دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان سومین دانشگاه کشور از نظر قدمت پس از دانشگاههای تهران و تبریز در حال حاضر شصت و هفتمین سال فعالیتش را سپری میکند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کیانش رضایی؛ داوطلبان کنکوری که اکنون در فکر انتخاب شهر و رشته برای تحصیل در مقطعی جدیدتر از زندگی خود هستند، نباید و نمیتوانند خود را از تحصیل در شهرهای دیگر محروم کنند؛ اما حتما برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی زندگی در شهری جدید، باید دقت بیشتری در انتخاب داشته باشند. دانش آموزان دیروز و دانشجویان فردا برای کاهش این آسیبها، نیازمند شناختی ولو اجمالی از دانشگاههای شهرهای مختلف کشورمان هستند.
خبرگزاری دانشجو در سلسله گزارشهای کدام شهر، کدام دانشگاه بدنبال معرفی دانشگاههای مهم و برجسته کشورمان است.
با تبدیل آموزشگاه عالی بهداری در سال ۱۳۲۸ به دانشکده پزشکی، نخستین گام در راه تاسیس سومین دانشگاه ایران در شهر مقدس مشهد برداشته شد. در سال ۱۳۳۴ با صدور مجوز دیگری دانشکده ادبیات با پنج رشته جداگانه تاسیس شد.
با گسترش آموزش عالی در کشور به ترتیب دانشکده معقول و منقول (که بعدأ به الهیات تغییر نام یافت) دانشکده علوم، دانشکده دندانپزشکی، دوره شبانه، دانشکده علوم دارویی و تغذیه، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشکده مهندسی، مؤسسه بینایی سنجی، دبیرستان دانشگاه و مرکز تعلیمات به مجموعه دانشگاه مشهد که از سال ۱۳۵۳ به دانشگاه فردوسی تغییر نام یافت افزوده شد.
ضرورت گسترش آموزش پس از انقلاب اسلامی سبب شد که پس از تغییر در برخی واحدها و تفکیک دانشگاه علوم پزشکی از دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشکده دامپزشکی، آموزشکده کشاورزی شیروان، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم ریاضی، پژوهشکده علوم گیاهی، مرکز تحقیقات زمین لرزه شناسی، کالج دانشگاه، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، و دانشکده معماری و شهرسازی و هنر اسلامی، یکی پس از دیگری به مجموعه واحدهای دانشگاه اضافه شود.
دانشگاه فردوسی مشهد دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان سومین دانشگاه کشور از نظر قدمت پس از دانشگاههای تهران و تبریز در حال حاضر شصت و هفتمین سال فعالیتش را سپری میکند.
دانشگاه فردوسی به عنوان بزرگترین دانشگاه شرق کشور، از وجود ۸۲۱ عضو هیأت علمی متخصص و پرتلاش برخوردار است. در حال حاضر تعداد ۹۸۵۸ دانشجو در گروه علوم انسانی، ۳۲۳۲ دانشجو در گروه علوم پایه، ۵۴۸۱ دانشجو در گروه فنی و مهندسی، ۴۲۳۴ دانشجو در گروه کشاورزی و دامپزشکی و ۳۰۴ دانشجو در گروه هنر مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد ۱۱۰۴۴ دانشجو در مقطع کارشناسی و ۱۲۱۶۷ دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی میباشند. این دانشگاه از پردیسی بسیار وسیع و سرسبز برخوردار است و بیش از یک دهه است که به عنوان دانشگاه سبز در جهت حفط محیط زیست تلاش میکند.
رتبه نخست فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای کشور، رتبه نخست در جشنواره نشریات دانشجویی، رتبه نخست در فعالیتهای انجمنهای علمی دانشجویی، رتبه نخست دوازدهمین المپیاد فرهنگی ورزشی دانشجویان پسر سراسر کشور، رتبههای برتر در المپیادهای علمی ملی و بینالمللی از جمله شیمی و ریاضی، رتبه سوم جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات، رتبه دوم وبگاه دانشگاه در میان دانشگاههای وزارت علوم در رتبهبندی جهانی وبومتریک و حضور در میان دانشگاههای برتر کشور در رتبهبندی موضوعی نظام QS بخشی ازافتخارات این دانشگاه محسوب میگردد. همچنین طی دوسال اخیر این دانشگاه با تمرکز بر دیپلماسی علمی، توانسته رتبه اول در زمینه تعاملات علمی، پژوهشی و فناوری بین المللی را در بین دانشگاههای کشور کسب نماید.
