حمید محمدی رئیس سازمان حج و زیارت در نشست خبری پیرامون مراسم حج امسال به ارائه توضیحاتی کم و کیف حضور زائران ایرانی خانه خدا پرداخت.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حمید محمدی در نشست خبری روز سه شنبه با بیان این مطلب که امسال حج عزتمند توأم با امنیت، احترام و آرامش برگزار شد، اظهارداشت: این توفیق با عنایت حق همراه شد و حجی بود که مورد انتظار مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، دولت و مردم عزیز بود.
وی با اشاره به فضای سنگینی که پیش از برگزاری مراسم حج وجود داشت، گفت: این فضای سنگین هم از سوی برخی مسئولان و هم در برخی شبکههای مجازی وجود داشت و متاسفانه در برخی از شبکهها نگاه منفی به کلیات مراسم حج شده بود.
۷۵ درصد حجاج توسط هواپیماهای جمهوری اسلامی عازم مکه شدند
محمدی افزود: البته مشکلات دیگری هم داشتیم، اینکه روابطمان با عربستان به حداقل رسیده بود و ما پس از توافق با همتایان عربستانی ۴ ماه از مسائل اجرایی فاصله داشتیم، لذا بسیاری از زیرساختها را از دست داده بودیم و نیاز به تلاش مضاعف بود.
وی با اشاره به برخی از این مشکلات گفت: به عنوان مثال در عربستان همه هتلها به اجاره رفته بود، این در حالی است که در حج امسال با افزایش ۲۰ درصدی زائران همه کشورها و افزایش ۳۵ درصدی زائران خودمان روبرو بودیم.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: ما در روزهایی که نیاز به پرواز داشتیم، بسیاری از شرکتهای هواپیمایی پرواز خود را کنسل کرده بودند، به طوری که حتی دو شرکت عربستانی که ما با آنها قرارداد داشتیم نیز پروازشان را کنسل کردند.
وی ادامه داد: با تلاشهای صورت گرفته پرواز حجاج را با ظرفیتهایی موجود در کشور انجام دادیم، به طوری که ۷۵ درصد حجاج توسط هواپیماهای جمهوری اسلامی عازم مکه شدند.
تمامی برنامهها و مراسم مانیتور و رصد میشد
محمدی با بیان اینکه یک ساختار منسجم برای ایام تشریق دیدیم، گفت: در این ایام دومیلیون و ۴۰۰ هزار نفر در یک نقطه جمع میشوند که اداره این جمعیت پیچیدگیهای بسیاری دارد، اما با پیگیریها و مدیریت صورت گرفته به خوبی این ایام را سپری کردیم.
وی با اشاره به هماهنگی و همدلی بین بعثه مقام معظم رهبری، سازمان حج و زیارت و مراکز پزشکی و دیگر نهادها گفت: هماهنگی میان نهادهای مختلف عامل اصلی برنامه ریزی بسیار منسجم و دقیق ما بود.
محمدی ادامه داد: برنامه زمانبندی برای عزیمت به جمرات و هماهنگی مسئولان حج عربستان برگزار شد و خوشبختانه در این زمینه مشکلی نداشتیم.
وی تاکید کرد: همه برنامهها و فعالیتهای حجاج مانیتور و رصد میشد.
محمدی به مچبند راهنمای زائر اشاره کرد و گفت: پیش از حج امسال حرفها و نقلهای بسیاری درباره مچبندها مطرح شده بود، اما این مچبند اثر روانی بسیار خوبی برای حجاج داشت و از این طریق تعداد راهنماها عملا چندبرابر شد.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به بحث امنیت غذایی که امسال مانند سالهای پیش اهمیت ویژهای داشت، گفت: سه آشپزخانه مرکزی غذای ۸۶ هزار زائر را آماده و در ۹۳ هتل توزیع میکردند و امنیت غذا از لحظه ورود اقلام غذایی تا توزیع کنترل میشد.
۱۵ هزار زائر اهل سنت داشتیم
وی با اشاره به بحث بیمه تکمیلی نیز گفت: ما در این زمینه نیز ورود مناسبی داشتیم و بیمه برای فوتیهای حاصل از حادثه طراحی شده بود که الحمدلله اتفاق خاصی در حج امسال نیفتاد.
محمدی ادامه داد: ما امسال ۱۵ هزار زائر اهل سنت نیز داشتیم، لذا ساز و کار ویژهای به ویژه در منا برای آنها دیدیم.
وی افزود: همه نیروهای ما برای این افراد در منا مستقر شدند و این ۱۵ هزار زائر با سرویسهای مناسب به عرفات منتقل شدند.
۷۰ درصد زائران بالای ۵۰ سال بودند
محمدی در ادامه گفت: امسال برای حضور پزشک در منا و عرفات مجوزهای لازم را داشتیم، ضمن اینکه بحث آموزش و توجیه حجاج نسبت به گرمازدگی هم در ایران و هم در موسم حج توسط سازمان پزشکی به خوبی صورت گرفت.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به میانگین سنی زائران گفت: در مراسم امسال ۸۱ هزار زائر داشتیم و بقیه افراد جزو عوامل اجرایی بودند، در میان زائران تقریبا ۵۰ درصد مرد و ۵۰ درصد زن حضور داشتند.
وی ادامه داد: به لحاظ سنی زائران زیر ۳۰ سال ۱. ۳ درصد، بین ۳۰ تا ۵۰ سال ۲۸ درصد و از ۵۰ تا ۱۰۰ سال ۷۰ درصد حضور داشتند.
محمدی تاکید کرد: افراد بالای ۵۰ سال به دلیل سختیهای حج به ویژه در ایام تشریق با مشکلاتی همراه بودند که حمایتهای لازم از آنها صورت گرفت.
وی افزود: بازگشت حجاج ایرانی از ۱۴ شهریور آغاز شده که تاکنون ۶۵ هزار نفر به ایران بازگشته اند. آخرین زائران ما نهایتا تا ۴ مهر به تهران بازمی گردند و در حال حاضر ۲۱ هزار زائر در سرزمین وحی هستند که ۱۳ هزار نفر در مدینه و ۸ هزار نفر در مکه هستند.