۲۰۰ کتاب توسط شورای تحول علوم انسانی در مرحله تالیف و انتشار قرار دارد/ ۱۶ رشته در اولویت شوراست
وی ادامه داد: برخی از فعالیتها را شورای اسلامی سازی دانشگاهها انجام داد و سال ۸۸ شورای انقلاب فرهنگی طی مصوبهای شورای تحول و ارتقای علوم انسانی را تشکیل داد که ترکیب آن ۲۳ نفر که شامل اعضای حقوقی و حقیقی هستند.
رئیس شورای تحول علوم انسانی اضافه کرد: در این شورا روسای دانشگاههای تهران و علامه به عنوان دو دانشگاه مهم علوم انسانی عضو هستند که از سال ۸۸ فعالیت خود را آغاز کردند تاکنون در هشت سال اخیر ۱۴۶ جلسه توسط این شورا برگزار شده و فلسفه کار این شورا این است که علوم انسانی را در دانشگاههای خودمان آگاهانه انتخاب کنیم و این گونه نباشد که هر کتابی ترجمه شود و براساس آن کتابی در داخل کشور تالیف شود و در دانشگاهها اساتید تدریس کنند علت آن هم این است که علوم انسانی متکی بر مبانی فلسفی و ارزشی است و پذیرفتن هر نحوهای از علوم انسانی به معنای پذیرفتن مبانی پشت سر آن است که این مبانی در هر شاخه از علوم انسانی تاثیر میگذارد و متجری میشود بنابراین باید تلاش کرد علوم انسانی بر پایه معارف معنوی، مذهبی و دینی در کشور ایجاد شود.
حدادعادل خاطرنشان کرد: شورای تحول علوم انسانی بر این اساس چهار وجهه نظر را اساس کار خود قرار داده که یکی اسلامی کردن علوم انسانی، بومی سازی، کارآمدی و روزآمدی این علم است که این چهار هدف در نظر گرفته شده و در چهار حوزه سعی شده فعالیت خود را انجام دهد که یکی برنامه آموزشی و درسی، ارتباط با استادان، مسائل مربوط به دانشجویان، پایان نامهها و مجلات پژوهشی است.
وی یادآور شد: شورا موضوع تحول را در هر یک از رشتههای علوم انسانی به استادان همان رشتهها واگذار کرده و این گونه نیست که شورا تصمیم گیر باشد، اما برخی از رشتهها به عنوان اولویت در نظر گرفته شده و در حال حاضر ۱۶ رشته در کانون توجه است.
حدادعادل در خصوص رشتههای مورد توجه شورای تحول علوم انسانی گفت: علوم تربیتی، فرهنگ، ارتباطات و رسانه، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، روان شناسی، مشاوره، مدیریت، علوم تاریخی، علوم اقتصادی، هنر، معماری و شهرسازی، فلسفه، فلسفه دین، مطالعات زنان و خانواده، زبانها و ادبیات خارجی در دستور کار قرار گرفته است. این ۱۶ رشته اولویت دارند و در هر یک از اینها تعدادی بین ۷ تا ۱۵ نفر از اساتید دانشگاههای تهران و شهرستانها دعوت به کار شدند و بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ استاد در این ۱۶ کارگروه در سالهای گذشته با شورای تحول علوم انسانی همکاری داشتند.
وی ادامه داد: نتیجه تلاش ۱۶ کارگروه در شورای تحول علوم انسانی این بوده که تاکنون ۶۵ برنامه درسی دانشگاهی را پس از بررسیهای مفصل به تصویب رساندیم و کارگروههای فرعی نیز در داخل رشتهها ایجاد شده است. همچنین کار تالیف کتاب را نیز داریم که ۲۰۰ کتاب برای تالیف به استادان سفارش داده شده و در حال حاضر نیز ۱۰ عنوان کتاب چاپ و تعدادی هم در مرحله تالیف و انتشار قرار دارند.
رئیس شورای تحول علوم انسانی اظهار داشت: بنای ما این نیست که با هر بخشی و با همه آنچه که علوم انسانی غربی است مخالفت کنیم بلکه بنای ما این است که علوم انسانی غربی را بدون گفتگو و سنجش نپذیریم. اسلامی سازی علوم انسانی در همه رشتههای علوم انسانی یک معنا ندارد بلکه در رشتهها معیارها متفاوت است و بستگی به نوع رشتهها دارد.
