مدیر کل فرهنگی وزارت علوم گفت:باید از فعالیتهای آموزشی که رسالت اصلی انجمنهای علمی دانشجویی نسل اول بوده به فعالیتهای گفتمان ساز و کارآفرین تغییر جهت داد. باید به سمت تعمیق و گسترش فرهنگ فضایل دینی برویم.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدهادی عسکری، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، در یازدهمین نشست سراسری انجمنهای علمی دانشجویی سراسر کشور گفت: «آیین نامه تاسیس و فعالیت انجمنهای علمی دانشجویی درسال ۱۳۷۸ توسط وزارت فرهنگ و آموزش عالی آن زمان به دانشگاهها ابلاغ شد، و پس از آن شاهد استقبال دانشجویان برای فعالیت در انجمنهای علمی دانشجویی بودیم. این انجمنها در کنار کانونهای فرهنگی، نشریات دانشجویی و تشکلهای اسلامی دانشگاهیان توانستند فضای دانشگاهها را به سوی اعتلای عقلانیت و خردورزی پیش ببرند و منشا خدمات ارزنده، شور و نشاط علمی و اجتماعی در دانشگاهها بودیم. واقعیت این است که انجمنهای علمی در کنار توجه به کار علمی، فضایی برای گفتگو و کنش همدلانه و همفکری پویا حول محور اعتلای ایران فراهم آورده اند و این برکت خیلی ارزشمندی است.
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی گفت: به گواهی تاریخ، جوانان همیشه قدرت سازنده و موتور محرک بزرگترین تحولات در حوزه پیشرفت بشر بوده و رفاه را برای بشر ارمغان آورده اند.
وی در ادامه افزود: امروز که هم خانوادهها و هم جوانان نسبت به آینده دغدغهمند بوده و کشور با مجموعه ای از مشکلات مواجه است، مسئولیت نسل جوان و فعالان دانشجویی سنگینتر است.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی افزود: به دلیل فعالیت در انجمن علمی و سایر فعالیتهای قانونی که در دانشگاه دارید، واجد یک سرمایه اجتماعی گرانسنگ شده اید، قبل از اینکه که مسئولان بخواهند این سرمایه را به شما یادآور شوند، شما خودتان باید به این سرمایه اذعان داشته باشید و آن را تکریم و پاسداری کنید، و با جهت دهی مطلوب و هدفمند آن، اقدام به حل مشکلات خود و جامعه کنید.
عسکری گفت: امروز بعد از گذشت نزدیک به دو دهه از فعالیت، انجمنهای علمی دانشجویی به مرحله جوانی رسیده اند. نظام آموزش عالی تا حدودی توانسته در تربیت دانش آموختهی مجهز به دانش موفق باشد؛ اما متاسفانه در بهره برداری از دانش و تبدیل آن به فناوری، فاقد پتاسیل لازم است و دانش آموختگان نظام آموزش عالی نیز فاقد ظرفیت توامان بکارگیری دانش و مهارت هستند، که این مقوله توسعه کشور را با چالش مواجه کرده است. این موارد به ما نشان میدهند که ناگزیر به بازنگری بوده و باید به سراغ نسل دوم انجمنهای علمی برویم. نسل دوم محصول دو دهه تلاش بی وقفه دانشجویان و کنش گران در انجمنهای علمی دانشجویی کشور است.
عسکری در تعریف و تبیین نسل دوم انجمنهای علمی دانشجویی گفت: در نسل دوم انجمنهای علمی دانشجویی ما شاهد مشارکت بیشتر دانشجویان تحصیلات تکمیلی خواهیم بود. در نسل دوم باید مدل شایستگی برای اعضای انجمنهای علمی دانشجویی تدوین شود و ساختارهای موجود در جهت کارآمدی و کارآفرینی بازنگری شود. استادان دانشگاه باید مشارکت بیشتری در انجمنهای علمی دانشجویی داشته باشد. نسل دوم انجمنهای علمی باید همکاری موثری با محیط پیرامونی دانشگاه داشته باشند و این هم افزاییها به کمک ساختارهایی، چون اتحادیهها بیشتر شوند.
وی در ادامه اظهار داشت: باید از فعالیتهای آموزشی که رسالت اصلی انجمنهای علمی دانشجویی نسل اول بوده به فعالیتهای گفتمان ساز و کارآفرین تغییر جهت داد. باید به سمت تعمیق و گسترش فرهنگ فضایل دینی برویم، توجه به معنویت و اخلاق را در نسل دوم انجمنها نهادینه کنیم. دانشگاه و انجمن علمی نسل دوم نمیتواند نسبت به مشکلاتی که در جامعه و دانشگاه وجود دارد، بی تفاوت باشد. مشکلاتی، چون ریزگردها، آلودگی ها، بحران آب، خشک شدن تالابها باید در مطمع نظر انجمنهای علمی نسل دوم قرار گیرد. ما در ستاد فرهنگی وزارت علوم به دنبال آن هستیم که انجمنهای علمی نسل دوم را به دانشگاهها معرفی کنیم و دانشگاهها باید به توانمندی انجمنهای نسل دوم اعتماد کنند و در کسب و کارهای علمی خودشان انجمنهای علمی نسل دو را شریک بدانند.
در شرایط فعلی که رئیس جمهور آمریکا، به عنوان رئیس یک دولت، تمام قوانین و نظامهای حقوقی دنیا را نقض میکند و نسبت به مصوبات بزرگترین نظام مناسبات بین المللی که سازمان ملل متحد و شورای امنیت است، دهن کجی کرده و بر مبنای مصالح شخصی و خوی زشت استکباری از یک قرارداد و معاهده بین المللی خارج میشود؛ و به گمان خود کشور ما را مورد تهدید قرار میدهد. در حالی که این رفتار تنها نشانی از اوج بی خردی آنها را میرساند، چرا که حتی به مناسبات بین المللی که سالها شعار آن را سرمی دادند، پایبند نیستند. شما دانشجویان که آراسته به دانش، اخلاق و معنویت هستید باید کمک کرده تا بخشی از این عملکردها در سطح کشور اصلاح شود. شما جوانان دغدغهمند و فعال با در اختیار داشتن بنیه علمی، پتانسیل جوانی و روحیه مشارکت و کار گروهی هرآنچه که لازمه این کار است را در اختیار دارید.
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی در پایان افزود: معرفی انجمنهای علمی دانشجویی نسل دوم سیاست محوری اداره کل فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم است، و همه برنامهها از جمله جشنواره ملی حرکت و یا نشست دبیران و اتحادیهها باید در راستای تحقق چنین ماموریتی باشد. ما نیز برنامههایی ازجمله جشنواره حرکت، نشست دبیران انجمنهای علمی را در جهت تقویت این سیاست هدایت میکنیم، مشکلات را بررسی کرده و افق پیش روی این نسل از انجمنها را ترسیم خواهیم کرد. بر این اساس اصلاح آیین نامهها در دستور کار قرار گرفته، مشارکت بیشتر اساتید لحاظ شده، فرصتها و ظرفیتهای موجود در دانشگاهها را احصا کرده و در خدمت انجمنهای علمی نسل دوم قرار خواهیم داد. این مهم زمانی تجلی پیدا میکند که شما به عنوان کنش گران اصلی این بازی علاقهمند بوده و با مشارکت فعال خودتان ما را همراهی کنید.