مدیر امور فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول گفت: سیستم پایش و هشدار سیل سد دز با همکاری محققان و پژوهشگران این دانشگاه طراحی و به مرحله اجرا رسید.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد ذاکر مشفق، مدیر امور فناوری، تجاری سازی، ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول گفت: دانشگاه جندی شاپور دزفول در حال حاضر ۲۴ طرح پژوهشی با صنایع استان خوزستان و سایر استانها در دست اجرا دارد که بیشترین سهم تحقیقات را حوزه آب و انرژی به خود اختصاص داده است.
وی افزود: سیستم پایش و هشدار سیل سد دز یکی از پروژههای تحقیقاتی دانشگاه جندی شاپور دزفول است که با همکاری سازمان آب و برق خوزستان و سد دز در دست اجراست.
مشفق اضافه کرد: با توجه به سیلاب بزرگی که سال ۹۵ در دزفول اتفاق افتاد نیاز به انجام طرحهای مطالعاتی در این خصوص از طرف این دانشگاه احساس شد که پس از پیگیریهای لازم با سازمان آب و برق خوزستان و شرکت بهره برداری از سد و نیروگاه دز، به دانشگاه ابلاغ و این تحقیق انجام شد.
این عضو هیات علمی دانشگاه جندی شاپور دزفول ادامه داد: مطالعات و طراحیها برای این طرح تحقیقاتی انجام شده، سنسورها و ادوات ساخته شده اند و کلیه ادوات و سنسورهای موردنیاز این طرح بومی سازی شده اند و در حال حاضر در تولید ادوات نه تنها از خارج کشور بلکه از خارج استان نیز بی نیاز هستیم.
وی با بیان اینکه سخت افزار و نرم افزار این طرح تحقیقاتی به طور کلی بومی سازی شده است گفت: در حال حاضر آماده نصب سنسورها و ادوات بر روی رودخانه هستیم.
این عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه جندی شاپور دزفول بیان داشت: در ابتدا قرار بود سنسورها و ادوات روی پل تله زنگ نصب شوند، ولی با وجود پیگیریهای صورت گرفته به علت تردد قطار امکان اخذ مجوز از راه آهن نبود به همین دلیل محل نصب سنسورها از تله زنگ به بالادست تغییر یافت.
مشفق اظهار داشت: با نصب این ادوات به زمان پیش هشدار برای سیل در ورودی سد دز یک ساعت اضافه خواهد شد و خواهیم توانست سه ساعت پیش از وقوع سیل آن را قبل از ورود به مخزن سد دز پیش بینی کنیم ضمن اینکه در آینده سیستم طوری ارتقا و توسعه خواهد یافت که مقدار سیلاب چند روز قبل در ورودی سد دز پیش بینی میشود.
وی افزود: این سیستم آنلاین خواهد بود و زمانی که سیلاب در بالادست اتفاق میافتد ورودی آب در سد اعلام میشود که میتوان این پیش بینی را تا پایین دست شهر دزفول و حتی تا محل تلاقی رود دز به کارون نیز انجام داد.
وی بیان داشت: تیم تحقیقاتی برای اجرای این طرح چهار نفر هستند که طراحی و ساخت ادوات انجام شده و منتظر مجوز نصب هستیم که اگر این طرح اجرا شود برای کاهش خسارتها در پایین دست بسیار موثر خواهد بود.
وی طرح کاهش تبخیر را یکی دیگر از طرحهای تحقیقاتی این دانشگاه عنوان کرد و گفت: کشورمان در منطقه گرم و خشک واقع شده و بخش عمدهای از منابع آبی که در سدها ذخیره میکنیم تحت عنوان تبخیر از دست میرود به عنوان مثال هر سال ۲ متر از مخزن سد کرخه بابت تبخیر تلف میشود.
مشفق افزود: در این طرح تحقیقاتی با استفاده از نوع خاصی مواد شیمیایی که آلودگی برای محیط زیست ندارند حدود ۴۰ درصد تبخیر کاهش مییابد که قرار است کارآیی این روشها برای اقلیم سد دز مطالعه و نتایج گزارش شود.
وی گفت: برای اجرای این طرح یک ایستگاه تحقیقاتی هواشناسی و تبخیرسنجی کامل در دانشگاه نصب خواهد شد و کلیه پارامترهای هواشناسی در این ایستگاه ثبت و ضبط میشود که طراحی این ایستگاه با استانداردهای جهانی سازگار است و میتوانیم متغییرهای هواشناسی نظیر رطوبت نسبی، بارندگی، سرعت و جهت باد، تابش خورشیدی و تبخیر را با این ایستگاه در اختیار سازمانها و عموم مردم قرار دهیم.
وی افزود: بررسی اثر هیدرولیکی فلپ گیت بر سرریز سد دز یکی دیگر از طرحهای تحقیقاتی دانشگاه جندی شاپور دزفول است که این طرح برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سرریز و دریچه آن و در نهایت عدم خسارت به سازه سد انجام شده است.
مدیر امور فناوری، تجاری سازی، ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه جندی شاپور دزفول افزود: در سال ۶۲ یک تیغه فولادی به ارتفاع دو متر به دریچه سرریز سد دز اضافه شد که ذخیره آب را دو متر افزایش داد، چند سال بعد نیز یک تیغه دیگر به ارتفاع ۱، ۲ به آن اضافه شده که در مجموع ذخیره آب به ارتفاع ۳، ۲ متر روی دریچه سرریز میتوان اضافه کرد.
وی افزود: تاکنون مطالعات و تحقیقاتی که اثر این بار اضافه را بر عملکرد هیدرولیکی سرریز و پایداری دریچهها بسنجد انجام نشده است به همین خاطر سد دز به خاطر اهمیت موضوع از ما خواست اثر این افزایش ارتفاع دریچههای سرریز را بر عملکرد هیدرولیکی و سازهای دریچهها مورد تحقیق قرار دهیم. اکنون این طرح در حال انجام است و تاکنون حدود ۸۰ درصد آن انجام شده و تا ۲ ماه دیگر خاتمه مییابد.
مشفق تخمین بارش اتفاق افتاده در حوضه آبریز سد دز را یکی دیگر از طرحهای پژوهشی این دانشگاه عنوان کرد و گفت: با اجرای این طرح توزیع مکانی بارش با دقت بالا در هر واقعه بارندگی در حوضه آبریز سد دز قابل محاسبه خواهد بود.