مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: بهترین سن بارداری بین ۲۰ تا ۳۵ سال است، البته برخی سن آغاز بارداری را ۱۸ سال میدانند. اما ...
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: بهترین سن بارداری بین ۲۰ تا ۳۵ سال است، البته برخی سن آغاز بارداری را ۱۸ سال میدانند. اما اکنون حدود ۱۹ درصد بارداریها در ایران بالای ۳۵ سال اتفاق میافتد.
سید حامد برکاتی درباره آسیبهای بارداری در سنین بالای ۳۵ سال افزود: مراقبت مادرانی که بعد از ۳۵ سالگی باردار میشوند به صورت مراقبت ویژه انجام میشود. اگر مادری دچار دیابت یا فشار خون یا هر بیماری دیگری باشد، حتی برای این کار فراخوان داده میشود.
* فاصله زمانی مناسب بین دو زایمان مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره فاصله زمانی مناسب بین دو زایمان گفت: از زمان بارداری تا زمان شروع بارداری دیگر توصیه میشود که حداقل ۳ سال فاصله وجود داشته باشد. همچنین بهتر است زمان زایمان بعدی از ۵ سال بیشتر نشود. این موضوع به علت وجود بیشترین پذیرش بدن مادر از نظر فیزیولوژی برای بارداری است. بهترین بارداری مادران باردار، اصولا بارداری دوم است و خیلی توصیه نمیشود که مادر بعد از گذشت ۵ سال از بارداری اول، باردار شود.
* شاخص میزان مرگ مادران مهمترین شاخص سلامت مادران باردار که نشانگر عملکرد بلندمدت ساختار سلامت کشور است، میزان مرگ مادران است. برکاتی درباره این شاخص اظهار داشت: این شاخص در اوایل انقلاب حدود ۱۶۰ به ازای هر صد هزار بارداری بود که در حال حاضر این میزان به حدود ۱۹ به ازای هر صد هزار بارداری رسیده است. این شاخص در یک سال سنجیده میشود. وی ادامه داد: ساختارها و عملیات زیادی برای کاهش این شاخص باید در کنار هم کار کنند. مواردی مانند نیروی تخصصی، تخت بیمارستانی، خدمات ویژه، اسکان مادر و ... از جمله این موارد است.
* شیوه تعیین شاخص مرگ مادر باردار مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به تعیین شاخص مرگ مادر باردار بیان کرد: شاخص مرگ مادر باردار در بازه زمانی سه تا پنج ساله تعیین میشود. این شاخص بر اساس زمان یا حین زایمان تعیین نمیشود، بلکه از قبل زایمان تا ۶ هفته بعد از زایمان بررسی میشود. در این بازه زمانی اگر مرگ به علت بارداری یا عوارض آن اتفاق بیفتد، مرگ مادر باردار محسوب میشود و به عنوان مثال اگر مرگ در این بازه به علت تصادف و ... اتفاق بیفتد، در این شاخص به حساب نمیآید. برکاتی گفت: در آغاز طرح تحول سلامت، شاخص مرگ مادر باردار حدود ۲۲ به ازای هر صد هزار بارداری بود و در حال حاضر این شاخص کاهش یافته است.
* مراقبتهای حین بارداری مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به مراقبتهای دوران بارداری اظهار داشت: توصیه میشود هر مادر باردار ۶ بار در طول بارداری برای دریافت مراقبتها مراجعه کند. این مراقبتها توسط مراقب سلامت، بهورز یا پزشک به او ارائه میشود. مراقبتها بر اساس بستههای خدمت استاندارد انجام میشود و مسائلی مانند بررسی صدای قلب جنین، وزن مادر باردار، فشار خون و ... را شامل میشود و اگر مادر باردار مشکلی داشت به سطح بعدی خدمات درمانی ارجاع داده میشود.
* ۵۰ درصد زایمان هادر ایران به روش سزارین وی درباره میزان زایمانهای سزارین اظهار داشت: در آغاز طرح تحول سلامت، بین ۵۵ تا ۵۶ درصد زایمانها در سال به صورت سزارین انجام میشد و در حال حاضر این میزان به ۵۰ درصد رسیده است. برکاتی ادامه داد: میزان زایمانهای سزارین طی این سالها به علت سیاستهای اتخاذ شده کاهش یافته است. مواردی مانند رایگان شدن زایمان طبیعی و ساخت اتاقهای LDR (اتاق زایمان اختصاصی) در این زمینه موثر بوده است. قبلا اتاقهای زایمان، سالن بزرگی بود که شاید حدود ۱۰ تخت زایمان را شامل میشد، اما در حال حاضر مادر باردار میتواند در اتاقهای LDR همراه با یکی از همراهان آموزش دیده خود حضور داشته و زایمان کند. در این شرایط حمایت روانی از مادر باردار وجود دارد و حرمت گذاشتن به مادر باردار و ایجاد امنیت روانی بسیار ارزشمند است.
* پیشگیری از بارداری فقط در صورت به خطر افتادن سلامت مادر انجام میشود مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره پیشگیری از بارداری گفت: برای پیشگیری از بارداری دو روش وجود دارد؛ اول روشهای شبه دائمی و دوم روشهای موقت. روشهای دائمی به صورت جراحی انجام میشود که هم اکنون به جز موارد نادر انجام نمیشود. وی بیان کرد: مادری که در شرایط سختی از لحاظ بیماری قلبی قرار دارد یا سرطان پیش رونده یا تومور مغزی دارد، میتواند این تقاضا را برای باردار نشدن ارائه کند. زیرا این مادران اگر باردار شوند، امکان فوت وجود دارد و موارد تعیین شده که حدود ۲۰ مورد است، مربوط به حیات مادر در صورت بارداری است. برکاتی درباره خواسته شخصی برای جلوگیری از بارداری نیز اظهار داشت: به طور مثال اگر خانم ۲۵ سالهای که بیماری یا مشکلی ندارد و نمیخواهد باردار شود به مراقبان سلامت مراجعه کند، نمیتواند اقلام پیشگیری از بارداری را دریافت کند؛ زیرا این یک خواسته شخصی است و ارتباطی به سلامت مادر در صورت بارداری ندارد.