نقش بانوان در پیروزی در جنگ بسیار پررنگ است؛ بانوانی که در پشت خط و یا گاهی در خط مقدم به مبارزه میپرداختند. بانوانی که نشان دادند نقش زنان نه تنها از مردان کمتر نیست؛ بلکه جایگاه ویژهتری دارند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ در هفته دفاع مقدس قرار داریم. هفتهای که نشان از ایثار و فداکاری مردان و زنان این مرز و بوم دارد. مردم کشور ایران در هشت سال دفاع مقدس جانانه مقاومت کردند و نگذاشتند کوچکترین ذرهای از خاک وطن به دست نااهلان بیفتد.
در این بین نقش بانوان در پیروزی در جنگ بسیار پررنگ است. بانوانی که در پشت خط و یا گاهی در خط مقدم به مبارزه میپرداختند. بانوانی که نشان دادند نقش زنان نه تنها از مردان کمتر نیست؛ بلکه جایگاه ویژه تری دارند؛ البته بانوان در آن زمان توانستند جایگاه خدمت خود را به خوبی بشناسند و در شرایط آن زمان به فعالیت بپردازند؛ اما اینک وظیفه بانوان در کشور چیست و چطور میتوانند برای کشور نقش آفرینی صحیحی داشته باشند؟
برای پاسخ به این سئوالات به سراغ بانوان فعال دانشجویی خراسان شمالی رفتیم و از آنها نقش بانوان در هشت سال دفاع مقدس و نقش فعلی زنان را سوال کردیم.
مردان، سرباز زاده نشده اند/ زنان امروز باید به مسائل کشور آگاه و حساس باشند زهرا جعفرنژاد، دبیر سابق کانون کتاب دانشگاه به خبرنگار خبرگزاری دانشجو، می گوید: این درست است که جنگ عملا کار مردانه و خشنی است؛ اما نباید نقش پایهای زنان را در پرورش سربازها و مردان نادیده بگیریم. یک انسان و بخصوص جنس مرد از همان اول سرباز زاده نشده و این زن و به ویژه مادر بوده که روحیاتی مثل فداکاری و انسان دوستی را به این کودک آموخته و در وی نهادینه کرده. شاید بتوانیم همین نقش مادری را جزو اساسیترین عوامل پیروزی ایران در جنگ دفاع مقدس بدانیم؛ زیرا آن عقاید و باورهایی که جوانان و نوجوانان را به سمت جبهه و جنگ روانه کرد، سالها قبل توسط مادران در آنها پرورش و رشد پیدا کرده است.
جعفرنژاد ادامه می دهد: در جامعه امروز که یک عده به اسم دفاع از حقوق زن، در حال تبلیغ زنِ غربی هستند و هرگونه قید و بند را محدودیتی برای زن میدانند، زنِ ایرانی و زن مسلمان باید با عقل و منطق خودش راه درست را شخیص دهد. امروزه دیگر زنان آن زن دهه ۳۰ و ۴۰ نیستند که تنها در خانه صرفا مشغول پخت و پز و شست و شو باشند. امروزه زنان در محیطهای مختلف اجتماعی، فرهنگی، هنری و حتی سیاسی حضور پررنگی دارند؛ منتهی این نقش آفرینی باید بر اساس یک برنامه باشد. زنان باید اولویتشان را خانواده قرار دهند و در کنار آن به نقشهای دیگر بپردازند.
این فعال دانشجویی معتقد است در شرایط فعلی جامعه که ایران در مقطع زمانی حساسی قرار دارد، زنان باید با پایبندی به مبانی انقلاب اسلامی و با بصیرت کافی نسبت به اغواگریها و نقشه فکری دشمن واکنش نشان دهند تا ناخواسته در پازل دشمن بازی نکنند. زن در جامعه امروز صرفا مادر نیست؛ بلکه وی به عنوان عضوی از جامعه اسلامی باید نسبت به مسائل روز آگاه، حساس و تحلیلگر باشد. زنان امروزه بیش از هر مقطع زمانی دیگری میتوانند با حضور موثر خود در حوزههای مختلف علمی، فرهنگی و حتی سیاسی در روند تحولات جامعه تاثیرگذار باشند.