حدادعادل در ادامه گفت: شورای تحول علوم انسانی شامل یک دبیرخانه و پنج معاونت است که در این بخش ها فعالیت می کند تحول در علوم انسانی یک امر مستمر است و مانند یک برنامه درسی نیاز به تجدیدنظر هم دارد که در دو سال آینده در دانشگاه ها آثار آن آشکار خواهد شد.
وی در خصوص مخالفت برخی از اساتید دانشگاه ها با سرفصل های درسی که توسط شورای تحول علوم انسانی ارائه می شود، گفت: این مخالفت ها منشا مکتبی و فکری دارد عده ای هستند که تغییر در کتاب های علوم انسانی را ناروا می شمارند اما ما چنین اعتقادی نداریم و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز چنین مخالفت هایی را تایید نمی کند. پاسخ ما به این افراد این است که انقلاب اسلامی در این چند ساله تحولی در علوم سیاسی دنیا ایجاد کرده که بیش از هزاران پایان نامه در دنیا براساس افکار سیاسی امام به سرانجام رسیده است و این مسائل جایی برای اعتراض ندارد.
رئیس شورای تحول علوم انسانی در خصوص تدریس دستاوردهای شورای تحول علوم انسانی در دانشگاه ها گفت: تعداد کتاب هایی که از چاپ درآمده است تاکنون 10 کتاب است که در دانشگاه ها تدریس می شود ممکن است هنوز کامل فراگیر نشده باشد اما خیلی از دانشگاه ها این کتاب ها را تدریس می کند.
وی در خصوص نحوه انتخاب اساتید در شورای تحول علوم انسانی گفت: شرط انتخاب این اساتید اعتقاد در تحول علوم انسانی است از کسانی که تاکنون دعوت شده این اساتید به تحول در علوم انسانی اعتقاد داشتند و در رشته خودشان نیز صاحب نظر و باتجربه هستند و عموما دانشیار و صاحب تالیف کتابند تک تک اعضای این 16 کارگروه با رای شورا انتخاب می شوند.
حدادعادل در خصوص ارائه سرفصل های درسی که مصوبه این شوراست گفت: اگر برنامه تصوب شود به وزارت علوم ارائه می کنیم و وزارت علوم آن را به دانشگاه ها ابلاغ می کند در حال حاضر 200 کارگروه در رشته های مختلف فعالند. بیشتر فعالیت های شورا در هشت سال گذشته تصویب برنامه های درسی بوده و در بخش های دیگر کار ما خوش پیش نرفته است اما سعی کردیم با انجمن های علمی دانشجویی و دانشجویانی که علاقه مندند پایان نامه آنها در حوزه تحول علوم انسانی است همکاری کنیم. همچنین از ظرفیت دانشجویان دکتری برای کتاب های جدید نیز استفاده می شود.
رئیس شورای تحول علوم انسانی در خصوص مخالفت بعضی از اساتید با سرفصل های این شورا گفت: ما آماده گفتگو با این اساتید هستیم هر استادی نقدی دارد باب گفتگو را نبسته ایم.
وی در خصوص ترجمه ای بودن برخی از آثار در شورای تحول علوم انسانی گفت: تعداد اساتید دانشگاه ها که به تالیف روی می آورند اندک هستند و بیشتر به دنبال ترجمه هستند تا تالیف بنابراین نسبت به تالیف و ترجمه در دانشگاه ها منطقی نیست.
حدادعادل اضافه کرد: یکی ازدغدغه های شورای تحول علوم انسانی گسترش بی رویه علوم انسانی در کشور است و نتیجه آن این است که 50 درصد دانشجویان وارد این رشته ها می شوند و فارغ التحصیلان بیکار هستند.
وی خاطرنشان کرد: معاونت آموزشی وزارت علوم عضو شورای تحول علوم انسانی است و هر تصمیمی که این شورا می گیرد سعی میشود آئین نامه ها و قوانین وزارت علوم را رعایت کند. تلاش می کنیم که علوم انسانی قابلیت حل مسائل و مشکلات کشور را داشته باشد و کارآمدی خود را نشان دهد.