معاون تحقیقات وزیر بهداشت گفت: مصرف تریاک احتمال ابتلا به سرطان مری را ۴۷ درصد و سکته مغزی را ۴۱ درصد افزایش میدهد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، رضا ملکزاده، معاون وزیر بهداشت در مورد سرطانزایی تریاک اظهارداشت: استفاده از مواد مخدر در حال حاضر، یک مشکل بهداشتی عمده در بسیاری از نقاط جهان است. به طوری که بیش از ۳۲ میلیون نفر از ترکیبات مواد مخدر استفاده میکنند.
ملک زاده افزود: تولید جهانی تریاک از دهه ۱۹۳۰ به بالاترین سطح خود در ۲۰۱۴ رسید که عمدتا به علت افزایش کشت خشخاش در افغانستان بوده است و این درحالیاست که دستیابی به مطالعاتی با دادههای معتبر درباره «مصرف طولانی مدت مواد مخدر» چالش برانگیز است.
وی تصریح کرد: فقدان مطالعات دقیق درباره «مصرف طولانی مدت» ترکیبات مواد مخدر، منجر به کمبود مطالعات اپیدمیولوژیک آینده نگر میشود؛ مطالعاتی که میتوانند تاثیرات مصرف درازمدت این ترکیبات را بر بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطان ارزیابی کنند و این در حالیست که اغلب مطالعات منتشر شده اخیر در این زمینه، مطالعات موردی گذشته نگر بوده است.
معاون تحقیقات وزیر بهداشت، مطالعه بزرگ کوهورت در شمال شرق ایران (گلستان) که بیشترین شیوع سرطان مری در جهان را داراست، تنها مطالعهای دانست که اطلاعات دقیق و معتبری درباره تعداد زیادی از افرادی که ترکیبات مواد مخدر را در «طولانی مدت» مصرف کرده اند، ارائه میدهد.
وی گفت: مصرف تریاک در شمال شرق ایران، عمدتا با اهداف تفریحی، مشابه مصرف الکل در کشورهای غربی صورت میگیرد و امکان ارائه اطلاعات معتبر از جمعیت عمومی و نه جمعیتی خاص را فراهم میآورد.
ملک زاده، با اشاره به نتایج حاصل از سالها بررسی و پیگیری ۵۰ هزار و ۴۵ فرد شرکت کننده در مطالعه بزرگ کوهورت گلستان، گفت: بر پایه نتایج این مطالعه که با توجه به شاخصهای جنس، سن، مصرف دخانیات، مصرف الکل، سطح سواد، میزان درآمد و. به دست آمده است، ۱۷ درصد شرکت کنندگان شامل ۸ هزار و ۴۸۷ نفر، مصرف دائمی تریاک را گزارش کردند
وی افزود: از میان بیش از ۵۰ هزار شرکت کننده تحت مطالعه، ۶ هزار و ۴۶۶ نفر تا کنون فوت کرده اند و نتایج بررسی علل مرگ افراد فوت شده نشان داد: مصرف تریاک با افزایش میزان خطر مرگ و میر ناشی از کلیه علل مرگ در ارتباط است.
به گفته این سرطان شناس برجسته ایرانی، دیگر نتایج بررسی علل مرگ فوت شوندگان در مطالعه بزرگ کوهورت گلستان حاکیست که مصرف ترکیبات مواد مخدر به ویژه تریاک، با افزایش خطر مرگ بر اثر بیماری ایسکمیک قلبی، به میزان ۹۲ درصد، بیماریهای ریوی ۵۹ درصد، سرطان مری ۴۷ درصد، سرطان معده ۴۴ درصد، سکته مغزی ۴۱ درصد و سایر سرطانها شامل مثانه، حنجره، لوزالمعده در ارتباط است و این یافتهها به شدت این ارتباط را تایید میکنند.
فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد در ادامه به این یافته مهم مطالعه کوهورت گلستان اشاره کرد که ارتباط مصرف تریاک با مرگ و میر، بسیار قویتر از ارتباط مصرف سیگار با مرگ و میر است و این ارتباط در مطالعه کوهورت گلستان، از نظر آماری معنی دار بوده است.
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، با یادآوری ۳۳ هزار مرگ ناشی از مصرف بیش از حد مواد مخدر در «کوتاه مدت»، طی سال ۲۰۱۵ در ایالات متحده آمریکا گفت: این درحالیست که میزان مرگ و میر واقعی ناشی از مصرف «طولانی مدت» مواد مخدر میتواند بطور قابل توجهی بیشتر از این آمار باشد، زیرا علاوه بر «مصرف بیش از حد»، «مصرف طولانی مدت مواد مخدر» نیز موجب ایجاد سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریهای مزمن خواهد شد.
ملک نتایج حاصل از مطالعه بزرگ کوهورت گلستان که دارای شرکت کنندگان بسیار (بیش از ۵۰ هزار نفر) بوده است را با یافتههای تعداد زیادی از مطالعات مورد – شاهدی، همسو دانست و گفت: این نتایج نشان میدهد که بار مرگ ناشی از مصرف «طولانی مدت» مواد مخدر ممکن است بالاتر از برآوردهای فعلی باشد.
گفتنی است؛ مدال افتخار آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به پاس سالها تلاش موثر و ارائه دستاورد مطالعاتی مهم در زمینه سرطان، به پروفسور رضا ملک زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اعطا شد.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، آژانس تخصصی سازمان بهداشت جهانی و مقر آن در فرانسه است که فعالیت خود را از سال ۱۹۶۵ با ماموریت تحقیقات گسترده درباره سرطان و نیز ترویج همکاریهای بین المللی در این زمینه آغاز کرد.
مدال افتخار آژانس تحقیقات سرطان به دانشمندانی اعطا میشود که تحقیقات آنها سهم قابل توجهی در درک جهانی از اپیدمیولوژی سرطان، شناسایی عوامل ایجاد آن، پیشگیری و کمک به کاهش بار این بیماری فزاینده داشته باشد.