از جمله خدمات منحصر به فرد این دانشگاه در مناطق شمال شرق میتوان ارزیابی و صدور تاییدیه علمی اختراع، ارائه خدمات آزمایشگاهی به عنوان دبیر شبکه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) در شرق کشور و عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، ارائه خدمات تخصصی امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در آزمایشگاه آپا، ارائه خدمات مرکز محاسبات سنگین، ارائه خدمات آزمایشگاه فناوری وب، ارائه خدمات آزمایشگاه تایید نمونه تجهیزات IP-IPBX، طراحی و پشتیبانی سامانههای کاربردی دانشگاهی و برگزاری دورههای آموزش عالی آزاد برای مدیران ارشد و دیگر صاحبان صنعت و خدمات در کالج دانشگاه را نام برد.
مدیریت هیات نظارت و ارزیابی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی خراسان رضوی، نماینده تامالاختیار سازمان سنجش آموزش کشور در استان، دبیرخانه هیات امنای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی شرق کشور، دبیرخانه کمیسیون پژوهش وفناوری استان و دبیرخانه منطقه ۹ در حوزههای ورزش، آموزش، پژوهش و فرهنگی اجتماعی دانشگاههای کشور، دبیر خانه هیأت جذب استانی و دبیرخانه شبکه دانشگاههای خراسان رضوی از جمله نقشهای دیگر دانشگاه در منطقه بوده که همراه با رسالت اصلی خود، به عنوان یک دانشگاه مادر عهده دار آن است.
دانشگاه فردوسی مشهد در نظر دارد در افق چشم انداز ۱۰ ساله خود یکی از دو دانشگاه برتر جامع کشور در تولید علم، نظریه پردازی و توسعه فناوری، برخوردار از جایگاه معتبر در بین ۱۰ دانشگاه اول جهان اسلام و در شمار ۵۰۰ دانشگاه ممتاز جهان با هویتی اسلامی- ایرانی قرار گیرد.
امکانات آموزشی، پژوهشی، کتابخانهای، ورزشی و فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در شرق کشور یگانه است؛ لذا برای دانش آموزان عزیزی که علاقمند به تحصیل توأم با تهذیب اخلاق در یک دانشگاه معتبر بوده و اهل ورزش و فعالیتهای اجتماعی سازنده نیز هستند، دانشگاه فردوسی مشهد قابل توصیه است.
ماموریت ۱۰ساله دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان برترین دانشگاه جامع در نیمۀ شرقی کشور و با برخورداری از قطبهای ممتاز علمی میکوشد با التزام به اصول متعالی دین مبین اسلام و با اتکا به سرمایههای انسانی و اجتماعی کارآمد، ضمن رعایت اخلاق حرفهای به تربیت انسانهای متعهد، خلاق، متخصص، پژوهشگر و کارآفرین بپردازد و از این رهگذر پاسخگوی نیازهای جامعه باشد و در راستای اعتلای فرهنگی آن اهتمام ورزد. این ماموریت را از طریق بهکارگیری فناوریهای پیشرفته، رعایت استانداردهای جهانی و تقویت همکاری با مراکز علمی و فرهنگی تحقق میبخشد و برای تولید و ترویج علم نافع در سطح ملی و بینالمللی تلاش مینماید.
دانشگاه فردوسی مشهد در حال حاضر بیش از ۸۲۱ عضو هیأت علمی، ۲۵۰۰۰ هزار دانشجو و ۱۰۰۰ کارمند فعالیت علمی، آموزشی و پژوهشی گستردهای دارد و سالانه بیش از ۶۰۰۰ دانشجوی دختر و پسر برای تحصیل در بیش از ۴۱۵ رشته تحصیلی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در این دانشگاه پذیرفته میشوند.
