گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-زینب امیدی، نشریات دانشجویی در هفته گذشته تیترها و سرمقالههای خود را به مهمترین مسائل روز کشور و حواشی پیش آمده در حوزه های مختلف اختصاص دادند که با هم تعدادی از آنها را می خوانیم.
داستان رشد یک درخت...
شماره 125 «نشریه فتح» دانشگاه امام صادق ویژه نامه خود را به 22 بهمن اختصاص داد و در آستانه 40 سالگی انقلاب اسلامی به موضوعاتی هم چون: تاملی در 40 سالگی انقلاب اسلامی، بررسی آسیب های اجتماعی جامعه ایران در آستانه 40 سالگی، عدالت طلبی و آرمان خواهی در مسیر انقلاب، سیاست پرسش علیه پرسش و عدم پاسخگویی صحیح مسئولین در پیشگاه مردم و هم چنین معرفی کتاب "چهل تدبیر" نوشته محمدعلی الفت پور که موضوع آن مربوط به بررسی مقاطع بحرانی تاریخ جمهوری اسلامی ایران می شود اختصاص داده است.
نخستین مطلب صفحه یک این نشریه با تیتر "داستان رشد یک درخت" به مسئله انقلاب اسلامی اختصاص یافته است. این سرمقاله مروری کوتاه و گذرا به تنگناهای تاریخی انقلاب دارد و پس از مرور مواجهه با تفکرات مارکسیستی و گروه های چریکی در دهه 60 و لیبرال های تندرویی که در سایه جریان اصلاحات در دهه 70 وارد هرم قدرت شدند، سر آخر به این نتیجه گیری می رسد که « حال امروز در آستانۀ چهلسالگی انقلاب اسلامی جریانی در حال بدل شدن به اپوزیسیون انقلاب اسلامی است که خود بخشی از بدنه این انقلاب بوده و حالا با قرائت غلط از آرمانها از انقلاب جلوتر زده و کاسه داغتر از آش شده و این انقلاب که به همراه مردم تا امروز در برابر همۀ تهدیدات ایستادگی کرده است را انقلابی نمیداند و مدلی خیالی را در سر میپروراند.
نهال انقلاب اسلامی که روزی با نسیمی ملایم هم تکان میخورد، امروز به درختی تناور بدل گشته که در عمق دلهای مظلومان عالم ریشه دوانده است و در برابر سختترین تندبادها هم تکانی نمیخورد. درخت هرچه بزرگتر میشود، وقت هرس کردن شاخههای بیشتر و بزرگتری از آن جدا میشود. درخت انقلاب اسلامی آنچنان در طول این چهار دهه ریشه دوانده است که اگر روزی با جدا شدن یک برگ از نهال تازهپایش ضربه میدید، امروز سنگینترین ضربهها را تحمل میکند و دم برنمیآورد. اگر روزی دعوای مخالفان بر سر اصل و موجودیت انقلاب اسلامی بود و کسی به امکان تداوم یافتن این انقلاب ایمان نداشت، امروز مرز دعواها بسیار جلوتر رفته و روی آرمانهای انقلاب بحث میشود و این بدین معناست که تعیینکننده زمین نبرد، انقلاب اسلامی پویا و زنده است؛ نه دشمنانی که یا در منطق انقلاب هضم شدند و مجبور به اسلحهکشی شدند و گور خودشان را کندند و یا نهایتاً مجبور شدند با خفت تمام و علیرغم میلشان اصل انقلاب را بپذیرند و به نفوذ در آن بیندیشند.»
چاله های اجتماعی
«فتح» در صفحه دوم خودش تحلیل جالب دیگری از چهل سالگی انقلاب اسلامی ارائه می دهد. در بخشی از این مطلب آمده است: « اگر انقلاب اسلامی را یک انسان 40 ساله فرض کنیم، باید بگوییم که ایشان گاهی حاشیهنشین بوده، برخی مواقع دچار مفاسد اخلاقی شده و در کمال تأسف چندی هم دچار اعتیاد شده است.»
