانه ها مطرح بود میان ریاض و بغداد در گردش است مسئله ای که به روابط عربستان و عراق برمی گردد و جمهوری اسلامی علاقه مند است که کشورهای پیرامونی خود بتوانند با یکدیگر روابط مستحکم تری داشته باشند آنچه در مورد ایران مطرح شد بین عراق و عربستان بوده و چرایی تایید یا تکذیب آن را باید از مقامات عربستانی و عراقی پرسید.
قاسمی در خصوص نقش مساجد در جهان و توجه به اینکه امروز روز جهانی مسجد است نیز گفت: پایتخت اکثر کشورهای جهان مساجد متعددی دارند. مساجد غالبا کانونی است که باید به آن توجه کرد و همگرایی را در این کانون تقویت نمود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ابراز امیدواری کرد: در آینده مساجد در ایران و خارج از ایران نقش وحدت زا داشته باشند.
وی در خصوص مسئله مواد مخدر و نقش آن در روابط ایران با کشورهای همسایه گفت: طی چند دهه گذشته همواره بحث بین ایران و افغانستان بوده و کمیته های مشخصی بین ایران و افغانستان کار کرده اند البته بخش عمده ای از مسائل قضایی و اجتماعی بوده و دوستان در حوزه غذایی باید پاسخگو باشند آنچه در خصوص مواد مخدر مطرح است در حوزه بین المللی و دو جانبه آن را دنبال می کنیم و امیدواریم دولت جدید بتواند با همکاری قوای مقننه و قضاییه اقدامات مقتضی در این زمینه انجام دهد.
قاسمی در خصوص تشکیل دفاتر وزارت خارجه در دفاتر استانی نیز گفت: وزارت خارجه با توجه به نوع استان و استقبالی که در استان ها وجود دارد با برخی از آنها همکاری بین استانی انجام می دهد.