دانشگاه فردوسی با دارا بودن ۱۲ دانشکده و ۷ پژوهشکده زمینه رشد و تعالی دانشجویان خود را فراهم میکند تا به هدف خود که همان رسیدن به صدر دانشگاههای برتر جهان اسلام است دست پیدا کند.
معرفی دانشکدههای دانشگاه فردوسی مشهد:
دانشکده دامپزشکی:
این دانشکده با ۴ گروه آموزشی گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، گروه علوم درمانگاهی و پیشگیری بیماریهای دامی، گروه پاتوبیولوژی، گروه علوم پایه و همچنین با ۶۰ نفر عضو هیات علمی به فعالیت میپردازد.
دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی:
این دانشکده به عنوان مهمترین و با سابقهترین نهاد آموزش عالی در شرق کشور، به منظور تأمین نیروی انسانی کارشناس، در زمینه رشته های: علومتربیتی، روانشناسی و علم اطلاعات و دانش شناسی ایجاد شده و تا کنون خدمات ارزندهای در تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور ارائه کرده است.
این دانشکده هفتمین دانشکده دانشگاه فردوسی مشهد میباشد که در ۲۵ مهرماه ۱۳۵۲ آغاز به کار کرد و هم اکنون ۴۷ عضو هیأت علمی، ۲۳ کارمند در جهت تعلیم و تربیت و خدمت به ۱۷۲۹ نفر دانشجو شامل ۱۲۳۸ دانشجوی کارشناسی، ۴۲۴ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد و ۶۷ نفر دانشجوی دکتری مشغول میباشند.
دانشکده مهندسی:
بر اساس مصوبه یکصد و چهارمین نشست شورای گسترش آموزش عالی مورخ پنجم اسفند ۱۳۵۳ و با هدف ایجاد یک قطب مهندسی قوی و مناسب در شرق ایران و ایجاد امکانات و شرایط مناسب برای پرورش استعدادهای فنی جوانان، تأمین نیروی انسانی متخصص، اجرای طرحهای صنعتی و استقلال علمی و صنعتی کشور، دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد تأسیس گردید.
دانشکده مهندسی در مهر ۱۳۵۴ با پذیرش ۳۰ دانشجو در رشته برق و ۳۰ دانشجو در رشته مکانیک فعالیت خود را آغاز کرد، ولی به دلیل تأمین نشدن کادر آموزشی، رشته مهندسی برق تعطیل شد و دانشجویان این رشته به دیگر دانشگاهها منتقل شدند و پس از تأمین کادر آموزشی از سال ۱۳۵۸ بار دیگر فعالیت رشته مهندسی در رشته الکترونیک آغاز شد. به دنبال انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۵۹ و با ادغام دانشکده مهندسی و دانشگاه کار و پیشه شاخه مشهد، تعداد اعضای هیأت علمی و دانشجویان آن به یکباره افزایش چشمگیری یافت. پیش از این تاریخ دانشکده مهندسی دانشگاه کار و پیشه، در سه رشته الکترونیک، الکتروتکنیک و راه و ساختمان فعالیت آموزشی داشت.
در سال ۱۳۶۸ گروه رایانه دانشکده علوم نیز به دانشکده مهندسی پیوست و در حال حاضر این دانشکده از جمله دانشکدههای معتبر مهندسی در سطح کشور است و با داشتن امکانات و تجهیزات کارگاهی، آزمایشگاهی و تحقیقاتی قابل ملاحظه قطب قوی مهندسی در شرق کشور به حساب میآید.
اینک پس از گذشت ۳۹ سال از آغاز فعالیت دانشکده مهندسی، این دانشکده با زیربنایی حدود ۴۸۰۰۰ متر مربع فضای آموزشی، اداری، خدماتی، کارگاهی و سالن اجتماعات با بهره گیری از ۱۷۲ عضو هیات علمی، شامل ۵۸ استاد، ۴۵ دانشیار، ۶۸ استادیار، ۱ مربی به آموزش ۲۹۸۳ دانشجوی کارشناسی، ۱۷۸۳ دانشجوی کارشناسی ارشد و ۶۷۵ دانشجوی دکتری در هفت رشته و ۶۸ گرایش میپردازد؛ ضمن اینکه چهار مرکز پژوهشی فعال شامل مراکز پژوهشی بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلودگی هوا، منابع آب و محیط زیست، برق و کامپیوتر و مهندسی ساخت، تولید و خدمات خودرو در دانشکده به فعالیت مشغول میباشند.