این مطلب خیلی رک و بی پروا در درون مایه خود به اوضاع ناخوشایند انقلاب اسلامی نیز اشاره می کند. «. آری امروز جامعه کشور ما به بیماریهای اجتماعی مهلکی دچار شده که برخی از آنها ریشه در قبل از انقلاب دارند و بسیاری هم حاصل سیاستگذاریهای غلط مسئولین یا سبک زندگی ضدایرانی-غیراسلامی خود ما مردم است. اشتباه نکنید، دانشجویان بسیجی نسل چهارم انقلاب به دنبال سیاه نمایی از اوضاع کشور و آینده انقلاب نیستند امّا مگر میشود از دردها و مشکلات نگفت، مگر میشود از اینکه رهبر انقلاب دهه چهارم را دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری کردهاند امّا بااینحال عدهای از مسئولین با سیاستبازی و بیتدبیریهای پیدرپی، جامعه را به سمتی بردهاند که از شدت تبعیض و بیعدالتی، دیوارهای امالقراء جهان اسلام پرشده است از اعلامیهها فروش کلیه یا صداوسیمای ما که با بهانه ملاحظات اخلاقی و... از آمار بالای تنفروشی دختران خیابانی چیزی نمیگوید. بله امروز حال انقلاب چندان خوش نیست و کسی جز خود مردم و مسئولین نمیتوانند اوضاع را تغییر دهند. البته آسیبهای اجتماعی نیاز به بررسی و تحلیل بیشتری دارد.»
٤٠ سال با انقلاب اسلامی
«ایران 1404» نشریه دانشجویان دانشگاه حقوق دانشگاه تهران در شماره جدید خود حول محور بزرگداشت یوم الله 22 بهمن و پیروزی انقلاب اسلامی دو مطلب را تحت عنوان «دکترین اقدام نامتقارن در نسبت با انقلاب اسلامی ایران» و «٤٠ سال با انقلاب اسلامی » ارائه کرده است. در صفحه دوم این نشریه می خوانیم: « در مرحله اول در روزهاي نخستین حیات این نظام اسلامی نوپا فتنه هاي داخلی توسط منافقین، جدایی طلبان و مسئولین جاسوس و خیانت کاري همچون بنی صدر و جنگ خارجی توسط صدام با پشتیبانی تمام عیار قدرت هاي منطقه اي وفرامنطقه اي این نظام اسلامی را در برگرفت به طوري که دشمنان خارجی و داخلی به این امید بودند تا به زودي نظام اسلامی از پاي درآورند اما باگذشت زمان تحولات طوري دیگر رغم خورد به گونه اي که با هوشیاري هرچه تمام امام خمینی (ره) و نیروهاي انقلابی، انقلاب اسلامی توانست با سربلندي فتنه گران خارجی و داخلی را ناکام کند.
در مرحله بعد دشمنان انقلاب اسلامی باتجربه اي که از 8 سال دفاع مقدس به دست آورده بودند و با علم به این موضوع که انقلاب اسلامی ایران را نمی توانند با جنگ نظامی از پاي درآورند بر روي موضوعات جدیدي ازجمله جنگ اقتصادي، جنگ فرهنگی، ناامنی در سرحدات مرزي و ایجاد فتنه هاي داخلی باهدف فروپاشی این نظام اسلامی از درون متمرکز شدند؛ که این موضوعات را به خوبی می توان در ایجاد فتنه هاي مختلف در حدفاصل سال هاي78،88 و 96 مشاهده نمود. توطئه هایی که حول و قوه الهی و به یمن الطاف و عنایت خداوند، ملت بزرگ و سلحشور ایران اسلامی با سلاح ایمان، وحدت و همدلی تحت رهبري مدبرانه حضرت امام خامنه اي (مد ظله العالی) با ایستادگی و بصیرت و حماسه و پایداري یکی پس از دیگري پشت سرگذاشت.»