وظیفه زنان رسیدن به آرامش درونی است/ خطبههای حضرت زینب(س) نشان از تسلط آنان به علوم سیاسی بود همچنین فائزه روشن، دانشجوی فعال دانشگاه بجنورد در این باره به خبرنگار خبرگزاری دانشجو، می گوید: به مسئله جایگاه بانوان در دفاع مقدس بسیار پرداخته شده و رشادت هایشان بارها بازگو شده است؛ البته این رشادتها غیرقابل توصیف است. به نظرم باید نقش زن در جامعه امروز بیشتر بررسی شود. ابتدا این را باید پرسید که چطور زنان مي توانند در جامعه نقش پررنگي داشته باشند؟
روشن می افزاید: برخی فکر میکنند وقتی ما از انجام وظایف صحبت میکنیم، این انجام وظایف یک مسئله یک طرفه از سمت بانوان است. این را باید به درجه بالاتری برد و گفت که هر انسان در جامعه به عنوان انسان دارای وظایفی است و باید کمک کند که جامعهای که در آن حضور دارد، به هدف خود زودتر برسد؛ اما چرا این مسئله دیده نمیشود؟ چرا بیان نمیشود که فرای از جنسیت همگی انسان هستیم، اما با تفاوت هایی؟
این فعال دانشجویی می گوید: هر انسان باید به انجام وظایف خود برسد و اگر این را انجام ندهد، قصور کرده است. ما وقتی حرف از انجام وظیفه میزنیم، یعنی کارهایی که قادر به انجامش هستید را انجام دهید. اگر بخواهم از وظایف بانوان بگویم، باید ابتدا گفت هر فردی یک بعد اجتماعی و یک بعد فردی دارد. اگر از بعد فردی یک زن صحبت کنیم به دختر بودن، مادر بودن و همسر بودن میرسیم. انجام این سه نقش به راحتی نیست. این سه نقش جز با بزرگ شدن روح خود انسانها و افزایش اندیشه و تفکر میسر نخواهد بود. پس یک بانو برای این که بتواند در زندگی شخصی خود آرامش کسب کند باید از نظر فکری خود را قوی کند تا بتواند نقشهای خود را ایفا کند.
وی می افزاید: من مسئله همسر و فرزندداری را کنار میگذارم تا دوستان فمنیست فکر نکنند مسئله ما فقط این است. مسئله دختر بودن و یا حتی خود بودن یک سری وظایفی را برای دختران به وجود میآورد. این جز به مطالعه و آرام کردن روح از درون اتفاق نمیافتد. این نیز با تفکر و مطالعه و رسیدن به پاسخ در مقابل چراهای ذهنیتان اتفاق نمیافتد. بانوان امروز جامعه ما در تشویش هستند. چراهایی در ذهنشان است که این چراها باعث از بین رفتن آرامششان شده. برای رسیدن به آرامش مسیرهای دیگری را طی میکنند.
روشن ادامه می دهد: حال بانویی که در زندگی شخصی اش قوی باشد، وقتی وارد زندگی اجتماعی میشود، توانایی این را دارد که بتواند با قدرت کامل ایفای نقش کند. در واقعه عاشورا آن چیزی که به شدت به چشم میخورد حضور بانوانی است که در علم و فقه زبان زد بوده اند. حضرت زینب و ام کلثوم نمونههایی از این افراد هستند. این افراد در خطبههایی که در آن زمان ایراد کردند، نشان دادند تسلط کامل به علوم حکومتی، فقه و ادبیات دارند. آنها یک زن موفق هستند که در تاریخ نیز ماندگار هستند و یا حضرت فاطمه زهرا(س) در خطبه فدک که تمام قد از ولایت دفاع کردند، نشان از علم درونی ایشان دارد.