دانشکده الهیات و معارف اسلامی:
ایندانشکده در سال ۱۳۳۷ به نام دانشکده علوم معقول و منقول با دو رشته معقول (فلسفه و حکمت اسلامى) و منقول (فقه) تاسیس شده است.
از سال ۱۳۴۸ نام این دانشکده، به الهیات و معارف اسلامى تغییر یافته و در سه رشته فقه و مبانى حقوق اسلامى، فلسفه و کلام اسلامى، فرهنگ اسلامى و رابطه آن با تمدن ایرانى دانشجو پذیرفته است. افزون بر این از سال ۱۳۴۹ دو گروه آموزشى به نام هاى مبانى تشیع و ادیان و مذاهب، قرآن و حدیث و متون عربى به عنوان دو رشته فرعى فعالیت آموزشى داشته است.
در سال ۱۳۶۲ که دانشگاهها پس از یک وقفه سه ساله بازگشایى شدند، کلیه رشتههاى این دانشکده در هم ادغام شده به نام رشته «الهیات و معارف اسلامى» با دو گرایش دبیرى و آزاد به کار خود ادامه داد. در بهمن ماه ۱۳۶۵ رشته آزاد الهیات به پنج گرایش «فقه و مبانى حقوق اسلامى، فلسفه و کلام اسلامى، علوم قرآنى و حدیث، فرهنگ اسلامی (تاریخ و تمدن اسلامى) و مبانی تشیع و ادیان و مذاهب» تقسیم گردید.
از سال تحصیلى ۷۰- ۱۳۶۹ دانشکده داراى پنج گروه آموزشى مبانی تشیع و ادیان و مذاهب (ادیان و عرفان تطبیقی)، تاریخ و تمدن اسلامی، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، فلسفه و حکمت اسلامی بود که در سال ۱۳۸۳ گروه معارف اسلامی نیز به دانشکده الهیات پیوست.
دانشکده علوم اداری و اقتصادی:
این دانشکده در سال ۱۳۶۷ با هدف تأمین و تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور در رشته اقتصاد، رشته مدیریت، رشته حسابداری تأسیس و سپس رشته حقوق و رشته علوم سیاسی به رشتههای فوق اضافه شد. فعالیتهای آموزشی دانشکده علوم اداری و اقتصادی مشهد از مهرماه سال ۱۳۶۷ با پذیرش۱۲۰ دانشجو در سه رشته کارشناسی «اقتصاد بازرگانی، حسابداری و مدیریت بازرگانی» آغاز شد. در سالهای بعد به ترتیب رشتههای کارشناسی «حقوق، اقتصاد نظری و مدیریت دولتی» به رشتههای قبلی اضافه شد. توسعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی این دانشکده با تأسیس دورههای کارشناسی ارشد علوم اقتصادی و کارشناسیارشد (معادل) توسعهی اقتصادی و برنامه ریزی در سال ۷۳ ادامه یافت.
ایجاد دوره روزانه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دورهی شبانه رشتههای کارشناسی مدیریت بازرگانی و حقوق درسالهای ۷۳ و ۷۴، کارشناسی اقتصاد بازرگانی در سال ۷۶ و علوم سیاسی در سالتحصیلی ۷۸، موجبات گسترش بیشتر فعالیتهای آموزشی این دانشکده را فراهم نمود. سپس کارشناسی ارشد حسابداری در سال ۸۳، کارشناسی ارشد حقوق (گرایش جزا و جرم شناسی) در سال ۸۵، کارشناسی ارشد علوم سیاسی در سال ۸۵ و دکتری علوم اقتصادی در سال ۸۶ و دکتری مدیریت در سال ۸۷ و کارشناسی ارشد رشتههای حقوق خصوصی و علوم سیاسی (روابط بینالملل) به دورههای تحصیلات تکمیلی دانشکده اضافه گردیدند.