در بخش پایانی این مطلب نویسنده 9 مولفه را با توجه به تحولات داخلی و تلاش هاي صورت گرفته در کشور و در سایه رهبري حکیمانه مقام معظم رهبري، با اشاره به گذشت چهار دهه از عمر این انقلاب برای پیشرفت و موفقیت در عرصه داخلی و بین المللی ضروری می داند:
توجه به ارزش هاي نظام اسلامی به ویژه تبعیت از ولی فقیه و توجه به هشدارها و توصیه هاي مقام معظم رهبري
-2 تمهید توان ها و ظرفیت هاي درونی جهت رفع آسیب دشمنان داخلی
-3 پرهیز دولتمردان از حاشیه سازي ها ایجاد چالش ها و اختلافات داخلی
4 - همراهی و مساعدت ملی با مسئولان نظام در قواي سه گانه و سایر نهادها و سازمان ها
-5 تحکیم و تأمین زیرساخت هاي لازم براي مقابله با جنگ نرم دشمنان در عرصه هاي مختلف
6 - توجه به آسیب هاي اجتماعی و برنامه ریزي هدفمند براي مقابله رفع آن ها
-7 پیگیري تحقق اهداف متعالی انقلاب در عرصه هاي تحقق عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد و تبعیض
-8 توجه به برنامه هاي دشمن براي دامن زدن بر اختلافات قومی، مذهبی و سیاسی داخلی
-9 برنامه ریزي هوشمندان براي مقابله و حذف عوامل و گردانندگان داخلی جنگ نرم دشمن
پشت این حجاب برداری صدای زن ایرانی نیست
سیزدهمین شماره «بی تعارف» دانشگاه الزهرا در این شماره بی تعارف به سمت خبری رفته که ماه گذشته حواشی زیادی را درست کرد و حسابی دست مایه سوءاستفاده رسانه های غربی شد. این نشریه در مطلبی تحت عنوان «پشت این حجاب برداری صدای زن ایرانی نیست» به مساله حاشیه دار کشف حجاب عده ای در خیابان انقلاب می پردازد. مساله ای که گاه و بی گاه سر باز می کند؛ روزی به اسم چهارشنبه سفید، روز دیگر به اسم نه به حجاب اجباری و امروز هم به این شکل. نویسنده در این مطلب می گوید: « با انقلاب اسلامی برای اولین بار زنان ایرانی نه به مدد بدن و فیزیک ظاهری که بخاطر ذهنیتی خلاق و حرکت پیشرو خود در مسیر مبارزه بحساب آمدند. آن وقت این جماعت کند ذهن که منتظر دستورات آن طرف آب هستند و شی وارگی زنان را تبلیغ می کنند، می خواهند زنان را دوباره از زندگی اجتماعی و مشارکت های سیاسی حذفی نمایند. در عمل می خواهند از زنان عروسک های ضعیفی بسازند که دائما نگران ازارهای جنسی باشند و ... خوب معلوم است که نهایتا اینها می خواهند زن ایرانی از تمام پروژه های واقعی و از تاثیرگذاری بر حیات اجتماعی حذف گردد و مانند زن غربی، به عنصری غیر مهم تبدیل گردد که صرفا بخاطر اندام زنانه اش وسیله تفریح و استیلای مذکر گردد...»
رد پای تفکر دولت مرد قاجاری ، از نفت تا اورانیوم
در بخش تحلیل های نشریه بی تعارف خواندن این تحلیل خالی از لطف نیست. گذرگاه های تاریخی ایران و فلش بکی به عهد قاجار و صادرات فرزندان و اشراف به دیار غرب برای تحصیل و پس از آن واردات همان افراد تحت عنوان منورالفکر، پیش درآمدی برای پرداختن به چگونگی تزریق حس عقب ماندگی و شروع پیش رفت به سبک غرب است که همگی در این مطلب آمده است. در بخشی از این تحلیل می خوانیم: « ۱۵۰ سال بعد جلال آل احمد در کتاب "در خدمت و خیانت روشنفکران" مینویسد: « روشنفکر در هر کجای دنیا که باشد، توجهش فقط به متروپل است و چون ماهی ای است که فقط به در آب متروپل میتواند شنا کند.