وی در پایان می گوید: معتقدم نقش بانوان در حال حاضر قوی کردن بنیههای فکری با مطالعات گسترده است. این آرامش را به افراد هدیه میدهد. این بانو میتواند در جامعه نقش آفرینی کند و مانند حضرت خدیجه، فردی مانند پیامبر را سالها در مقابل دشمنان یاری کند. اگر یک بانو با فکر و مطالعه همسر و فرزندداری کند با آرامش درونی وارد جامعه خواهد شد و آن موقع نقش آفرینی نیز خواهد کرد؛ البته نمیگویم حتما فرزند و همسر داشته باشند. بحث روی آرامش است.
حمایت خانواده در نبود مردان نقش اساسی زنان دوران دفاع مقدس بود/ باید استواری را از بانوان آن زمان الگو بگیریم شیما رمضانی، فعال دانشجویی دانشگاه بجنورد نیز در گفتگو به خبرگزاری دانشجو، می گوید: بحث دوره ما فقط بحث سیاسی و یا دعوا سر قدرت داشتن هر طرف نیست. بحث سر خط قرمزهای اسلام است. سر همراه بودن اسلام و ائمه با سیاست یا ندید گرفتن نقش آن در راهمان. هر چند معتقدم که این بحث همراهی سیاست و دیانت از گذشته بوده؛ اما باید قبول کنیم که جبهه مقابل اسلام خیلی بیشتر روی این زمینهها منسجم و هدفمند کار کرده است. از زمان گذشته و با شروع شدن جریان انقلابی در ایران باعث شد دشمنی بیشتر شود.
رمضانی ادامه می دهد: زمان شروع جنگ هشت ساله خانمها نقش حتی پر رنگتر از آقایان داشتند. حمایت کردن خانواده در نبود مردان و این که با وجود همه سختیها به خاطر ماندن سر اعتقاداتشان و راهی که از نظرشان درست بود، حاضر شدند همه سختیها را به جان بخرند و بتوانند خاطر آقایان را آسوده کنند. این کار سادهای نبود. آسان نیست که از لحظات خوش کنار هم بودن بگذری و تن به جدایی بدهی. آسان نیست به رفتن همسرت یا فرزندت برای رفتن به میدانی که معلوم نیست قرار است برگشتی از آن باشد یا نه رضایت بدهی.
این دانشجوی فعال می گوید: این محکم بودن خانمهای آن دوران در مسیری که با منطق انتخاب کرده بودند را میرساند و ما الان باید این استواری را از آن زمان الگو بگیریم. علاوه بر آن کمک کردن خانمها در مسائلی که از دستشان بر میآمد خیلی مهم بود. زنان در خانواده کانون اثرگذاری و تعیین مسیر خانواده هستند. تفکر و عقاید و باورهای خانمها چه در نقش همسر و چه در نقش مادر یا حتی خواهر خیلی مؤثر است. همانطور که نا اگاهی و نداشتن دغدغه حق و حقیقت خانمها در هر زمینهای می تواند نابودی خانواده را به همراه داشته باشد، آگاهی و دغدغهمند بودن خانمها میتواند سازنده کانون خانواده باشد.
وی می افزاید: امروز رسانههای ضد انقلاب تاکیدشان روی از بین بردن خط قرمزهایی مانند روابط و پوشش است. هدفشان سست کردن عنصر اصلی خانواده است. وظیفه بانوان در حال حاضر این است که از این هجمههای به ظاهر حق طلبانه فاصله بگیرند. از سیاست، ذیل عناوینی مانند من نمیتوانم کاری کنم، فاصله نگیرند. وظیفه هر ادمی در این روزها دغدغهمند بودن برای کشف حقیقت و باور نکردن هر مسئلهای بدون تحقیق و مقایسه کردن تمام مسائل با سنگ معیار اسلام و اهل بیت است. زیرا دور شدن از این معیارها همانند گم شدن در دریایی است که به ظاهر حق جو است.
رمضانی معتقد است مؤثر دانستن خودمان به هر طریقی که در توانمان هست می تواند کمک کننده ما باشد. یکی با نوشتن، یکی با هنرش، دیگری با حرف زدن و هر کسی بر اساس توانایی خودش باید علاوه بر دغدغه افزایش آگاهی خودش، دغدغه روشنگری را هم داشته باشد.