یک روزنامه آمریکایی گزارش داده دولت ایالات متحده برای اجرای تحریمها علیه پروژه بندر چابهار با سردرگمی مواجه شده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، پروژه توسعه «بندر شهید بهشتی» در شهر بندری چابهار یکی از حوزههایی است که سردرگمیهای سیاستگذاران آمریکایی برای اجرای تحریمها علیه ایران را نشان میدهد.
روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال نوشته این بندر که در موقعیتی استراتژیک در کرانه دریای عمان واقع شده ایران را دقیقاً به سوی همان توسعه اقتصادی هدایت میکند که دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا قرار است با تحریمها جلوی آن را بگیرد.
این بندر بعد از تکمیل میتواند با تقویت روابط ایران با آسیای جنوبی و مرکزی میتواند نقش مهمی در صادرات محصولات غیرنفتی این کشور به فراسوی خلیج فارس ایفا کند.
از طرف دیگر، این بندر میتواند رگ حیاتی برای اقتصاد افغانستان به حساب بیاید، جایی که آمریکا ادعا میکند در تلاش برای تقویت و باثبات کردن دولت مرکزی با هدف بازگرداندن نظامیانش است.
بندر شهید بهشتی میتواند نقش موثری هم در اقتصاد هند بازی کند که شریک آمریکا در منطقه آسیا به حساب میآید. هند خواستار آن شده فعالیتها در بندر چابهار از تحریمها معاف شوند. در حال حاضر عملیات راهاندازی و تجهیز این مجموعه را شرکتهای هندی به عهده دارند.
در صورت تکمیل این بندر، انتظار میرود شرکتهای هندی بیشترین استفاده را از آن برای مشارکت در بازسازی افغانستان ایفا کند. دولت آمریکا پیشتر از هند خواسته مشارکت بیشتری در این امر داشته باشد.
قوانین تحریمها به رئیسجمهور آمریکا اجازه میدهد پروژههایی که هدف آن بازسازی افغانستان است را از تحریمها معاف کند. دولت ترامپ هنوز برای اعطای معافیت به بند چاربهار تصمیم نگرفته، اما گفته هدف تحریمها تنبیه هند یا افغانستان نیست.
مقامهای بلندپایه ایران، هند و افغانستان در ماههای گذشته در تلاش بودهاند در صورت عدم صدور معافیتهای تحریمی راههایی را برای ادامه فعالیت در بندر چابهار پیدا کنند. یکی از این روشها، ممکن است این باشد که مبادلات مالی مربوط به این پروژه از طریق مکانیسمی انجام شود که کشورهای اروپایی قصد دارند برای دور زدن تحریمهای آمریکا ایجاد کنند.
یک مقام هندی به والاستریتژورنال گفت: «نگرانیهایمان را با آمریکا در میان گذاشتهایم. اگر قرار است هند نقش بیشتری در تقویت اقتصادی افغانستان بازی کند، چابهار عنصر مهمی است.»