تفکر دولتمرد قاجاری در رزم آرا نیز حلول کرده بود، آنجا که برای نشان دادن سرسپردگی خود به انگلیس، دست به تحقیر هویت ایرانی زد و گفت ملتی که لیاقت لولهنگسازی ندارد، چگونه میتواند صنعت نفت را اداره کند! رزم آرا حتی گفت ملی شدن نفت، بزرگترین خیانت به ایران است! تفکر دولتمرد قاجاری حتی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ادامه یافته و هرگاه مردم این سرزمین خواستهاند روی پای خود بایستند و بدون کمک دیگران راه پیشرفت را طی کنند، روشنفکر نماها قلم به دست گرفته و نوشتند که ما توانایی این کار را نداریم و یا اصلا ما را با این موضوعات چه کارا پیشرفت در فناوری هستهای نیز از مسائلی است که تفکر روشنفکری ، آن را تقبیح کرده و ضرورت آن را منکر شده است. به عقیده آنان فناوری هسته ای همان ماده بدبویی است که به کار نمی آیدو اصلا مملکتی که نفت دارد، اورانیوم می خواهد چه کار؟ شاید اگر جلال این روزها زنده بود شبیه جملاتی که درباره نفت و خیانت روشنفکر نماها نوشته بود، درباره اورانیوم و صنعت هسته ای ایران می نوشت.
انقلابی متفاوت
«پیام سوره» دانشگاه شهید چمران اهواز در این شماره خود در مطلبی تحت عنوان «انقلابی متفاوت» به بررسی وجه تمایزات انقلاب ایران با سایر انقلاب های دنیا پرداخته است. وجه تمایزی که ثابت می می کند دلایل و نظریاتی وجود دارد که روند رو به افول انقلاب های قبل از انقلاب اسلامی و انحرافشان امری همیشگی در هر انقلابی نیست. شاید خیلی دیده باشیم که جنبش ها و حرکت های عده ای هیچ پشتوانه فکری و منطقی ندارد و صرفا حرکتی رو به رهایی و دست و پا زدن برای گذر از وضع موجود است اما انقلابی مثل انقلاب اسلامی ایران به واسطه پشتوانه فکری شبیه هیچ یک از آنها نیست.
در بخشی از این مطلب آمده: «رهبر معظم انقلاب در سخنرانی ای فرمودند: «یک عده ای اول انقلاب، جزو کسانی بودند که پر شور با انقلاب همراه بودند، اما از روی احساس ! از روی عمق فهم دینی نبود ... نتیجه این شد که با نشست و برخاست با عده ای که با انقلاب زاویه داشتند، اینها هم با انقلاب زاویه دار شدند...» اینطور برای ما تصویر میشود که اگر با علم و فهم دقیق دست به عملی و انقلابی نزنیم انحراف از مسیر اولیه بعید نخواهد بود. حتی اگر آن مسیر ، مسیر اسلام باشد که اکمل و احسن مسیر هاست و انحراف در آن ممکن نیست...»
زندگی نامه رضا ملک خان تلویزیون!
کنایه و سوژه نشریه دانشجویی «نبض» دانشگاه صدا و سیما در این شماره به رضا رشیدپور پرداخته
است، که پس از حضور در برنامه هفت و اختتامیه مراسم جشنواره فجر سوژه فضای مجازی شده بود.
در بخشی از این متن طنز می خوانید: «وی را با شعار رضا خان خوش آمدی به تلویزیون برگرداندند.
وی اینک به دردانه تلویزیون تبدیل شده و تمامی برنامه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، ورزشی، هنری، سینما، آب خاک، هوا، زلزله، سانچی، هفت، هشت و نُه را با دریافت مبالغ ناچیزی اجرا می کند و روی عادل خان فرودسی پور را در این زمینه سفید کرده...»