در حال حاضر تعداد ۲۱۰۰ نفر دانشجوی دختر و پسر در دورههای کارشناسی (روزانه و شبانه)، کارشناسی ارشد و دکتری در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند. همچنین مراکز پژوهشی اقتصاد شرق ایران و کشورهای همجوار در سال ۸۴ و مرکز مطالعات مدیریتی و بازار در سال ۸۶ تأسیس گردیدند.
دانشکده علوم ریاضی:
این دانشکده با سه گروه آمار، ریاضی کاربردی و ریاضی محض و همچنین با دارار بودن ۴۳ نفر عضو هیات علمی و ۱۲ کانون و تشکل در حال فعایلت در دانشگاه فردوسی مشهد میباشد.
دانشکده معماری و شهرسازی:
دانشکده معماری و شهرسازی در سال ۱۳۸۴ با پذیرش ۷۱ دانشجوی دختر و پسر در دوره شبانه آغاز به کار کرد و در حال حاضر با داشتن بیش از ۴۰۰دانشجوی دختر و پسر در دورههای روزانه و شبانه در دو گروه معماری و شهرسازی به کار خود ادامه میدهد.
در حال حاضر، با گذشت حدود ۹سال از عمر دانشکده، تعداد اعضای ﻫﯿﺋت علمی تمام وقت دانشکده به ۸ نفر رسیده است و بیش از ۲۰ نفر عضو ﻫﯿﺋت علمی پاره وقت و حق التدریس از استادان دانشگاههای معتبر کشور در این دانشکده مشغول به تدریساند.
ساختمان تازه تاسیس این دانشکده با مساحتی بالغ بر ۷۰۰۰مترمربع در پردیس دانشگاه فردوسی مشهد به بهره برداری رسیده است. در حال حاضر این دانشکده دارای ۸ آتلیه طراحی، ۴ کلاس نظری، سالن همایش، اتاق ژوژمان، ۲ کارگاه، انتشارات، کتابخانه (شامل پایان نامهها و کتابهای تخصصی) و سالن کامپوتر میباشد. همچنین دارای دفتر طرح جامع دانشگاه و آزمایشگاه محیط سالم میباشد.
راه اندازی آزمایشگاه محیط سالم در سال ۱۳۹۵، در راستای یکی از اهداف کلان ۱۰ ساله دانشگاه فردوسی مشهد، در تحقق دانشگاه سبز و ایفای نقش موثر در حفظ و بهبود محیط زیست بوده است. دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد طرح راه اندازی آزمایشگاه محیط سالم (HBC) را با هدف تدوین چارچوب و مدلهای مرجع معماری و شهرسازی در بخش سلامت به انجام رسانده است. این مرکز که به عنوان اولین آزمایشگاه بررسی مسائل معماری و شهرسازی کشورمان در حوزه سلامت راه اندازی شده است در نظر دارد تا با انجام تحقیقات آزمایشگاهی به دستورالعملهایی برای طراحی دست یابد.
همچنین کارگاه مواد و مصالح در دانشکده شامل همه تجهیزات و امکانات لازم برای دانشجویان میباشد. انتشارات دانشکده نیز، علاوه بر تکثیر و کپی، ابزار لازم برای پروژههای عملی معماری و شهرسازی را به دانشجویان عرضه مینماید. انواع نرم افزاریهای طراحی، مانند اتوکد، مکس و... در کامپیوترهای دانشجویان در دانشکده، نصب شده است و اینترنت پر سرعت برای کلیه برای دانشجویان مهیا است.
دانشکده علوم ورزشی:
دانشکده تربیت بدنی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۷۲ با هدف تربیت و تأمین نیروی انسانی متعهد و متخصص برای تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی در عرصه ورزش و تربیت بدنی کشور تاسیس گردید. گروه آموزشی تربیت بدنی در دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۶۶ تحت پوشش دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی فعالیت آموزشی خود را با پذیرش ۴۲ دانشجوی پسر در مقطع دبیری تربیت بدنی وعلوم ورزشی آغاز کرد.
در سال ۱۳۷۲ با تأسیس دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی گروه تربیت بدنی از دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی جدا شد. در حالحاضر در این دانشکده مقطع کارشناسی تربیت بدنی و علوم ورزشی و مقطع کارشناسی ارشد و دکتری (روزانه - نوبت دوم) موجود میباشد. دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی علاوه بر تربیت و پرورش نیروهای متخصص کارشناس، هر ساله به بیش از ۶۰۰۰ نفر از دانشجویان سایر رشتههای دانشگاهی در محل دانشکده، واحد آموزشی تربیت بدنی عمومی ۱ و ۲ ارائه میدهد.
