به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، گردهمایی اهالی تئاتر در خانه تئاتر برای پیگیری مشکلات صنفی با حضور هنرمندان در خانه تئاتر آغاز شد.
در ابتدای این مراسم اصغر همت طی سخنانی گفت: خانه تئاتر خانه همه هنرمندان است. در این چند وقت گذشته هجمههایی علیه تئاتر شده که همه ما تصمیم گرفتیم عکسالعملی به این مسائل داشته باشیم و این بیانیهای که منتشر شد برآیند نظرات انجمنها و کانونها است.
وی در ادامه افزود: ما در یک تعامل میخواهیم حق و حقوق خودمان را دریافت کنیم و قصد جبههگیری نداریم و این جلسه فتح بابی است که ما خاضعانه و تعاملگونه از همه قوا خواستیم تیاتر را جدی بگیرند و امور را به متخصصان واگذار کنند.
همت در پایان یادآور شد: ما احتیاج به یک هماهنگی و یکدلی باهم داریم تا مسئولین هم ما را جدی بگیرند و تا رسیدن به حقمان نیز مسایل را دنبال خواهیم کرد.
ایرج راد عضو هیئت مدیره خانه تئاتر نیز در ادامه با قرائت متن بیانیه برای هنرمندان گفت: امیدوارم طوماری که جمع میشود، تأثیر خود را داشته باشد.
*زنجانپور: با خصوصیسازی تئاتر مخالف بوده و هستم
سپس اکبر زنجانپور نیز پشت تریبون قرار گرفت و گفت: چند سال پیش میشنیدیم که از خصوصیسازی تئاتر صحبت میشود، من از همان زمان مخالف بودم و تا الان نیز با خصوصی شدن تئاتر مخالف هستم، چرا که خصوصی سازی به معنای سالن پر کردن به هر طریقی است.
وی با اشاره به اینکه وظیفه اصلی تئاتر این است که جامعه را به سمت شادابی ببرد نه اینکه سالن پر کند و پول در بیاورد، گفت: امروز تئاتر را به جایی رساندهاند که جذب مشتری کند، نه مخاطب! الان سالنها دنبال سوپراستار هستند تا پول در بیاورند،کجای دنیا تئاتر اینطور است؟
زنجانپور یادآور شد: احترام بین انسانها در تئاتر از بین رفته است و جایش را به «بشکن و بالا انداز» داده است، اینطور اصلا نمی توان تئاتر را ادامه داد! قصدم توهین به تئاتریها نیست اما گوشزدی است که تئاتر به جای فلاکت باری میرود و این حق تئاتر و تئاتری نیست. تئاتر متفکر و در خدمت انسان باید باشد قرار نیست جمعیت میلیونی راه بیاندازد همین که یک نفر را به راه بیاورد کافی است.
*گردش تئاتر به سمت اقتصاد بدون شعور است
در ادامه محمود عزیزی با اشاره به گفتاری ارسطو و فن نمایش گفت: ما قبلتر از اجدادمان یاد گرفتیم فن نمایش را زیبا اجرا کنیم، اما امروز در شرایطی هستیم که به دست بخش خصوصی به جامعه تئاتری ناجوانمردانه بی حرمتی شده است. تئاتر به چرخش اقتصادی فکر میکند و این بی شعورانه است!
وی در ادامه افزود: قدری با هم روراست باشیم، قرار است تئاتر هم چون سینما خصوصی شود و شرایط روشن است این دیگر به مدیر کل و معاون هنری احتیاج ندارد و تشکیلات نمیخواهد! بعد از چهل سال باید بفهمیم که اگر بودجهای در تئاتر است باید به دست مسئولان و خانه تئاتر باشد نه اینکه تئاتر و جریان سازی آن را رها کنیم و این برای مایی که جریانسازان این تاریخ هستیم، شرم آور است.
محمود عزیزی با اشاره به ممنوعالاجرا شدن تئاتریها در سال ۳۲ مدعی شد: الان هم ما به همین سمت میرویم چرا که مسئولان تئاتری ما اعم از معاون و مدیرکل مترسک شدهاند درحالی که باید پاسخگو باشند که چرا این اتفاقات رخ میدهد؟ اگر قرار است تئاتر اینطور حرکت کند، ما به معاون هنری و مدیرکل احتیاج نداریم! الان معاون هنری و مدیر کل تنها به بیلان کاری جشنواره توجه دارند پس ما کجای قضیه هستیم؟
عزیزی اظهار داشت: متأسفانه ما بعد از چهل سال هنوز جایگاه حقوقی نداریم، مثل زیگیل در جامعه هستیم! چون نه پشتوانه قانونی و نه تأمین اجتماعی برای این جمعیت زیاد هستیم. متوسط سواد خانواده تئاتر ما امروز بیش از لیسانس است، کجا دیگر اصناف اینطور هستند؟ ولی وضعیت معیشتی ما چطور است!
