معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: ممکن است تغذیه نامناسب در محیط کار به بیماری، ناتوانی، معلولیت و در نهایت به مرگ منجر شود، افزایش تحرک بدنی در کنترل وزن بدن تأثیر بسیاری دارد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به ضرورت توجه به تغذیه در کارکنان، گفت: اگر در محیط کار، تغذیه کارکنان مناسب نباشد پاسخگویی آنان به ارباب رجوع کم میشود. تغذیه ریشه اصلی بسیاری از بیماریها است. به عبارت دیگر با تغذیه سالم از بسیاری از بیماریها جلوگیری میشود.
وی افزود: دیابت، سرطانها و ... با تغذیه سالم پیشگیری میشود. همچنین با تغذیه نامناسب بیماریها به سراغ افراد میآید. اگر سندرم X. و بیماری متابولیک را در نظر بگیریم چاقی، کمتحرکی و ... به وجود میآید. تعداد مرگومیر در حال افزایش است و باید به این زنگ هشدار توجه کنیم. ۱۹ عامل مرگ در دنیا وجود دارد که از فشار خون گرفته تا استعمال دخانیات و ... شامل آن میشود که ۱۰ عامل آن مربوط به تغذیه است.
رئیسی افزود: در سال ۸۰، ۵۷ درصد از بیماریها غیرواگیر بود و در سال ۹۰ نیز ۷۶ درصد بیماریها نیز شامل این مورد قرار گرفته بود اگر زمانی بیماریهای واگیر بسیاری از افراد را از بین میبرد، ولی امروزه بیماریهای غیرواگیر عامل بیشترین مرگومیرها شده است. بالا رفتن سواد سلامت و ارتقای بهداشت، بیماریهای غیرواگیر به ۱۴.۵ درصد رسیده است. همچنین ۳۰ تا ۴۰ درصد از سرطانها توسط تغذیه پیشگیری میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مهمترین ریزفاکتور در ۱۰ خطر اول در ایران الگوی غذای نامناسب است، ۵۸ درصد مردم کشور ما اضافه وزن دارند که ۶۲ درصد از خانمها و ۵۷ درصد آقایان جزو این دسته هستند. چاقیهای شکمی بیشتر در آقایان مشاهده میشود که عامل اصلی بیماریهای قلبی و عروقی است.
وی اظهار داشت: توصیه سازمان جهانی بهداشت برای افراد عادی مصرف ۵ گرم نمک در روز است، ولی در کشور ما ۹.۱ گرم نمک روزانه مصرف میشود، یعنی ۲ برابر توصیه سازمان جهانی بهداشت نمک مصرف میکنیم و این مورد باعث ایجاد بیماری فشار خون است.
رئیسی افزود: کمتر مصرف کردن نمک بیماری فشار خون را بهبود میبخشد همچنین قند خون در افراد بالای ۲۵ سال ۹.۵ درصد است و کلسترول بالا ۴۸ درصد مشاهده میشود به عبارت دیگر از هر دو نفر از آقایان یک نفر چربی خون دارد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۵۷.۷ درصد افراد در تهران کلسترول دارند و ۲۷ درصد افراد ۲۵ سال به بالا با بیماری فشار خون دست و پنجه نرم میکنند، یعنی از هر ۴ نفر یک نفر دارای فشار خون و در افراد بالای ۵۰ سال از هر ۲ نفر یک نفر از آقایان به فشار خون مبتلا است.
وی اظهار داشت: تمامی عوارضی که مربوط به ریزمغذیها است در صورتی که تغذیه مناسب وجود نداشته باشد خود را بروز میدهد. تعداد روزهای غیبت از کار به دلیل بیماری در کارکنان چاق دو برابر کارکنان معمولی است.
رئیسی گفت: تغذیه نامناسب در محیط کار ممکن است به بیماری، ناتوانی، معلولیت و در نهایت به مرگ منجر شود. برای کارکنان مهم است مصرف سبزی و میوه افزایش یابد، مصرف روغن به ویژه روغنهای اشباع شده کم شود و افزایش تحرک بدنی و کنترل وزن بدن وجود داشته باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: پیامدهای اقتصادی تغذیه نامناسب ۲۷ درصد کاهش در روزهای غیبت از کار، ۲۶ درصد کاهش در هزینههای مراقبتی، ۳۲ درصد کاهش در هزینههای ناتوانی و معلولیتهای ناشی از بیماریها است. بر اساس مطالعه دو ساله بر روی ۴۰ هزار کارگر در آمریکا مشخص شده است برنامههای بهبود شیوه زندگی بسیاری از هزینهها در محیط کار را پایین آورده است.
وی افزود: بهتر است افراد زیر ۵۰ سال کمتر از ۵ گرم نمک مصرف کنند. همچنین افراد بالای ۵۰ سال نباید بیش از ۳ گرم نمک استفاده کنند. مصرف نان سفید در برنامه غذایی مضر است و هر چه نان تیرهتر (سبوسدار باشد) مناسبتر است و باید از آن استفاده شود.
رئیسی در پایان گفت: در اسفند ۹۴ دستگاههای اجرایی مکلف به تدوین برنامه عملیاتی بهبود وضعیت سلامت خود بر اساس پایه خدمات سلامت کارکنان دولت شدند تا به اجرا در آید.