ساختمان قدیمی دانشکده در سال ۱۳۷۲ با زیربنای ۵۰۰۰ متر مربع شامل یک سالن چندمنظوره (سالن امام رضا (ع))، هفت کلاس درس، آزمایشگاه طب ورزشی، کتابخانه، مرکز رایانه بود که در مجاور دانشکده علوم اداری و اقتصادی واقع شده بود و از سال ۹۴ به ساختمان جدیدش نقل مکان کرد.
دانشکده علوم:
دانشکده علوم در سال ۱۳۴۰ تأسیس شد و پذیرش دانشجو در رشته ریاضی ـ. فیزیک ازسال ۱۳۴۱ آغاز گردید. در سال ۱۳۴۴ رشته ریاضی ـ. فیزیک منحل و رشتههای ریاضی، فیزیک و شیمی با پذیرش ۵۰ دانشجو در هرگروه جایگزین آن شد. رشتههای زمینشناسی و زیستشناسی در سال ۱۳۴۶ تاسیس شدند.
رشته آمار که قبلاً با ریاضی مشترک بود در سال ۱۳۶۷ به طور مستقل دانشجو پذیرفت. رشته کامپیوتر در سال ۱۳۶۸ از گروه ریاضی جدا شد و به صورت مستقل تشکیل و به دانشکده مهندسی منتقل شد. طرح تأسیس دانشکده علوم ریاضی در سال ۱۳۷۵ به تصویب رسید و این دانشکده به طور رشتهای جداگانه در سال ۱۳۷۶ شروع به فعالیت نمود.
دانشکده علوم در حال حاضر دارای چهارگروه آموزشی زمینشناسی، شیمی، زیستشناسی و فیزیک است. تعداد اعضای هیأت علمی این دانشکده بالغ بر ۱۰۵ نفر، تعداد کارشناسان آموزشی ۱۳ نفر و تعداد کارکنان ۱۰۰ نفر است. تعداد دانشجویان در حال حاضر شامل کارشناسی ۱۱۱۲ نفر، کارشناسی ارشد ۶۲۷ نفر، و دکتری ۲۳۸ نفر است.
سالن اجتماعات، سایت رایانه، رصدخانه، موزه جانورشناسی، موزه زمین شناسی و آزمایشگاه مرکزی بیوپالایش از جمله امکانات این دانشکده است.
دانشکده کشاورزی:
این دانشکده درسال ۱۳۵۲ با هدف تأمین نیروی انسانی متخصص و ماهر در رشتههای گوناگون کشاورزی تاسیس شد. هدف کلی تأسیس چنین دانشکدهای در شرق کشور تأمین نیروی انسانی در سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری جهت پیشبرد فعالیتهای برنامه ریزی، تولید، تبدیل، نگهداری و توزیع محصولات کشاورزی و مواد غذایی بوده است.
فعالیتهای آموزشی دانشکده کشاورزی مشهد از مهرماه ۱۳۵۳ در دو رشته کارشناسی زراعت و اصلاح نباتات و علوم و صنایع غذایی آغاز شد و در سالهای بعد با پذیرش دانشجو در سایر رشتهها ادامه یافت. هم اکنون این دانشکده پذیرای ۱۲۰۷ دانشجو در مقطع کارشناسی، ۷۲۵ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۷۲۱ دانشجو در مقطع دکتری میباشد.
دانشکده کشاورزی از بدو تاسیس تاکنون حدود ۴۰۰۰۰ دانش آموخته در مقاطع مختلف تحصیلی و در رشتههای گوناگون داشته است. نتایج حاصله از فعالیتهای تحقیقاتی اعضای هیأت علمی این دانشکده در سالهای گذشته آثار مفید و ارزندهای در برنامه ریزیهای کشاورزی در نهادهای اجرایی و همچنین افزایش محصولات کشاورزی داشته است.