*شایستگیهای هنرمندان تئاتر لطمه خورده است
در نهایت بهزاد فراهانی با ابراز خوشحالی از این که ما از سال۵۶ دیگر تجمعی تئاتری نداشتیم، گفت: واقعیت این است که من در زندگی اجتماعی خود تلاش کردم به کسی آزاری نرسانم، حتی اگر کسی عضویتش در خانه تئاتر تأیید نشده است، علتی داشته اما از گوشه و کنار چیزهایی میشنوم که آزارم میدهد.
وی با بیان اینکه درخواست بازنشستگی از خانه تئاتر داده اما مورد موافقت قرار نگرفته است، گفت: من نمیدانم چرا ما شجاعت نداریم به هم نگاه کنیم و بگوییم از هم بدمان میآید؟ وحدت هنرمندان تئاتر الان خیلی مهم است، ما در خانه تئاتر ۲ هزار عضو داریم یک بار هم شده خودمان را نقد کنیم و ببینیم ما همان تئاتریهایی هستیم که سینماگران آرزو داشتند در بین ما باشند؟ چه اتفاقی برای ما افتاده است؟
فراهانی یادآور شد: من وارد مسائل سیاسی نمیشوم چون شایستگیهای خود ما هم لطمه خورده و ما رنجور شدهایم، امروز برای پیشرفت به وحدت خوب و عاشقانه احتیاج داریم تا حتی در بدترین شرایط هم بهترین نتیجه را بگیریم بنابراین هیچ راهی جز مهرورزی نداریم وگرنه لطمه میخوریم. این تئاتر ما نیست که به فلان رییس جمهور متلک میگوید خواهش میکنم قدری مسائل صنفی را حفظ کنیم و متلک نگوییم!
وی در پایان گفت: یک زمانی در تلویزیون مطرح کردم که اگر قرار است سلبریتی بیاید و تئاتر کار کند باید دست استاد انتظامی را ببوسد، برای همین روزها بود که هشدار دادم تئاتر ما به لالهزار نزدیک نشود و الان شده است و همین را میزان سنجش گیشه و مسائل دیگر نشان میدهد. به کرات گفته شده که خانه تئاتر ما خاموش است اما ما خاموش نبودیم کار خودمان را کردیم اما نیرویی پشت سرمان نبود که حرفمان را بزنیم.
به گزارش فارس، در بیانیهای که توسط اعضای خانه تئاتر برای قوای سه گانه مقننه، مجریه و قضائیه تنظیم شده، آمده است: تئاتر همواره تاثیری شگرف در بهبود نابسامانیهای جوامع، نقدعملکرد نهادهای سیاسی، اقتصادی ، آموزشی و تولید اندیشه و همچنین روانشناسی اجتماعی داراست.
در بخش دوم بیانیه آمده است؛ با ابراز تاسف از وضعیت موجود مسئولان محترم سه قوه را به هم نشینی و گفت وگو دعوت میکنیم، زیرا معتقدیم نخستین و بدیهیترین حقوق جدایی ناپذیر هنرمندان تئاتر ایران حق حیات عزتمند، حفظ شانیت و کرامت، آزادی بیان و امنیت شغلی و امنین روانی است از سوی آن قوای محترم مغفول مانده است.
بایسته است در این برهه حساس از زمان به جای ایجاد حس یاس، ناامیدی و سرخوردگی، به گشایش، نشاط و امید همت گماشته و نیروهای دل سوز فرهنگ و هنر را به فعالیت و تلاش بیشتر دعوت کنیم.
بخش پایانی بیانیه نیز به این مسایل اختصاص دارد: ما امضاکنندگان بیانیه به تهمتهای سطحی و ناروایی که در این روزها به تئاتر و هنرمندان شریف آن روا داشته میشود معترضیم. دخالتهای غیرقانونی و غیرتخصصی ، بازداشت و فراخواندن کارگردانان تئاتر جهت تفهیم اتهام را محکوم کرده و بی حرمتی به این خانواده بزرگ و زیرپا گذاشتن جایگاه معترض و منتقد ان برنمیتابیم.
امید که وزارت فرهنگ و ارشاد ، معاونت هنری، مرکز هنرهای نمایشی و شورای نظارتی و ارزشیابی وجاهت قانونی و مسئولیت هایشان را تبیین و تشریح کرده تا ازین پس شاهد جفا بر اهالی فرهنگی و هنر نباشیم.
هنرمندان حاضر در این مراسم طومار اعتراضی خانه تئاتر را امضا کردند