اعضای هیأت علمی این دانشکده با نهادها و سازمانهای اجرایی بسیاری مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، سازمان جنگلها و مراتع، اداره کل صنایع و استاندارد و... همکاری داشته و طرحهای مشترک آموزشی، تحقیقاتی و مشاورهای در زمینههای مختلف را به اجرا درآوردهاند. همچنین در برگزاری سمینارها و کنگرههای علمی این دانشکده بسیار فعال بوده است.
اقتصاد کشاورزی، بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، مکانیک بیوسیستم، علوم خاک، زراعت و اصلاح نباتات، باغبانی و مهندسی فضای سبز، علوم دامی، علوم و صنایع غذایی، گیاهپزشکی و علوم مهندسی آب از جمله گروههای آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بوده و ۹ آزمایشگاه تخصصی و همچنین ایستگاه هواشناسی، کتابخانه، گلخانه تحقیقاتی، مجتمع صنایع غذایی، مرکز آمار، اطلاعات و امور رایانهای، مرکز تحقیقات گاو شیری، مرکز تحقیقات دام و طیور، مزرعه تحقیقاتی و صندوق قرض الحسنه از جمله واحدهای تابعه این دانشکده میباشد.
دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست:
دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست در مهرماه سال ۱۳۸۴ رسماً با پذیرش ۶۵ دانشجو در دو رشته از رشتههای زیر مجموعه مهندسی منابع طبیعی «مرتع و آبخیزداری و محیط زیست» فعالیت خود را آغاز کرد. از ابتدای سال تحصیلی ۱۳۸۶ در رشته مدیریت مناطق خشک و بیابانی و از مهرماه ۱۳۹۱ در رشته شیلات در مقاطع کارشناسی دانشجو پذیرفته است.
در بخش تحصیلات تکمیلی نیز از سال تحصیلی ۱۳۹۰ - ۱۳۸۹ در مقطع کارشناسی ارشد «مرتعداری» و از سال تحصیلی ۱۳۹۳-۱۳۹۲ در مقطع کارشناسی ارشد «آبخیزداری و مدیریت مناطق بیابانی» دانشجو پذیرفته است. براساس برنامه بلند مدت، دانشکده در سالهای آینده در چهارچوب طرح توسعه خود در سایر رشتههای مهندسی منابع طبیعی نظیر جنگلداری دانشجو پذیرش خواهد داشت.
این دانشکده با شش کلاس و یک اتاق کنفرانس به مساحت تقریبی ۳۸۵ متر مربع، ۵ کارگاه تخصصی (کارگاه زمین شناسی و ژئومورفولوژی، کارگاه GIS و RS، کارگاه مساحی و نقشه برداری، کارگاه کارتوگرافی و کارگاه عکسهای هوایی)، آزمایشگاه آموزشی، کتابخانهای با دارا بودن بالغ بر ۵۰۰۰ جلد کتاب فارسی و لاتین و مرکز رایانهای با داشتن ۹۵ دستگاه رایانه و ۹ دستگاه چاپگر به خدمات دهی به اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان، میپردازد.
و در نهایت دانشکده ادبیات و علوم انسانی به عنوان دوازدهمین دانشکده دانشگاه فردوسی مشهد شناخته میشود.
دانشگاه فردوسی مشهد دارای ۷ پژوهشکده تخصصی بوده که به شرح ذیل است:
پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی، پژوهشکده فناوری زیستی، پژوهشکده زیارت و گردشگری، پژوهشکده هوا خورشید، پژوهشکده علوم گیاهی، پژوهشکده نفت و گاز، پژوهشکده فناوری هوایی.
دانشگاه فردوسی مشهد با ۵ کارمند شهید، دانشکده ادبیات و علوم انسانی با ۳۸ دانشجوی شهید، دانشکده دامپزشکی با یک دانشجوی شهید، دانشکده علوم پایه و علوم ریاضی با ۴۵ دانشجوی شهید، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی با ۲ دانشجوی شهید، دانشکده مهندسی با ۴۰ دانشجوی شهید و دانشکده کشاورزی با ۸ دانشجوی شهید جمعا دارای ۱۳۹ شهید است که در کنار کسب علم و دانش، در جبهه عای حق علیه باطل حاضر شدند.